Hyvän mielen koulu -käsikirja ilmestyi vahvistamaan mielenterveystaitojen opettamista ja oppimista yläkouluissa

Uusi Hyvän Mielen koulu -käsikirja on kehitetty mielenterveystaitojen opetuksen tueksi yhteistyössä kouluympäristön asiantuntijoiden, kuten opettajien, oppilashuollon henkilökunnan, koulun johdon ja oppilaiden kanssa. Kirja on ajankohtainen teos, joka vastaa tämän hetken näkemyksiin ja toiveisiin.
”Kaikilla oppitunneilla on mahdollista tukea mielenterveystaitojen oppimista: itsetunnon vahvistamista, tunnetaitojen kehitystä, vuorovaikutustaitoja, selviytymisen keinoja, turvataitoja sekä arvojen ja asenteiden pohtimista”, Lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisen päällikkö Anniina Pesonen Suomen Mielenterveysseurasta painottaa.
”Kun kannustamme aikuisten tuella oppilaita huolehtimaan itsestään ja muista sekä harjoittelemaan oman arjen kannalta näitä tärkeitä mielenterveystaitoja lisäämme nuorten kokemusta omasta pärjäämisestään ja luottamusta elämään.”
Mielenterveystaidot osana opetussuunnitelmaa ja oppilashuoltolakia
Mielenterveystaidot tulivat opetussuunnitelman uudistuttua (2014) osaksi sen opetussisältöjä sekä alakoulussa (syksyllä 2016) että yläkoulussa (syksyllä 2017). Mielenterveystaitoja opetetaan alakoulussa ympäristöopin ja yläkouluissa erityisesti terveystiedon tunneilla. Lisäksi koko peruskouluajan mielenterveystaitojen oppiminen kuuluu laaja-alaisen osaamisen Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot -osuuteen.
Vuonna 2013 voimaan tulleen oppilashuoltolain painopiste on siirtynyt korjaavasta työstä koko kouluyhteisön hyvinvointia edistävään yhteisölliseen oppilashuoltoon. Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti yhteisöllisenä opiskeluhuoltona, joka keskittyy yhteisön ja ympäristön hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Yhteisöllisen oppilashuollon keskiössä voidaankin nähdä mielenterveyttä suojaavien tekijöiden vahvistaminen.
Miksi mielenterveystaitoja kannattaa opetella ja opettaa koulussa?
Hyvä mielenterveys edistää oppimista. Nuori, jonka mieli voi hyvin, on innostunut oppimaan uutta ja kehittämään itseään eri tavoin. Hyvinvoiva mieli luo tilaa uteliaisuudelle, luovuudelle ja uuden oppimiselle. Kaveritaitoja tarvitaan ystävyyssuhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen. Nuoren mielenterveyteen vaikuttavat keskeisesti kokemus yhteisöön kuulumisesta ja tunne omasta merkityksellisyydestä yhteisön jäsenenä.
”Kokemus syntyy tavallisissa kohtaamisissa. Kysytään, mitä kuuluu, kuunnellaan ja keskustellaan. Opetellaan empatiataitoja eli harjoitellaan asettumaan ajatuksissa toisen tilanteeseen.”
”Mieleltään hyvinvoiva nuori on toiveikas ja hänellä on luottavainen suhde elämään. Hän kykenee rakastamaan ja ilmaisemaan rakentavalla tavalla surua, vihaa, turhautumista ja hämmennystä. Hyvä mielenterveys on mielen joustavuutta, kykyä ratkaista ristiriitoja sekä sietää pettymyksiä ja menetyksiä. Se auttaa kohtaamaan vastoinkäymisiä.”
”Mielenterveystaitojen päivittäinen harjoittelu koulussa tekee hyvää koulun ilmapiirille, lisää kaikkien turvallisuuden tunnetta, ehkäisee kiusaamista sekä vahvistaa aikuisten työhyvinvointia ja jaksamista arjessa.
”Hyvinvoiva koulu on nuoren elämässä mielenterveyttä suojaava tekijä. Jo se, että oppilas tulee päivittäin kouluun, on yksi suojatekijä hänen elämässään. ”
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anniina Pesonen, Päällikkö, Lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisen yksikkö
Nuorisoalan osaamiskeskus Vahvistamo, Mielenterveyden edistämisen osasto
+358 40 640 2405 tai anniina.pesonen@mielenterveysseura.fi
Pesonen, Anniina, Nurmi, Reetta, Hannukkala, Marjo 2018: Hyvän mielen koulu -käsikirja mielenterveystaitojen vahvistamiseen yläkoulussa. Suomen Mielenterveysseura, 158 s.
Tilaa kirja: https://www.mielenterveysseura.fi/hyvänmielenkoulu
Suomen Mielenterveysseuran lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävän työn kokonaisuus on mukana Educa-messuilla 25.-26.1.2019. Tule tutustumaan osastoomme 6 M 78! Uusi Hyvän mielen koulu -käsikirja on myös myynnissä messuilla. Tutustu muihin Mielenterveysseuran materiaaleihin: mielenterveysseura.fi/materiaalit.
Suomen Mielenterveysseura järjestää myös maksullisia ja maksuttomia alueellisia koulutuksia yläkoulun opetus- ja oppilashuollon henkilöstölle, joissa perehdytään Hyvän mielen koulun -käsikirjan sisältöihin ja jalkauttamiseen tarkemmin. Lisätietoa löydät täältä: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveysosaaminen/hyv%C3%A4n-mielen-koulu-mielenterveystaitoja-yl%C3%A4kouluun
Tiedotteen kuva: Emilia Ikäheimo
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme