Mäntsälän kunta

Hypon asuntoluottoluokitus: Mäntsälä nousi ilmastopioneerien kovimpaan kärkeen

Jaa
Mäntsälä lukeutuu Suomen ympäristöykkösiin asuntomarkkinoiden kannalta keskeisillä indikaattoreilla arvioiden. Tämä käy ilmi tuoreesta Suomen hypoteekkiyhdistyksen julkaisemasta asuntoluottoluokituksesta, jossa arvioidaan nyt ensi kertaa myös alueellisia ilmastoriskejä. Lisäksi Mäntsälä nousi koko luottoarviossa kaksi pykälää hyvään BBB-luokkaan.
Kuva: Outi Kampman
Kuva: Outi Kampman

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia asuntomarkkinoiden suhteen arvioivan Hypo-luokituksen ympäristöykkösiksi nousivat Mäntsälän lisäksi Kempele, Kontiolahti, Lempäälä, Liminka ja Muurame. Ympäristöykkösiksi nousivat kunnat, joiden asuntokanta on sopivan väljää, laadukasta ja energiatehokasta, eikä vedenpinnan nousu uhkaa tonttimaata. Joka sadas asunto Suomessa sijaitsee tulvariskialueella, vertailun kärkikastissa tulvariski on Liminkaa lukuun ottamatta hyvin pieni.

Arviossa on huomioitu asumisen hiilijalanjälki, mutta myös sään ääri-ilmiöiden yleistymisen merkitys asuntokannalle. Analyysissa käytetyt tulvariskialueet ja tiedot niillä sijaitsevista kiinteistöistä perustuvat Suomen ympäristökeskuksen laskelmiin.


Mäntsälä myös kovimpien luokitusnousijoiden joukossa

Mäntsälän luokitus nousi asuntoluottoluokituksen kokonaisarviossa peräti kaksi pykälää ja lukeutuu näin kolmen kovimman nousijan joukkoon. Kolmen kärki on:

• Kontiolahti (BB → A)  
• Mäntsälä (B → BBB) 
• Akaa (B → BBB)  

Mäntsälän nousua luokituksessa on siivittänyt myös vilkas korona-ajan asuntokauppa. Kaikkiaan Suomen kunnista 43 kuuluu nyt hyvän luokituksen ansaitseviin eli BBB tai parempiin (B tai A) kuntiin. Ylimpään AAA-luokkaan ei yllä yksikään asuntomarkkina-alue.

Illmastonmuutos on aikamme suurimpia haasteita, jonka riskit ulottuvat asuntomarkkinoille asti. Sään ääri-ilmiöt yleistyvät, mutta ne ovat jääneet toistaiseksi asuntomarkkinoilla huomioimatta. Hypon luokitus tuottaa tietoa asuntovakuuteen liittyvistä piilevistä riskeistä niin asunnon ostoa harkitseville, kiinteistöjä rahoittaville pankeille kuin kuntapäättäjillekin. Riskit voivat olla luonteeltaan suoraan asuntokantaan ja muun asuininfran toimivuuteen vaikuttavia sääilmiöitä tai kuluttajakäyttäytymiseen liittyviä siirtymäriskejä.

Lisätietoja Mäntsälän kunta, kuntakehitysjohtaja Vesa Gummerus,
sähköposti: vesa.gummerus@mantsala.fi, puh. 040 314 5467.

Hypoteekkiyhdistyksen asuntoluottoluokitus, syyskuu 2021:
https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2021/09/Hypo_Asuntoluottoluokitus-2-2021.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesa Gummerus, vesa.gummerus@mantsala.fi

Kuvat

Kuva: Outi Kampman
Kuva: Outi Kampman
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Mäntsälän kunta
Heikinkuja 4
04600 Mäntsälä

https://www.mantsala.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mäntsälän kunta