Wolfcom

Hyperlokaalia viskiä Helsingistä – myös ohramallasta kotikaupungista

Jaa
Käsityötislaamo The Helsinki Distilling Company pilotoi paitsi viskin kypsytystä helsinkiläistammesta tehdyissä tynnyreissä, tulee valmistamaan myös viskin pääraaka-ainetta, eli viskitislettä Helsingissä kasvaneesta ohrasta. Tislaamo on hankkinut viljan Helsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalta, jossa mallasohralajiketta kasvaa parinkymmenen hehtaarin alalla. Tämän vuoden ohrasato puitiin syyskuun alussa ja se oli edellisvuotta parempi niin kooltaan kuin laadultaan. Viljan kuivauksen, analysoinnin ja mallastuksen jälkeen helsinkiläisohra tislataan, kypsytetään ja pullotetaan Teurastamolla sijaitsevassa tislaamossa ja viskikellarissa.
The Helsinki Distilling Companyn perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen Viikin tutkimustilan ohrapellolla, taustallaan Kalasataman tornit ja Tislaamon piippu Teurastamolla. Kuva: The Helsinki Distilling Company
The Helsinki Distilling Companyn perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen Viikin tutkimustilan ohrapellolla, taustallaan Kalasataman tornit ja Tislaamon piippu Teurastamolla. Kuva: The Helsinki Distilling Company

Helsinkiläisviskin valmistus kaupungissa kasvaneesta mallasohrasta on konkreettinen askel hyperlokaaliin ja varmasti jäljitettävään tuotantoon. Pääkaupungissa sijaitseva käsityötislaamo ei ole maailmalla harvinaisuus, mutta raaka-aineen kasvatus metropolissa on. The Helsinki Distilling Companyn perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen aloittivat aiemmin syksyllä pilottihankkeen, jossa viskiä kypsytetään ensimmäistä kertaa helsinkiläisestä ja ylipäätään suomalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä. Täydentääkseen yhtälön täysin paikalliseksi, selvitti tislaamo Helsingin alueella viljeltävän viljan varannon.

”Meillä on ainutlaatuinen pääkaupunki, jonka kaikkia ulottuvuuksia ei maailmalla vielä ymmärretä. Helsingissä on urbaanin sykkeen lisäksi paitsi maailmanluokan saaristo, myös upeita metsiä ja edelleen viljelykäytössä olevaa peltoa. Ohra on kasvupaikan suhteen vaativa laji ja Viikissä sen on hyvä kasvaa. Pellolta on myös suora näkymä Sörnäisten tukkutorille ja tislaamollemme, joten pystymme varmuudella jäljittämään raaka-aineen matkan läpi toimitusketjun”, kertoo The Helsinki Distilling Companyn perustaja, tislaamomestari Mikko Mykkänen ja lisää:

”Suomen ensimmäinen viljakasvi oli ohra, jonka viljely aloitettiin täällä yli 6000 vuotta sitten. On mahtavaa, että sitä viljellään edelleen myös Helsingissä ja että pystymme jalostamaan kaupungissa kasvaneen perinteisen viljan jaloimpaan muotoonsa. Uskon, että tämä hyperlokaali erä helsinkiläistä viskiä tulee kypsyttyään nousemaan myös kansainvälisesti kannustavaksi esimerkiksi vastuullisesta, läpi arvoketjun jäljitettävästä viskituotannosta.”

Viskiä Stadin pelloilta

Helsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalla on viljelymaita 150 hehtaaria. Vaikka valtaosa Viikissä kasvatetusta viljasta käytetään yliopiston omalla karjatilalla, riittää mallasohraa myös paikallisen viskin tuotantoon. Ensimmäinen helsinkiläisviskiä varten mallastettava erä on 5 000 kiloa. Alkavan vuoden sadosta on viskiä varten varattu jo 20 000 kiloa helsinkiläistä mallasohraa.

Kuivaamisen jälkeen raakavilja analysoidaan Helsingin yliopistolla, jonka jälkeen se mallastetaan Savo Maltin pienmallastamossa Iisalmessa.

”Helsinki on eteläisen sijaintinsa vuoksi myös viljalle suotuisa kasvuympäristö. Viikin tutkimustila on paitsi Suomen urbaanein maatila, on sillä myös yhteiskunnallisesti tärkeä rooli maatalous- ja metsätieteiden tutkimuksessa ja opetuksessa. Meillä tutkitaan, miten maatalous voi ruokkia maailman kasvavan väestön ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti mahdollisimman kestävällä tavalla. Yhteistyömme Helsingin tislaamon kanssa täydentää tätä ja uskomme ohrastamme syntyvän lokaalin lopputuotteen kiinnostavan monia”, kertoo Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi.

”Tämän syksyn ohrasato oli hyvin tavanomainen, viime vuotta huomattavasti parempi. Helsinkiläinen mallasohra on suurijyväistä ja puhdasta, joten uskon sen sopivan erinomaisesti mallastamiseen ja jaloon jatkokäyttöön. Nyt alkanut aikainen talvi lupailee hyvää myös tulevalle sadolle, josta tislaamon käyttöön varataan ensimmäistä koe-erää huomattavasti suurempi määrä mallasohraa”, jatkaa yliteknikko Karri Kauppinen.

Täysi kierros viljan hyötykäyttöä

Paikallisten raaka-aineiden ja tammitynnyrien lisäksi Helsinki Distilling Company hyödyntää tuotannossaan tislaamon omasta jätteestä valmistettua biokaasua. Tislaamon mäskäyksestä yli jäävä rankki toimitetaan jatkojalostettavaksi Lahden biokaasulaitokseen, jossa siitä tuotetaan uusiutuvaa kotimaista biokaasua, jonka Helsinki Distilling Company ostaa takaisin. Noin 80 prosenttia tislaamon ginistä, viskistä, akvaviitista ja muista juomista valmistetaan biokaasulla.

Helsingin Kalasataman Teurastamolla vuodesta 2013 lähtien toiminut The Helsinki Distilling Company on sataan vuoteen ensimmäinen ja ainoa tislaamo Helsingissä. Se tunnetaan ennen kaikkea luovana, käsityötuotteiden korkeaan laatuun keskittyvänä pientislaamona. Tislaamo on voittanut tisleillään kilpailuja Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Tislaamon tislaajamestari Mikko Mykkänen nimitettiin artesaanitislauksen arvostetuimpiin kansainvälisiin tapahtumiin kuuluvassa Destille Berlin -kilpailussa Euroopan innovatiivisimmaksi tislaajaksi vuonna 2018.

@helsinkidistilling #hdco #helsinkiwhiskey #viskikellari #helsinkidistilling #hyperlocalwhiskey #stadinviski @universityofhelsinki #viikintutkimustila

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Mykkänen, Master Distiller, The Helsinki Distilling Company
Mikko.Mykkanen@hdco.fi, +358 50 340 0209


Tapani Jokiniemi, Viikin tutkimustilan johtaja, Helsingin yliopisto,
tapani.jokiniemi@helsinki.fi, +358 40 779 5837


Samuel Sorainen, viestintätoimisto Wolfcom Oy
samuel.sorainen@wolfcom.fi, +358 400 579 653

Kuvat

The Helsinki Distilling Companyn perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen Viikin tutkimustilan ohrapellolla, taustallaan Kalasataman tornit ja Tislaamon piippu Teurastamolla. Kuva: The Helsinki Distilling Company
The Helsinki Distilling Companyn perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen Viikin tutkimustilan ohrapellolla, taustallaan Kalasataman tornit ja Tislaamon piippu Teurastamolla. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa
Helsinki on eteläisen sijaintinsa vuoksi myös viljalle suotuisa kasvuympäristö.Kuva: The Helsinki Distilling Company
Helsinki on eteläisen sijaintinsa vuoksi myös viljalle suotuisa kasvuympäristö.Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa
Kuivaamisen jälkeen raakavilja analysoidaan Helsingin yliopistolla, jonka jälkeen se mallastetaan Savo Maltin pienmallastamossa Iisalmessa. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Kuivaamisen jälkeen raakavilja analysoidaan Helsingin yliopistolla, jonka jälkeen se mallastetaan Savo Maltin pienmallastamossa Iisalmessa. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa
Master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen tulevat valmistamaan tislaamollaan myös viskin pääraaka-ainetta, eli viskitislettä Helsingissä kasvaneesta ohrasta. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen tulevat valmistamaan tislaamollaan myös viskin pääraaka-ainetta, eli viskitislettä Helsingissä kasvaneesta ohrasta. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa
Yliteknikko Karri Kauppinen puimassa mallasohraa Helsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalla. Tilalla on viljelymaita 150 hehtaaria. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Yliteknikko Karri Kauppinen puimassa mallasohraa Helsingin Yliopiston Viikin tutkimustilalla. Tilalla on viljelymaita 150 hehtaaria. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa
Master distiller Mikko Mykkänen, master blender Kai Kilpinen ja Viikin tutkimustilan yliteknikko Karri Kauppinen ohranpuinnin lomassa Viikin pellolla syyskuun alussa. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Master distiller Mikko Mykkänen, master blender Kai Kilpinen ja Viikin tutkimustilan yliteknikko Karri Kauppinen ohranpuinnin lomassa Viikin pellolla syyskuun alussa. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa
Master distiller Mikko Mykkänen, master blender Kai Kilpinen ja Viikin tutkimustilan yliteknikko Karri Kauppinen ohranpuinnin lomassa Viikin pellolla syyskuun alussa. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Master distiller Mikko Mykkänen, master blender Kai Kilpinen ja Viikin tutkimustilan yliteknikko Karri Kauppinen ohranpuinnin lomassa Viikin pellolla syyskuun alussa. Kuva: The Helsinki Distilling Company
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Korkeavuorenkatu 1 B 11
00140 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Suomen paras hampurilaisravintola on Grill Room Hankasalmi – jo toistamiseen!10.6.2025 10:00:44 EEST | Tiedote

Burger Lovers -yhteisön ja McCainin järjestämässä äänestyksessä valittiin vuoden 2025 Suomen parhaaksi hampurilaisravintolaksi Hankasalmen Niemisjärvellä sijaitseva Grill Room. Grill Room sai yli kymmenen prosenttia kaikista avoimessa yleisöäänestyksessä annetuista 20 581 äänestä. Toiseksi sijoittui viime vuoden kolmonen Bursalad Hyvinkäältä ja kolmanneksi äänestettiin toissavuoden ykkönen The Van Kotkasta.

Suomen paras hampurilaisravintola -äänestys alkoi2.6.2025 12:35:55 EEST | Tiedote

Burger Lovers Finland -ruokayhteisö ja McCain etsivät Suomen parasta hampurilaisravintolaa. Yleisöäänestyksen pohjaksi on listattu yli kolmesataa laadukkaita burgereita tarjoavaa ravintolaa ympäri Suomen. Yleisöäänestys alkoi tänään maanantaina 2. kesäkuuta osoitteessa burgerlovers.fi. Äänestysaikaa on sunnuntain loppuun 8.6. saakka. Suomen paras hampurilaisravintola 2025 julkistetaan Burger Lovers -festivaalin aattona 10.6.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye