Hartela

”Hyrrä”-ehdotuksesta tornitalo Jätkäsaareen

Jaa

Arkkitehtitoimisto HMV Oy voitti ehdotuksellaan ”Hyrrä” Helsingin Jätkäsaaren 16-kerroksisen tornitalon arkkitehtuurikutsukilpailun. Yksimielinen palkintolautakunta arvosti erityisesti kilpailutyön julkisivua sekä kaunista ja selkeää pohjaratkaisua. Tornitalo on ensimmäinen osa Hartelan rakentamasta korttelista, johon kuuluu yhteensä kolme asuintonttia. Hartela Etelä-Suomi Oy käynnisti helmikuussa arkkitehtisuunnittelukilpailun yhteistyössä Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston kanssa. Helsingin Länsisatamaan, Jätkäsaaren merelliseen kaupunginosaan rakennetaan 16-kerroksinen asuinkerrostalo osaksi laajempaa korttelikokonaisuutta.

Kohteen pääarkkitehti Juha Huuhtanen kuvailee Hyrrä-ehdotuksen suunnittelua seuraavasti:
- Kohdealueen kaupunkikuvallisia kohokohtia ovat näkymät Saukonkanavalle sekä Karibianrannan suuntaan. Myös avomeri on esteettömästi näkyvissä ylemmistä kerroksista. Rakennuksen hahmo viuhkamaisine parvekkeineen tukee näkymien suuntaamista tasapuolisemmin näihin merinäkymiin tai edullisiin ilmansuuntiin.

- Torni liittyy kiinteästi muuhun korttelirakenteeseen kaavaa noudattaen, kertoo raadin perusteluista arkkitehti Kirsi Korhonen. - Julkisivupintojen hienovarainen taittuminen tornin keskiötä kohden keventää tornin hahmoa ja siluettia. Muutos umpiseinästä vaiheittain parveketta suojaavaksi pitsimäiseksi reliefiksi on tehty taiten. Viuhkamaisesti levenevät parvekkeet suuntautuvat loogisiin ilmansuuntiin ja niistä avautuu näkymiä merelle ja kaupungin suuntaan.

Valoisia asuntoja toimivilla pohjaratkaisuilla

Tornitalon asunnot ovat pääosin valoisia kulmahuoneistoja. Asunnot on suunniteltu taitavasti ja eläytyen, ja mitoitus on niissä kohdallaan. Rakennuksessa on kaksi saunaosastoa ja asukkaiden käyttöön suunnittelu terassi. Tornitalossa on noin 100 asuntoa.

Autopaikat sijaitsevat viereisessä pysäköintilaitoksessa. Pihalle istutetaan puita ja muuta kasvillisuutta tuulisuutta estämään. Pihan kulkureittien varrelle sijoittuvat oleskelu- ja leikkipaikka.

- Kilpailun ratkaisun myötä koko korttelin suunnittelu saadaan hyvin käyntiin. Rakentaminen pyritään aikatauluttamaan siten, että koko kortteli valmistuu mahdollisimman samanaikaisesti, kertoo hankekehityspäällikkö Pekka Sainio Hartelasta.

Tietoa hankkeesta:

  • Voittaneen työn ovat suunnitelleet arkkitehdit Juha Huuhtanen, Eeva Sääskilahti (Safa) ja Jari Viherkoski (Safa). Avustajina ovat toimineet Tuuli Tuohikumpu (Safa) ja Jussi Tähkiö.
  • Havainnekuvat: Mikael Saurén, Tomi Laine
  • Hartela toteuttaa koko korttelin nro 20069 jossa on kolme tonttia eli tontit 1, 2 ja 3.
  • Tontille 1 toteutetaan 6-kerroksinen, Hartelan omaperustainen RS-hanke, joka käsittää 5 400 kem2 ja n. 80 asuntoa sekä liiketilaa noin 400 m2.
  • Tontille 2 toteutetaan 6-kerroksinen vuokratalo, joka käsittää 4 300 kem2 ja n. 70 asuntoa.
  • Tontille 3 toteutetaan 16-kerroksinen, Hartelan omaperustainen RS-hanke, joka käsittää 6 800 kem2 ja n. 100 asuntoa.
  • Koko korttelin nro 20069 rakentaminen alkaa keväällä 2018. Korttelin arvioitu valmistumisaika on kesällä tai alkusyksystä 2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekka Sainio, hankekehityspäällikkö, Hartela Etelä-Suomi Oy
p. 010 561 3273, pekka.sainio@hartela.fi

Juha Huuhtanen, arkkitehti, Arkkitehtitoimisto HMV Oy
p. 0400 995 029, juha.huuhtanen@arkhmv.fi

Kirsi Rantama, arkkitehti, palkintolautakunnan jäsen, Kaupunkiympäristö/Asemakaavoitus, Helsinki, p. 09 3103 7207, kirsi.rantama@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hartela
Hartela
Ilmalantori 1
00240 HELSINKI

010 5613 000http://www.hartela.fi

Hartela kuuluu suurimpiin valtakunnallisiin rakennusyhtiöihin. Rakennamme asuntoja ja toimitiloja sekä kehitämme kiinteistöjä ja alueita. 75-vuotias, suomalainen perheyhtiö työllistää noin 600 rakentamisen ammattilaista. Konserniin kuuluvat Turun ja Tampereen seudulla sekä Satakunnassa ja Länsi-Uudellamaalla toimiva Hartela Länsi-Suomi Oy, pääkaupunkiseudulla ja ympäristökunnissa sekä Lahdessa toimiva Hartela Etelä-Suomi Oy sekä Oulun talousalueella toimiva Hartela Pohjois-Suomi Oy. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Raumalla ja Oulussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hartela

Hartelan Grün in der Mitte ehdolla Helsingin kaupungin Vähähiilisen viherkorttelin laatukilpailun voittajaksi24.9.2021 08:59:49 EEST | Tiedote

Vähähiilisen viherkorttelin tontinluovutuskilpailu on Helsingissä ensimmäinen, jossa arvioitiin arkkitehtuurin lisäksi myös hiilijalanjälkeä, energiatehokkuutta ja viherkerrointa. Voittajaksi ehdotettu Hartelan Grün in der Mitte tuo Verkkosaareen elämyksellisen ja muuntojoustavan terassoituvan kaupunkikorttelin, jonka erityispiirre on monikerroksinen viherrakenne.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme