Hyödynnä Finna.fi-hakupalvelua etäopetuksessa ja tiedonhaussa
Finna.fi on suosittu valtakunnallinen hakupalvelu, joka tuo yhteen osoitteeseen digitaalisia aarteita suomalaisilta arkistoilta, kirjastoilta ja museoilta. Kansalliskirjasto avasi viime syksynä Finna.fi-palvelussa Finna Luokkahuone -sivuston opettajien käyttöön. Opettajat voivat hyödyntää hakupalvelua monin tavoin etäopetuksessa ja turvallisessa tiedonhaussa.

Finna tiedonhaussa
Finna.fi-hakupalvelusta löytyy runsaasti verkossa saatavilla olevia kuvia, karttoja, kirjoja, äänitteitä ja videoita, joita voi hyödyntää myös etäopettamisessa ja -oppimisessa. Aineistoihin tai valmiisiin hakutuloksiin vieviä linkkejä on helppo lisätä osaksi oppimistehtäviä. Aineistoa Finnaan tuovat suomalaiset arkistot, kirjastot ja museot, joten aineistojen yhteydestä löytyy selkeät lähdetiedot. Finnassa oppilaat voivat myös itse hakea tietoa turvallisesti ja helposti. Katso ohjeita, ohjevideoita sekä tehtäväideoita tiedonhaun opetukseen Opeta tiedonhakua -sivulta. Kurkkaa myös valmis hakutulos vanhoista opetustauluista.
Hyödynnä Finna Luokkahuoneen valmiit aineistopaketit
Finna Luokkahuone on peruskoulun ja lukion opettajan aarreaitta, josta löytyy valmiita aineistopaketteja ja tehtäväideoita esimerkiksi historian, yhteiskuntaopin, kuvataiteen, käsityön sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Sisällöt ovat vapaasti käytettävissä ja voit räätälöidä niitä omaan opetukseesi sopivalla tavalla. Katso esimerkiksi yläkoulun opetukseen suunnattu Mainoskuvastoa sotien jälkeen, alakoulun ja lukion sisältöihin sopiva Esihistorian mysteeriesineitä Kansallismuseossa sekä taito- ja taideaineiden ideointiin innostava Kontio kuvakulttuurissamme. Muista kurkata, mitä lisätietoa löydät kuvien oikeassa yläkulmassa olevista muistiinpanokuvakkeista!
Esihistorian mysteeriesineitä Kansallismuseossa
Luo omia suosikkilistoja ja jaa ne oppilaille
Finnan suosikkilistoja voi hyödyntää oppimateriaalien luomisessa. Poimi suosikkilistoillesi kiinnostavat aineistot, lisää aineistojen muistiinpanoihin tehtäviä ja jaa suosikkilista linkkinä oppilaillesi. Finna Luokkahuoneen aineistopaketteja voi myös kopioida omiin suosikkeihin. Katso vinkkejä ja ohjevideo suosikkilistojen käyttöön Vinkkejä opettajalle -sivulta.
Tule mukaan myös Finna Luokkahuoneen ensimmäiselle etäklinikalle keskiviikkona 25.3.2020 klo: 15–16. Löydät lisätietoa 24.3. Finna Luokkahuoneesta. Tervetuloa mukaan: https://helsinki.zoom.us/j/516945003
Lue artikkelista kuinka äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kati Suomela on hyödyntänyt Finnaa tiedonhaun ja historian opetuksessa.
Lisätietoa
Finna.fi-hakupalvelu: www.finna.fi
Finna Luokkahuone: www.finna.fi/luokkahuone
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
suunnittelija Taru Kuhalampi, Kansalliskirjasto,
taru.kuhalampi(at)helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Se sisältää yli 16 miljoonaa aineistoa, joista yli 2 miljoonaa on saatavilla suoraan verkossa. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Sekvensointi taipui tutkimuksen työkalusta koronapandemian seurantaan27.1.2021 13:04:06 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijoiden ja teknologia-asiantuntijoiden rooli koronapandemian hallinnassa on korostunut uusien, herkästi leviävien virusmuotojen saavuttua Suomeen. Virusmuunnosten seuranta saatiin pikaisesti käyntiin yliopiston sekvensointilaitteistojen ja asiantuntemuksen avulla – nopeassa reagoinnissa ovat auttaneet pandemian alusta asti käynnissä olleet tutkimusprojektit, hyvä varautuminen ja eri toimijoiden yhteistyö.
Suoliston mikrobisto paljastaa, toimiiko lääkehoito tulehduksellisissa suolistosairauksissa26.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivän potilaan suoliston mikrobiston perusteella voidaan ennustaa, hyötyykö potilas kalliista lääkehoidosta vai ei, selviää Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimus vahvistaa myös mikrobistoon suotuisasti vaikuttavien hoitojen keskeisen roolin tulehduksellisissa suolistosairauksissa.
Katsekontaktilla on tärkeä rooli luokkahuoneen vuorovaikutuksessa – etäopetus haastaa opetukseen sitouttamista25.1.2021 14:56:39 EET | Tiedote
Opettajan ja oppilaan välisellä katsekontaktilla on tärkeä rooli luokkahuonetilanteissa. Tilanne on haastava, kun pandemia on siirtänyt opetusta pois kasvokkaisesta vuorovaikutuksesta.
Saattohoitopotilas saa lohtua taiteesta ja luonnosta25.1.2021 11:00:25 EET | Tiedote
Monille ihmisille ainoa keino käsitellä omaa lähestyvää kuolemaa on puhua siitä lääketieteen termein, toteaa saattohoitopotilaiden kokemuksia väitöskirjassaan tutkinut Maija Butters. Lohtua vakavasti sairaalle voivat tuoda elämykset luonnon ja taiteen äärellä.
Erot tupakkatuotteiden käytössä ovat kasvaneet väestöryhmien välillä25.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Tupakointi on vähentynyt Suomessa viimeisten 40 vuoden aikana. Sen sijaan erot tupakkatuotteiden käytön yleisyydessä eri sosioekonomisten ryhmien välillä ovat kasvaneet, selviää Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Evon tiedekansallispuistohankkeen alueellinen työryhmä aloittaa toimintansa22.1.2021 14:28:04 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on ympäristöministeriön toimeksiannosta nimennyt Evon tiedekansallispuiston valmistelua taustoittavan työryhmän ajalle 25.1.–30.6.2021.
Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme