Hyperlokaalia viskiä Helsingistä – myös ohramallasta kotikaupungista

Helsinkiläisviskin valmistus kaupungissa kasvaneesta mallasohrasta on konkreettinen askel hyperlokaaliin ja varmasti jäljitettävään tuotantoon. Pääkaupungissa sijaitseva käsityötislaamo ei ole maailmalla harvinaisuus, mutta raaka-aineen kasvatus metropolissa on. The Helsinki Distilling Companyn perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen aloittivat aiemmin syksyllä pilottihankkeen, jossa viskiä kypsytetään ensimmäistä kertaa helsinkiläisestä ja ylipäätään suomalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä. Täydentääkseen yhtälön täysin paikalliseksi, selvitti tislaamo Helsingin alueella viljeltävän viljan varannon.
”Meillä on ainutlaatuinen pääkaupunki, jonka kaikkia ulottuvuuksia ei maailmalla vielä ymmärretä. Helsingissä on urbaanin sykkeen lisäksi paitsi maailmanluokan saaristo, myös upeita metsiä ja edelleen viljelykäytössä olevaa peltoa. Ohra on kasvupaikan suhteen vaativa laji ja Viikissä sen on hyvä kasvaa. Pellolta on myös suora näkymä Sörnäisten tukkutorille ja tislaamollemme, joten pystymme varmuudella jäljittämään raaka-aineen matkan läpi toimitusketjun”, kertoo The Helsinki Distilling Companyn perustaja, tislaamomestari Mikko Mykkänen ja lisää:
”Suomen ensimmäinen viljakasvi oli ohra, jonka viljely aloitettiin täällä yli 6000 vuotta sitten. On mahtavaa, että sitä viljellään edelleen myös Helsingissä ja että pystymme jalostamaan kaupungissa kasvaneen perinteisen viljan jaloimpaan muotoonsa. Uskon, että tämä hyperlokaali erä helsinkiläistä viskiä tulee kypsyttyään nousemaan myös kansainvälisesti kannustavaksi esimerkiksi vastuullisesta, läpi arvoketjun jäljitettävästä viskituotannosta.”
Viskiä Stadin pelloilta
Helsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalla on viljelymaita 150 hehtaaria. Vaikka valtaosa Viikissä kasvatetusta viljasta käytetään yliopiston omalla karjatilalla, riittää mallasohraa myös paikallisen viskin tuotantoon. Ensimmäinen helsinkiläisviskiä varten mallastettava erä on 5 000 kiloa. Alkavan vuoden sadosta on viskiä varten varattu jo 20 000 kiloa helsinkiläistä mallasohraa.
Kuivaamisen jälkeen raakavilja analysoidaan Helsingin yliopistolla, jonka jälkeen se mallastetaan Savo Maltin pienmallastamossa Iisalmessa.
”Helsinki on eteläisen sijaintinsa vuoksi myös viljalle suotuisa kasvuympäristö. Viikin tutkimustila on paitsi Suomen urbaanein maatila, on sillä myös yhteiskunnallisesti tärkeä rooli maatalous- ja metsätieteiden tutkimuksessa ja opetuksessa. Meillä tutkitaan, miten maatalous voi ruokkia maailman kasvavan väestön ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti mahdollisimman kestävällä tavalla. Yhteistyömme Helsingin tislaamon kanssa täydentää tätä ja uskomme ohrastamme syntyvän lokaalin lopputuotteen kiinnostavan monia”, kertoo Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi.
”Tämän syksyn ohrasato oli hyvin tavanomainen, viime vuotta huomattavasti parempi. Helsinkiläinen mallasohra on suurijyväistä ja puhdasta, joten uskon sen sopivan erinomaisesti mallastamiseen ja jaloon jatkokäyttöön. Nyt alkanut aikainen talvi lupailee hyvää myös tulevalle sadolle, josta tislaamon käyttöön varataan ensimmäistä koe-erää huomattavasti suurempi määrä mallasohraa”, jatkaa yliteknikko Karri Kauppinen.
Täysi kierros viljan hyötykäyttöä
Paikallisten raaka-aineiden ja tammitynnyrien lisäksi Helsinki Distilling Company hyödyntää tuotannossaan tislaamon omasta jätteestä valmistettua biokaasua. Tislaamon mäskäyksestä yli jäävä rankki toimitetaan jatkojalostettavaksi Lahden biokaasulaitokseen, jossa siitä tuotetaan uusiutuvaa kotimaista biokaasua, jonka Helsinki Distilling Company ostaa takaisin. Noin 80 prosenttia tislaamon ginistä, viskistä, akvaviitista ja muista juomista valmistetaan biokaasulla.
Helsingin Kalasataman Teurastamolla vuodesta 2013 lähtien toiminut The Helsinki Distilling Company on sataan vuoteen ensimmäinen ja ainoa tislaamo Helsingissä. Se tunnetaan ennen kaikkea luovana, käsityötuotteiden korkeaan laatuun keskittyvänä pientislaamona. Tislaamo on voittanut tisleillään kilpailuja Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Tislaamon tislaajamestari Mikko Mykkänen nimitettiin artesaanitislauksen arvostetuimpiin kansainvälisiin tapahtumiin kuuluvassa Destille Berlin -kilpailussa Euroopan innovatiivisimmaksi tislaajaksi vuonna 2018.
@helsinkidistilling #hdco #helsinkiwhiskey #viskikellari #helsinkidistilling #hyperlocalwhiskey #stadinviski @universityofhelsinki #viikintutkimustila
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Mykkänen, Master Distiller, The Helsinki Distilling Company
Mikko.Mykkanen@hdco.fi, +358 50 340 0209
Tapani Jokiniemi, Viikin tutkimustilan johtaja, Helsingin yliopisto,
tapani.jokiniemi@helsinki.fi, +358 40 779 5837
Samuel Sorainen, viestintätoimisto Wolfcom Oy
samuel.sorainen@wolfcom.fi, +358 400 579 653
Kuvat







Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Tehtaankatu 40 B 21, 00150 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Suora lentoreitti Helsingistä Pärnuun avautuu taas kesäksi31.3.2023 12:37:06 EEST | Tiedote
Suosittu suora kesälentoreitti loputtoman pitkistä hiekkarannoistaan, huikeista golf-viheriöistään ja kylpylöistään tunnettuun Viron kesäpääkaupunkiin Pärnuun palvelee suomalaisia tälläkin kesäkaudella. NyxAir kuljettaa matkailijat Helsinki-Vantaalta suoraan Pärnuun vain 40 minuutissa. Reittiä lennetään kahdesti viikossa toukokuun 25. päivästä aina 13. elokuuta saakka.
Helsinki Citycopter laajentaa toimintaansa lentäjien koulutukseen22.3.2023 09:07:57 EET | Tiedote
Lentoyhtiö Helsinki Citycopter on ostanut Suomen vanhimpiin lentokouluihin kuuluvan Salpauslennon. Ilmailualalla arvostettu koulu jatkaa toimintaansa Helsinki Citycopterin rinnalla tutulla SL Flight Training -nimellään tarjoten monipuolista lentokoulutusta yksityislentäjästä liikennelentäjätasolle asti. Kannattavaa ydinliiketoimintaansa tilauslentoliikennettä edelleen kasvattava Helsinki Citycopter kartoittaa myös sähkötoimisten lentokoneiden ja eVTOL -ilma-alusten koulutus- ja operointimahdollisuuksia Suomessa.
Suomalainen mediarahastoyhtiö yhteistyöhön Bonnier Newsin kanssa9.2.2023 10:52:21 EET | Tiedote
Yksityinen kotimainen mediarahastoyhtiö 8 Media Ventures on solminut yhteistyösopimuksen Pohjoismaiden johtavan mediatalon Bonnier Newsin kanssa. Aluevaltauksen myötä suomalaisyhtiö tuo sijoituspalvelunsa myös ruotsalaisille startup- ja kasvuyrityksille sekä Ruotsin markkinoilla toimiville ja sinne pyrkiville suomalaisyrityksille. Jatkossa 8 Media Ventures tarjoaa sijoituksensa vastineeksi mediatilaa kaikissa Bonnier Newsin ruotsalaisissa mediatuotteissa.
Adform aloittaa yhteistyön Scope3:n kanssa vähentääkseen ohjelmallisen mainonnan hiilidioksidipäästöjä3.2.2023 12:23:19 EET | Tiedote
Mainonnan teknologiayritys Adform aloittaa strategisen yhteistyön arvoketjujen hiilipäästödataa tarjoavan Scope3:n kanssa. Yhteistyö on konkreettinen edistysaskel, joka kannustaa ja auttaa mainostajia pienentämään markkinoinnin ja digimainonnan aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
Viro valmistautuu matkailun uuteen ennätysvuoteen20.1.2023 13:51:48 EET | Tiedote
Viron matkailusektori valmistautuu tänä vuonna vastaanottamaan ennätysmäärän suomalaisia vieraita. Visit Estonian mukaan maa on varautunut matkailun uuteen aaltoon paremmin kuin koskaan. Siellä tehtiin kansainvälisen matkailun pysäyttäneen pandemian aikana paljon töitä sen eteen, että Viroon on taas hyvä tulla. Ympäristötietoisuuden kasvaessa lähialuematkailutrendi vahvistuu ja suomalaisen laivamatkailun kärkikohteena Viro tulee vankistamaan asemaansa entisestään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme