Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään ympäristöraportti 2020 valmistunut

Jaa

Hyvinkään ympäristöraportti 2020 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa maanantaina 21.6.2021. Ympäristöraporttiin on koottu edellisvuotta koskevaa ympäristö- ja energiatietoa. Ympäristöraporttiin sisältyy ympäristötilinpäätös, tehtyjen ympäristötoimien esittely, energia- ja ilmastoraportointi ja kaupungin ympäristöohjelman seuranta.

Hyvinkään ympäristöraportti 2020

Hyvinkään ympäristöraportti 2020 käsiteltiin kaupunginvaltuustossa maanantaina 21.6.2021. Ympäristöraporttiin on koottu edellisvuotta koskevaa ympäristö- ja energiatietoa. Ympäristöraporttiin sisältyy ympäristötilinpäätös, tehtyjen ympäristötoimien esittely, energia- ja ilmastoraportointi ja kaupungin ympäristöohjelman seuranta. Tiedot ympäristöraporttiin on kerätty asianomaisilta yksiköiltä ja organisaa-tioilta ja koottu yhteen ympäristöpalvelussa.

Pilaantuneiden maiden puhdistusta

Vuonna 2020 Hyvinkäällä korostuivat pilaantuneet maa-alueet. Sveitsinpuiston pohjavesialueella havaittiin jätettä, jossa pääosin oli nahkaa ja kumia. Pilaantunutta maa-ainesta poistettiin yli 300 tonnia.

Nopon entisen pesulan maaperän ja pohjaveden puhdistustyö käynnistyi pitkän odotuksen jälkeen yhdessä valtion kanssa toteutettavana jätehuoltotyönä. Klooratuilla liuottimilla pilaantuneita maita poistet-tiin Nopossa yli 2 600 tonnia sekä öljyillä pilaantunutta betonijätettä noin 91 tonnia. Pohjaveden puhdistustoimia jatkettiin syvemmällä olevan pilaantuneen pohjavesikerroksen injektointitöillä. Hanke valmis-tuu syksyllä 2023.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus antoi vuoden viimeisenä päivänä 31.12.2020 päätöksen, joka velvoitti Hyvinkään kaupungin puhdistamaan Sahanmäen käytöstä poistetun kaatopaikan alueen maaperän. Alueella on ollut Hyvinkään kaupungin kaatopaikkatoimintaa noin vuoteen 1957 saakka. Todennäköiseksi menoksi kaupungille on arvioitu 5 000 000 euroa, josta tehtiin pakollinen varaus.

Kierrätystoiminta ja aurinkovoimala

Keväällä 2020 ja kaupungin kiinteistöissä aloitettiin muovipakkausten keräys ja hyötyjätteiden keräystä tehostettiin yhdessä Kiertokapulan kanssa niin, että tarvittavat tyhjennykset vähenivät 27 %. Hyvinkäällä otettiin käyttöön myös kaupunkipyöräpalvelu.

Hyvinkään uuden lukio- ja opistotalo Kipinän katolle asennettiin rakentamisvaiheessa aurinkovoimala. Voimalan vuotuinen tuotto on 97 MWh ja se kattaa noin 20 % talon sähkönkäytöstä. Aurinkovoimalan tuottoa voi seurata reaaliajassa.

Vuoden 2020 ympäristötilinpäätös

Ympäristötilinpäätös antaa kokonaiskuvan Hyvinkäällä ympäristönsuojeluun käytetyistä kuluista, saaduista ympäristötuotoista ja tehdyistä ympäristöinvestoinneista. Vuonna 2020 ympäristötuotot olivat 20,8 % Hyvinkään kaupungin kaikista toimintatuotoista, ympäristökulut ja poistot 2,4 % kaupungin kokonaiskuluista ja poistoista ja ympäristöinvestoinnit 8,7 % kaupungin kokonaisinvestoinneista.

Energia- ja ilmastoasiat Hyvinkäällä

Ympäristöraportin lopussa raportoidaan energia- ja ilmastoasioista. Raportin energiatiedot kuvaavat kaupunkiorganisaation energiankulutusta liittyen kuntien energiatehokkuussopimukseen. Kasvihuone-kaasuraportointi perustuu Hyvinkään CO2-raportin tiedoille. Päästöt laskivat 4 % edellisvuodesta. Vuosien 2009–2019 päästövähenemä Hyvinkäällä on ollut 26 %. Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) laskelman mukaan Hyvinkään kokonaispäästöt ovat vähentyneet 33 % ja asukaskohtaiset päästöt 35 % hiilineutraalisuutta tavoittelevien HINKU-kuntien tavoitteen vertailuvuodesta 2007 vuoteen 2019 mennessä.

Hyvinkään ympäristöraportti 2020 löytyy tästä linkistä

Lisätietoja:
Markku Nieminen
projektipäällikkö, Hyvinkään kaupunki, Ympäristöpalvelu
p. 040 155 4244
Markku.Nieminen@Hyvinkaa.fi

Tiedotetta päivitetty 21.6.2021. Korjattu sana "kaupunginvaltuusto" aiemmin kirjoitetun "kaupunginhallitus" sijaan.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään Aseman koulun kivirakennusta koskeva selvitys on valmistunut: Rakennus vaatii merkittäviä korjaustoimenpiteitä24.6.2021 09:16:13 EEST | Tiedote

Hyvinkään Aseman koulun kivirakennuksen terveydellisten olosuhteiden selvitys on valmistunut ja selvityksen tulokset esitellään ensi viikolla kaupungin tekniselle lautakunnalle. Hyvinkään kaupungin tilakeskuksen SWECO:lta tilaama selvitys osoittaa koulun kivirakennuksen olevan korjausta vaativassa kunnossa. Kaupunki teki selvityksen terveydensuojeluviranomaisten vaatimuksesta.

Uusi kirjoitus- ja valokuvauskilpailu hyvinkääläisille16.6.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinkään kaupunki, Hyvinkään kaupunginmuseo ja Aamuposti käynnistävät kesäisen kirjoitus- ja valokuvauskilpailun ajanjaksolle 16.6.-16.9.2021. Ensimmäistä kertaa järjestettävän Minun Hyvinkääni -kilpailun teemana on asuminen Hyvinkäällä eri näkökulmista. Kilpailusarjoja on yhteensä kolme: Kerro tekstarilla, Kerro kirjeellä ja Kerro kuvalla. Kilpailijat on lisäksi jaettu eri ikäluokkiin, lapsiin, nuoriin (13-17 v.) sekä aikuisiin. Kunkin sarjan pääpalkinnon lisäksi kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan useita palkintoja paikallisiin palveluihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme