HVK:n Janne Känkänen: Ukrainan sodan mahdolliset vaikutukset Suomen huoltovarmuudelle hallittavissa
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt koko Euroopan tasapainoa. Suomeen ei kohdistu akuuttia uhkaa, mutta sodan välilliset ja heijastevaikutukset tuntuvat monella tavalla myös meillä.
− Venäjän vastaiset laajat pakotteet ja markkinareaktiot sekä niistä mahdollisesti seuraavat vastatoimet aiheuttavat meilläkin tarvetta sopeutua ja näin on jo tehty ja tehdään koko ajan. Huoltovarmuusvaikutuksia voi syntyä esimerkiksi erilaisten raaka-aineiden ja -materiaalien saatavuuden muutoksista, toimitusketjujen häiriöistä sekä digitaalisten palvelujen häiriöistä, sanoi Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Janne Känkänen työ- ja elinkeinoministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
Huoltovarmuus, yhteiskunnan eri tahojen hyvä varautuminen ja kriisinsietokyky ovat nyt tarpeen. Tässä Suomella on laajaa osaamista sekä julkisen sektorin että elinkeinoelämän toimijoilla.
Suomen yleinen varautumisen taso on hyvä
Varautumisemme pohjautuu seuraaviin kulmakiviin:
1. Materiaalisen varautumisen velvoitteisiin ja käytänteisiin (velvoite-, turva- ja varmuusvarastot), jolla ostetaan häiriötilanteissa aikaa sopeutua. Esimerkiksi Suomessa varastoidaan 5 kuukauden normaalia kulutusta vastaavat määrät tuontipolttoaineita ja viljaa vähintään 6 kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaava määrä. Täydennämme varastoja tilanteen mukaan. Lääkkeiden tuontiin ja valmistukseen liittyy 3−10 kuukauden varastointivelvoite, joka koskee näitä toimijoita.
2. Kriittisten toimijoiden/infrastruktuurin kyvykkyyteen sietää ja torjua häiriöitä. Tätä kykyä pitävät yllä muun muassa yhteiset harjoitukset erilaisten tilanteiden varalle, selkeät varautumiskäytännöt ja suunnitelmallinen jatkuvuuden hallinta.
3. Huoltovarmuusrahastoon, jossa ovat mukana varmuusvarastoidut materiaalit ja kassavarat, joiden avulla voidaan tarvittaessa nopeastikin reagoida erilaisiin tarpeisiin.
Huoltovarmuus on yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuuden turvaamista. Esimerkiksi sitä että, vettä ja sähköä on käytettävissä, kaupoissa on ruokaa ja tietoliikenneyhteydet toimivat. Kriisi- ja häiriötilanteita ei pystytä aina estämään, mutta niitä voidaan rajata ja vahinkoja korjata.
− Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut perustavaa laatua olevalla tavalla. Kun akuutti kriisi on vähän asettunut ja eduskunta saa syksyllä huoltovarmuusselonteon käsiteltäväkseen, on syytä käydä keskustelu siitä, mille tasolle haluamme Suomen varautumisen asettaa muuttuneessa tilanteessa, toteaa Känkänen.
Mahdolliset haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Riitta Väkeväinen, Huoltovarmuuskeskus, riitta.vakevainen@nesa.fi, puh. 029 505 1117
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki
+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa varmistaa, että yhteiskunnalle kriittisimmät järjestelmät toimivat kaikissa tilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Försörjningsberedskapscentralen inleder säkerhetsupplagring av bränntorv15.6.2022 11:27:43 EEST | Tiedote
Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har börjat säkerhetsupplagra bränntorv för att säkerställa värmeförsörjningen vid allvarliga störningar och undantagsförhållanden. Säkerhetsupplagring är en åtgärd i sista hand, som statsrådet fattar beslut om att ta i bruk. Säkerställandet av värmeproduktionen är en uppgift främst för de företag som ansvarar för detta.
Huoltovarmuuskeskus aloittaa polttoturpeen varmuusvarastoinnin15.6.2022 11:27:42 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on käynnistänyt polttoturpeen varmuusvarastoinnin lämpöhuollon turvaamiseksi vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Varmuusvarastointi on viimesijainen toimenpide, jonka käyttöönotosta päättää valtioneuvosto. Ensisijaisesti lämmöntuotannon varmistaminen on siitä vastaavien yritysten tehtävä.
National Emergency Supply Agency commences emergency stockpiling of fuel peat15.6.2022 11:27:42 EEST | Press release
The National Emergency Supply Agency (NESA) has commenced the emergency stockpiling of fuel peat to ensure the supply of heat in the event of disruptions and emergencies. Emergency stockpiling is a measure of last resort, the implementation of which is decided by the Government. Primary responsibility for ensuring the supply of heat rests with the companies that provide heating.
Jaakko Pekki Huoltovarmuuskeskuksen Operatiivisen osaston johtajaksi20.5.2022 13:14:39 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) hallitus on nimittänyt KTM Jaakko Pekin syksyllä perustettavan Operatiivisen osaston johtajaksi. Pekki toimii tällä hetkellä HVK:n Perustuotanto-osaston johtajana.
Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus kertoo toimintaympäristön muutoksesta19.4.2022 16:35:29 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuden rooli yhteiskunnassa on entisestään kasvanut vuoden 2021 aikana. Kulunut vuosi osoittaa, että huoltovarmuuteen kohdentuvat uhkat ja riskit ovat moninaisia ja niiden toteutumisen todennäköisyys on kasvanut. Suomalainen yhteiskunta on kuitenkin perustuksiltaan vahva, todetaan Huoltovarmuuskeskuksen tänään julkaistussa vuosikatsauksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme