Suomen 4H-liitto

Hyvät teot palkittiin lasten kerhokilpailussa

Jaa

Vuoden 4H-kerho -kilpailussa etsittiin hauskoja ja vaikuttavia hyviä tekoja tehneitä kerhoja. Arviointiin vaikutti teon lisäksi myös toiminnasta kertova valokuva. Valtakunnallisessa kisassa valittiin kolmen kerhon kärki: Sulkavalla 4H-kerholaiset veivät lemmikkejä ilahduttamaan vanhusten palvelutalon asukkaita. Limingassa kerholaiset askartelivat kouluun hyvän mielen laatikon. Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen kerhossa lapset tekivät yllätysvierailun koulunsa siivoojan luokse.

VOITTAJA Kissankello Sulkava:
Vuoden 4H-kerho -kilpailun voittajakerhon ansiosta vanhakin jo nuortui, kun 4H-lemmikkieläinkerho teki päiväretken Sulkavalla vanhusten palvelutalo Kissankelloon.
VOITTAJA Kissankello Sulkava: Vuoden 4H-kerho -kilpailun voittajakerhon ansiosta vanhakin jo nuortui, kun 4H-lemmikkieläinkerho teki päiväretken Sulkavalla vanhusten palvelutalo Kissankelloon.

Professori Lea Pulkkisen mukaan 4H-järjestö tekee erinomaista työtä järjestämällä hyvin ohjattua lasten ja nuorten vapaaehtoistoimintaa. Sitä on Suomessa vähemmän kuin OECD-maissa yleensä, vaikka sen myönteiset vaikutukset lapsen sosiaaliseen kehitykseen on todettu monissa tutkimuksissa.

”On hyvin ajankohtaista antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus nähdä, että he voivat tehdä hyviä asioita omassa lähiympäristössään. Se voi vähentää ahdistusta ja hätää, jota globaalit ongelmat synnyttävät ja joiden vähentämiseen omat voimat tuntuvat riittämättömiltä”, toteaa professori Lea Pulkkinen, joka on tutkinut muun muassa lasten sosiaalista kehitystä.

Sulkavan voittajakerhossa lapset, lemmikit ja vanhukset yhdessä

Sulkavan 4H-yhdistyksen lemmikkieläinkerholaiset veivät vapaaehtoistyönä lemmikkejä tapaamaan vanhuksia. Hieno ajatus tuotti loistavan konkreettisen käytännön hyvän teon, sillä lemmikit ihastuttavat ja yhdistävät ihmisiä, iästä riippumatta.

Palvelutalon lemmikkieläinpäivä yhdisti sukupolvia ja antoi vanhuksille virikkeitä. Myös kanojen kuopsuttelun sekä kanien pomppimisen ja porkkanan nakertamisen katselu on kivaa puuhaa. Terraariossaan lepäilevä okapiru-kummitussirkka kiinnosti erityisesti vanhempaa miesväkeä. Ohjelmaan kuului myös lennokas luento, jossa sirkkojen elämään perehtynyt innokas kerholainen jakoi auliisti sirkkatietouttaan.

Kerho osallistui kilpailuun kuvilla, joista välittyy yhdessä olemisen ilo.

Toiseksi sijoittui kerho Limingan 4H-yhdistyksestä

Limingan kerholaiset päättivät, että hyvän mielen laatikolla saadaan toisten ihmisten päivä paremmaksi. He kirjoittivat mietelauseita askartelemaansa laatikkoon ja laittoivat sen opettajanhuoneen edustalle.

Opettajat kävivät nappaamassa hyvänmielen lauseita, kun olivat tulossa tai menossa oppitunnille. He lähettivät terveisinään hyvän teon tekijöille, että moni sai lauseista iloisia ajatuksia ja tsemppiä päivään! Laatikko toi vaihtelua koulun arkeen.

Kuvasta välittyy hyvin lasten riemu ja läsnäolo.

Pronssipallille kipusi 4H-kerho Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksestä

Pienestä ilosta voi kasvaa suuri ilo monille. Soukaisten 4H-kerho päätti tehdä yllätysvierailun koulun siivoojan Irmelin luo. Tuliaisiksi kerholaiset varasivat herkkuja, kortin ja 4H-kalenterin.

Laitilan Sanomien yleisönosasto Nakotta sanno -palstalle ilmestyi vierailun jälkeen teksti, joka loppui sanoihin: ”Te onnistuitte täydellisesti. Tuli niin herkistynyt ja hyvä mieli. Tulisipa miehenikin pian uimareissulta, jotta voisin kertoa tästä. Jospa iloni ja hyvä mieleni tarttuisivat häneenkin. Niin myös kävi. Terveisin Irmeli.”

Kuvaan on onnistuttu tallentamaan talven pimeyden voittava ilo ja valo, joka heijastuu niin lasten, ohjaajien kuin yllätyksen kokeneen Irmelinkin kasvoilta.

Kunniamaininta annetaan Rauhalan 4H-kerholle Valkeakosken 4H-yhdistykseen

Viime vuoden voittajakerhossa myytiin taas innokkaina Nenäpäivä-arpoja kehitysmaiden lasten hyväksi. Kerholaisista omien näytelmien teko on ihan parasta, ja roolivaatteissa hassuttelu hauskutti kerholaisia arvanmyyntiharjoituksissa.

Kuva on erittäin onnistunut ja kertoo hyvin siitä, että huumorilla voi muuttaa maailmaa.

Palkinnot

Voittajakerho palkitaan 500 euron rahapalkinnolla, toiseksi sijoittunut kerho 350 euron ja kolmanneksi sijoittunut 150 euron suuruisella summalla. Palkinnot lahjoittaa 4H-säätiö.

Tuomaristo

Vuoden 4H-kerhon valitsi 4H-säätiön ja 4H-liiton edustajista koostuva tuomaristo: Seppo Hassinen, 4H-säätiön asiamies ja Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja, Virpi Skippari, Suomen 4H-liiton kehityspäällikkö, Terhi Käkelä, Suomen 4H-liiton viestintäpäällikkö ja Satu Mellanen, Suomen 4H-liiton toimituspäällikkö.

Vuoden 4H-kerho -kilpailuun osallistui tänä vuonna 124 kerhoa ja 1 196 kerholaista eli hyvää tekoa!

Tutustu Tekoja lähellä ja kaukana -toimintamalliin osoitteessa:
www.4h.fi/nuorisotyon-perusteet

Lisätiedot ja kerhojen yhteystiedot:

Virpi Skippari
kehityspäällikkö
Suomen 4H-liitto
p. 044 783 0302
virpi.skippari@4h.fi

Avainsanat

Kuvat

VOITTAJA Kissankello Sulkava:
Vuoden 4H-kerho -kilpailun voittajakerhon ansiosta vanhakin jo nuortui, kun 4H-lemmikkieläinkerho teki päiväretken Sulkavalla vanhusten palvelutalo Kissankelloon.
VOITTAJA Kissankello Sulkava: Vuoden 4H-kerho -kilpailun voittajakerhon ansiosta vanhakin jo nuortui, kun 4H-lemmikkieläinkerho teki päiväretken Sulkavalla vanhusten palvelutalo Kissankelloon.
Lataa
Kakkonen Limingan 4H-yhdistys:
Toiseksi Vuoden 4H-kerho -kilpailussa sijoittuneen Limingan 4H-kerhon hyvä teko oli kirjoittaa mietelauseita hyvänmielen laatikkoon, ja nauru oli herkässä kaikilla.
Kakkonen Limingan 4H-yhdistys: Toiseksi Vuoden 4H-kerho -kilpailussa sijoittuneen Limingan 4H-kerhon hyvä teko oli kirjoittaa mietelauseita hyvänmielen laatikkoon, ja nauru oli herkässä kaikilla.
Lataa
Kolmossija Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys
Pronssipallille Vuoden 4H-kerho -kilpailussa kipusi Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen Soukaisten 4H-kerho. Lasten yllätysvierailu poiki suuren ilon. Koulun siivooja Irmeli sai kerholaisilta herkullisen lahjan.
Kolmossija Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys Pronssipallille Vuoden 4H-kerho -kilpailussa kipusi Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen Soukaisten 4H-kerho. Lasten yllätysvierailu poiki suuren ilon. Koulun siivooja Irmeli sai kerholaisilta herkullisen lahjan.
Lataa
Kunniamaininta Valkeakoski:
Rauhalan 4H-kerholaiset Valkeakoskelta tekivät hyvää myymällä Nenäpäivä-arpoja. Roolivaatteissa hassuttelu hauskutti kerholaisia. Iloinen ja hauska kuva sai kunniamaininnan Vuoden 4H-kerho -kilpailussa.
Kunniamaininta Valkeakoski: Rauhalan 4H-kerholaiset Valkeakoskelta tekivät hyvää myymällä Nenäpäivä-arpoja. Roolivaatteissa hassuttelu hauskutti kerholaisia. Iloinen ja hauska kuva sai kunniamaininnan Vuoden 4H-kerho -kilpailussa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Yli 600 nuorta sai ansiotuloja 4H:n Satosankarit-toiminnasta vuonna 2021 – marjanostotavoite täyttyi kaksi viikkoa etuajassa13.10.2021 09:07:26 EEST | Tiedote

Satosankarit-marja-asemat ostavat ja välittävät metsämarjoja ja työllistävät nuoria. 4H-järjestö pyöritti tänä kesänä Satosankarit-toimintaa toista vuotta. Kahden toimintavuoden aikana marja-asemien kautta on kulkenut reilusti yli puoli miljoonaa kiloa metsämarjoja. Lisäksi kahdessa vuodessa yli 1 100 nuorta on saanut ansiotuloja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme