Hyvinvointiala HALI ry

Hyvinvointiala HALI ry: Hyvinvointialojen työvoimapula on suuri haaste

Jaa
Hyvinvointiala HALIn mukaan hallitusohjelmassa esitetyt keinot työvoiman saatavuuden turvaamiseksi ovat oikeita, mutta ne eivät riitä. Jos vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksia nostetaan hallitusohjelman mukaisesti, työvoiman tarve kasvaa entisestään. Lähitulevaisuudessa palvelujen tarve kääntyy nopeaan kasvuun väestön ikääntymisen myötä.

Rinteen hallituksen ohjelman mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on turvata ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Osaavan työvoiman saamisessa sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä varhaiskasvatukseen on jo nyt suuria vaikeuksia. 

Hallituksen ohjelmassa on kirjauksia siitä, miten maahanmuuttajien työllistymistä ja kotoutumista helpotetaan työvoimapulan torjumiseksi sekä vahvistetaan osaavan työvoiman työperusteista maahanmuuttoa. Myös varhaiskasvatuksen huolestuttava työvoimatilanne on huomioitu ja varhaiskasvatuksen opettajien koulutuspaikkoja lisätään. HALIn mukaan tässä yhteydessä pitää poistaa aiheettomat kiristykset varhaiskasvatuksen henkilöstön pätevyysehtoihin.

- Hallituksen esittämät toimet ovat oikeita, mutta riittämättömiä. Nyt tarvitaan selkeitä toimenpiteitä siitä, miten toisen asteen koulutusvelvoitteen laajentamisen yhteydessä koulutuspaikkoja lisätään hyvinvointialoille, joissa työvoimatarpeen lisäys on kaikkien suurin, sanoo Hyvinvointiala HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

Vanhuspalveluiden kasvavaan työvoiman tarpeeseen voidaan osittain vastata hoiva-avustajakoulutuksella. Noin lukuvuoden mittainen hoiva-avustajakoulutus koostuu lähinnä lähihoitajatutkinnon koulutusmoduuleista. Kyse on tutkinnon osasta, jota rahoitetaan nykyisin työvoimapoliittisen rahoituksen turvin. Hoiva-avustajakoulutuksen rooli täytyy selkeyttää ja koulutukselle on turvattava riittävät taloudelliset resurssit.

- Hoiva-avustajat pitää jatkossakin voida lukea mukaan hoivahenkilöstömitoitukseen siltä osin kuin he tekevät hoivatyötä. Tällaisia vähemmän koulutusta vaativia hoivatehtäviä ovat esimerkiksi asiakkaiden ruokailuun, hygieniaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen osallistuminen. Hoiva-avustajakoulutuksen voi myöhemmin täydentää lähihoitajan tutkinnoksi. Näin muodostuu joustava reitti päästä nopeasti työelämään, Mänttäri painottaa.

Lisätiedot:

Tuomas Mänttäri, työmarkkinajohtaja, Hyvinvointiala HALI ry, p. 040 571 2330, tuomas.manttari@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye