Helsingin yliopisto

Hyvää vappua! Liberaali seksuaalietiikka tukee seksuaalista hyvinvointia

Jaa

Uusi väitös moittii vanhentunutta suhtautumista seksiin ja pohtii muun muassa suostumuksen määritelmää.

Seksuaalipolitiikkaa tulisi johdonmukaisesti liberalisoida. Vanhentuneet ja moralistiset käytännöt haittaavat seksuaalisen hyvinvoinnin ja seksuaalioikeuksien parasta mahdollista toteutumista, toteaa Tommi Paalanen Helsingin yliopistossa 29.4. tarkastettavassa väitöksessään.

– Lainsäädännössä ja viranomaiskäytännöissä on paljon vanhentunutta ajattelua, jonka vuoksi seksuaalista ilmaisua ja toimintaa rajoitetaan ilman vahvoja eettisiä perusteita. Häveliäisyyteen ja paheksuntaan perustuvat mallit eivät enää toimi nykyisessä moniarvoisessa yhteiskunnassa, Paalanen sanoo.

Pitääkö suostumus ilmaista ääneen?

Liberaalin seksuaalietiikan tausta on John Stuart Millin eettisessä liberalismissa. Sen päälle rakentuneessa liberalismin perinteessä keskeisiä periaatteita ovat yksilönvapaus ja ihmisoikeudet.

Liberaalissa seksuaalietiikassa seksuaalista toimintaa pidetään eettisesti neutraalina. Mikään seksuaalinen mieltymys tai toiminta ei ole sellaisenaan väärin, vaan eettisyyttä arvioidaan ensisijaisesti osapuolten suostumuksen perusteella.

– Suostumuksen määrittelyä ja juridista soveltamista koskeva keskustelu käy tällä hetkellä kuumana seksuaalirikosten ympärillä angloamerikkalaisessa kulttuuripiirissä. Minusta asiassa ollaan oikeilla jäljillä, sillä suostumus ja sen eettiset kriteerit ovat erittäin keskeisiä asioita seksuaalietiikassa, Paalanen toteaa.

– Keskustelussa mennään kuitenkin myös liiallisuuksiin esimerkiksi vaatimalla ääneen lausuttua suostumusta tai innokkuutta seksin osapuolilta. Asia on monimutkaisempi, myös hiljaisilla ja ujoilla on oikeus suostua seksiin.

Tommi Paalanen on filosofi ja seksologi, joka toimii seksuaalietiikan ja -oikeuksien parissa kansainvälisesti. Hän työskentelee Sexpo-säätiön toiminnanjohtajana ja kouluttajana seksologian alalla sekä toisena puheenjohtajana Seksuaaliterveyden maailmanjärjestön seksuaalioikeustoimikunnassa.

FM Tommi Paalasen väitöstutkimus Vapaus ja seksuaalisuus: Tutkielmia liberaalista etiikasta tarkastetaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa keskiviikkona 29.4. kello 10. Väitöksen ala on käytännöllinen filosofia.

Väittelijän yhteystiedot: puh. 050 469 2937, tommi.paalanen@iki.fi

Väitöstilaisuus 

Väitöstiivistelmä 

Elektroninen julkaisu

Väitöskirjaa myy Sexpo-säätiö (20 €). Tiedustelut: info@sexpo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme