Espoon kaupunki - Esbo stad

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan päätöksiä 19.1.2022

Jaa
Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan keskiviikkona 19.1.2022 muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden toimialan tulosyksiköiden käyttösuunnitelmat, järjestö- ja kohdeavustukset vuodelle 2022 sekä Länsi-Uudenmaan yhteiset ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen asiakkuuskriteerit. Lisäksi lautakunta kuuli ajankohtaiskatsaukset kuljetuspalvelujen tilanteesta, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perustamisesta ja erityisesti sen ICT-valmistelun tilanteesta sekä koronatilanteesta Espoossa.

Hyvinvoinnin ja terveyden järjestöavustukset vuodelle 2022

Espoon kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa vuodelle 2022 terveyden ja hyvinvoinnin lautakunnan myöntämiin järjestöavustuksiin on varattu 470 000 euroa, jonka lisäksi veteraanien ulkomaan kuntoutusavustusta on siirtynyt 40 000 € järjestöavustushaun yhteyteen.

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta myönsi järjestöavustuksia yhteensä 470 000 euroa.

Avustuksia myönnettiin 111 järjestölle:

 • Sairaus- ja vammaisjärjestöt: 42 kpl / 182 100 € (hakemuksia 45). Tähän summaan ei sisälly lautakunnan järjestöavustuslisäyksiä.
 • Eläkeläis- ja veteraanijärjestöt: 22 kpl / 92 600 € (hakemuksia 22). Tähän summaan ei sisälly lautakunnan järjestöavustuslisäyksiä.
 • Muut järjestöt: 47 kpl / 179 850 € (hakemuksia 50). Tähän summaan ei sisälly lautakunnan järjestöavustuslisäyksiä.

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta teki lisäyksiä ehdotettuihin järjestöavustuksiin. Seuraavien järjestöjen avusta korotettiin seuraavasti:

 • Autismiyhdistys PAUT ry (lisäys 500 €)
 • Espin – Espoon invalidit ry (lisäys 4500 €)
 • Espoon kehitysvammatuki ry (lisäys 2200 €)
 • Leijonaemot ry (lisäys 1000 €)
 • Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys ry (lisäys 3800 €)
 • Suomen Kuurosokeat ry (lisäys 500 €)
 • Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry (lisäys 500 €)
 • Vammaispalveluyhdistys Jaatinen ry (lisäys 1000 €)
 • Alpert ry (lisäys 500 €)
 • Imetyksen tuki ry (lisäys 950 €)

Järjestöavustukset ovat luonteeltaan yleisavustuksia. Avustuksia myönnetään eläkeläis- ja veteraanijärjestöille, sairaus- ja vammaisjärjestöille sekä muille järjestöille tai yhteisöille, joiden toiminta luo espoolaisille sujuvan arjen perusedellytyksiä, lisää heidän osallistumismahdollisuuksiaan ja edistää heidän toimintakykyään, hyvinvointiaan ja terveyttään. Järjestöavustuksia myönnetään myös veteraanien avokuntoutukseen.

Lue lisää järjestöavustuksista esityslistan kohdasta 5.

Hyvinvoinnin ja terveyden kohdeavustukset vuodelle 2022

Hyvinvoinnin ja terveyden toimiala tukee taloudellisesti joitakin yleishyödyllisiä järjestöjä ja yhteisöjä, jotka tuottavat tietyille kuntalaisryhmille hyvinvointia ja terveyttä tukevia palveluja. Näitä palveluja kaupunki ei järjestä eikä tuota itse ja asiakkaat ohjautuvat niihin pääosin omatoimisesti tai muiden kuin kaupungin toimijoiden ohjaamina. Suurin osa näistä palveluista tuotetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamana. STEA:n avustuksen saamisen ehtona on, että kaupunki osallistuu toiminnan kustannuksiin. Järjestöjen palvelujen tuottamiseen liittyy yleisesti vapaaehtoista kansalaistoimintaa.

Kohdeavustusta myönnettiin 25:lle hakijalle. Kohdeavustuksia myönnettiin yhteensä 1 725 470 euroa. Kohdeavustusten lisäksi joillekin kohdeavustuksen saajille annetaan kaupungin tiloja maksutta käyttöön.

Tyttöjen talon perustoimintaan lautakunta myönsi 120 000 € avustuksen valtuuston neuvottelutoimikunnan ratkaisun perusteella. Tyttöjen talon toimintaa on aiemmin rahoitettu nuorisotoimesta. Vuonna 2022 tyttöjen talon toimintaa tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden toimialan kohdeavustuksella.

Esityksen lisäksi lautakunta päätti myöntää 10 000 € avustuksen Kran rf:lle.

Lue lisää kohdeavustuksista esityslistan kohdasta 6.

Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen myöntämisen asiakkuuskriteerit

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta hyväksyi Länsi-Uudenmaan kuntien yhteiset ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen myöntämisen asiakkuuskriteerit sekä Espoon kriteerit palveluasumiseen ja muistipalvelukeskuksiin.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen muut kunnat käsittelevät asiakkuuskriteerit oman päätöksentekoprosessinsa mukaisesti.

Lue lisää esityslistan kohdasta 7.

Lisäksi lautakunta käsitteli vastauksia seuraaviin valtuustoaloitteisiin, Espoon kaupungin lapsistrategian ja toimenpideohjelman laatimiseksi, etäpalveluiden laajentamisesta, terveyskeskuspalveluiden kuntoon saattamiseksi sekä Espoon lastensuojelun toiminnan parantamiseksi.

Lisätiedot: 

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme