Helsingin yliopisto

Hyödynnä Finna.fi-hakupalvelua etäopetuksessa ja tiedonhaussa

Jaa

Finna.fi on suosittu valtakunnallinen hakupalvelu, joka tuo yhteen osoitteeseen digitaalisia aarteita suomalaisilta arkistoilta, kirjastoilta ja museoilta. Kansalliskirjasto avasi viime syksynä Finna.fi-palvelussa Finna Luokkahuone -sivuston opettajien käyttöön. Opettajat voivat hyödyntää hakupalvelua monin tavoin etäopetuksessa ja turvallisessa tiedonhaussa.

Bernhard Åström, 1921. Svenska litteratursällskapet. Alkuperäisen kuvan käyttöoikeus CC BY 4.0. Kuva muokattu.
Bernhard Åström, 1921. Svenska litteratursällskapet. Alkuperäisen kuvan käyttöoikeus CC BY 4.0. Kuva muokattu.

Finna tiedonhaussa

Finna.fi-hakupalvelusta löytyy runsaasti verkossa saatavilla olevia kuvia, karttoja, kirjoja, äänitteitä ja videoita, joita voi hyödyntää myös etäopettamisessa ja -oppimisessa. Aineistoihin tai valmiisiin hakutuloksiin vieviä linkkejä on helppo lisätä osaksi oppimistehtäviä. Aineistoa Finnaan tuovat suomalaiset arkistot, kirjastot ja museot, joten aineistojen yhteydestä löytyy selkeät lähdetiedot. Finnassa oppilaat voivat myös itse hakea tietoa turvallisesti ja helposti. Katso ohjeita, ohjevideoita sekä tehtäväideoita tiedonhaun opetukseen Opeta tiedonhakua -sivulta. Kurkkaa myös valmis hakutulos vanhoista opetustauluista.

Hyödynnä Finna Luokkahuoneen valmiit aineistopaketit 

Finna Luokkahuone on peruskoulun ja lukion opettajan aarreaitta, josta löytyy valmiita aineistopaketteja ja tehtäväideoita esimerkiksi historian, yhteiskuntaopin, kuvataiteen, käsityön sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Sisällöt ovat vapaasti käytettävissä ja voit räätälöidä niitä omaan opetukseesi sopivalla tavalla. Katso esimerkiksi yläkoulun opetukseen suunnattu Mainoskuvastoa sotien jälkeen, alakoulun ja lukion sisältöihin sopiva Esihistorian mysteeriesineitä Kansallismuseossa sekä taito- ja taideaineiden ideointiin innostava Kontio kuvakulttuurissamme. Muista kurkata, mitä lisätietoa löydät kuvien oikeassa yläkulmassa olevista muistiinpanokuvakkeista!

Mainoskuvastoa sotien jälkeen

Esihistorian mysteeriesineitä Kansallismuseossa

Kontio kuvakulttuurissamme

Luo omia suosikkilistoja ja jaa ne oppilaille 

Finnan suosikkilistoja voi hyödyntää oppimateriaalien luomisessa. Poimi suosikkilistoillesi kiinnostavat aineistot, lisää aineistojen muistiinpanoihin tehtäviä ja jaa suosikkilista linkkinä oppilaillesi. Finna Luokkahuoneen aineistopaketteja voi myös kopioida omiin suosikkeihin. Katso vinkkejä ja ohjevideo suosikkilistojen käyttöön Vinkkejä opettajalle -sivulta

Tule mukaan myös Finna Luokkahuoneen ensimmäiselle etäklinikalle keskiviikkona 25.3.2020 klo: 15–16. Löydät lisätietoa 24.3. Finna Luokkahuoneesta. Tervetuloa mukaan: https://helsinki.zoom.us/j/516945003

Lue artikkelista kuinka äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kati Suomela on hyödyntänyt Finnaa tiedonhaun ja historian opetuksessa.

Lisätietoa

Finna.fi-hakupalvelu: www.finna.fi
Finna Luokkahuone: www.finna.fi/luokkahuone

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

suunnittelija Taru Kuhalampi, Kansalliskirjasto,
taru.kuhalampi(at)helsinki.fi

Kuvat

Bernhard Åström, 1921. Svenska litteratursällskapet. Alkuperäisen kuvan käyttöoikeus CC BY 4.0. Kuva muokattu.
Bernhard Åström, 1921. Svenska litteratursällskapet. Alkuperäisen kuvan käyttöoikeus CC BY 4.0. Kuva muokattu.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Se sisältää yli 16 miljoonaa aineistoa, joista yli 2 miljoonaa on saatavilla suoraan verkossa. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Sekvensointi taipui tutkimuksen työkalusta koronapandemian seurantaan27.1.2021 13:04:06 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkijoiden ja teknologia-asiantuntijoiden rooli koronapandemian hallinnassa on korostunut uusien, herkästi leviävien virusmuotojen saavuttua Suomeen. Virusmuunnosten seuranta saatiin pikaisesti käyntiin yliopiston sekvensointilaitteistojen ja asiantuntemuksen avulla – nopeassa reagoinnissa ovat auttaneet pandemian alusta asti käynnissä olleet tutkimusprojektit, hyvä varautuminen ja eri toimijoiden yhteistyö.

Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme