Hyvinvointialan liitto

Hyvinvointialan liitto: Yksityiset tuottajat valmiita tekemään osansa sote-urakassa

Jaa

Hyvinvointialan liitto näkee positiivisena, että hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaiksi vihdoin etenee. On hyvä, että kaikki valinnanvapauden välineet ovat edelleen mukana.

Viikon lisäaika näyttää supistaneen asiakassetelin laajuutta aiemmin julkisuudessa olleisiin tietoihin nähden.

Yksityisen sektorin toimijoille tärkeintä on tasapuoliset toimintaedellytykset.

− Korvausjärjestelmien ja laatuvaatimusten tulee olla samat yksityiselle ja julkiselle toimijalle. Kilpailun tasapuolisuutta turvaaviin toimenpiteisiin on yritetty pitkin matkaa päästä, mutta ehdotetut keinot ovat edelleen riittämättömät. Sekä Kilpailuvirasto että perustettava valvontavirasto Luova ovat keskeisiä toimijoita tasapuolisen kohtelun turvaamisessa, sanoo Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Yksityinen sektori tuottaa laadukasta erikoissairaanhoitoa

Kiireettömän leikkaustoiminnan asiakasseteleiden on pelätty vaarantavan julkisten sairaaloiden päivystystä. Uhkana nähdään muun muassa osaavan työvoiman siirtyminen yksityiselle sektorille.

− Pelko on liioiteltu. Yksityinen sektori pystyy tehostamaan toimintaansa myös olemassa olevan työvoiman kautta. Julkisella sektorilla on useita vetovoimatekijöitä, kuten sairaalatyön tarjoamat ammatilliset kehittymismahdollisuudet ja laajempi kollegiaalinen tuki, Rajakangas muistuttaa.

Yksityisellä sektorilla tehdään vuosittain noin 70 000 leikkaussaliolosuhteita vaativaa toimenpidettä. Määrä on merkittävä, mutta julkisen sektorin volyymeihin nähden pieni. Kuntien ja kuntayhtymien erikoissairaanhoidon ostot yksityiseltä olivat vuonna 2015 noin 300 miljoonaa euroa eli vain muutama prosentti kokonaiskustannuksista.

Yksityinen toiminta on luvanvaraista ja yltää potilasturvallisuudessa huipputuloksiin. Yksityinen sektori poistaa painetta julkiselta sektorilta tarjoamalla palveluita myös itse maksaville ja vakuutusasiakkaille. Akuuttina ongelmana on 1.1.2018 voimaan astuvan terveydenhuoltolain muutosten vaikutukset yksityiseen sektoriin. Tämä on oma asiakokonaisuutensa, mutta liittyy valinnanvapauslakiehdotukseen asiakasseteleiden kautta.

− Hyvinvointialan liitto suhtautuu odottavasti siihen, että lainsäädännön epäjohdonmukaisuuksiin puututaan. Välittömästi aloittava työryhmä laatii yksityiselle leikkaustoiminnalle laatukriteeristön, joka tulee voimaan viimeistään 1.7.2018. STM:n eilen antaman tiedotteen mukaan tämä mahdollistaa ostopalvelu- ja palvelusetelitoiminnan häiriöttömän jatkumisen vuoden vaihteen jälkeen.


Peruspalveluissa maakunnille perusteeton etulyöntiasema

Hyvinvointialan liitto kannatti aiemman valinnanvapausesityksen lähtökohtaa jakaa heti alkuvaiheessa asuinpaikan mukaan ne asiakkaat, jotka eivät ole valinneet yksityistä eivätkä julkista sote-keskusta. Tällöin useampien tuottajien mukaantulo olisi ollut turvatumpaa. Uudessa esityksessä jako lähimpään sote-keskukseen tehdään vasta kahden vuoden päästä sote-keskusten aloittamisesta, vuonna 2023.

− Nuo kaksi vuotta vaativat yksityiseltä tuottajalta aikamoista riskinottokykyä, jota kaikilla ei ole, Rajakangas huomauttaa.

− Toimeenpanon jatkuva siirtyminen on valitettavaa uudistuksen tavoitteisiin pääsyn kannalta. Pitkät siirtymäajat luovat epävarmuutta. Yksityisellä kapasiteetilla voitaisiin helpottaa paineita nopeammin myös julkisesti rahoitetussa järjestelmässä.

Osa hallituspuolueista korosti lausuntokierroksen merkitystä ennen lopullisen esityksen antamista eduskunnalle.

− Hyvä näin. Hyvinvointialan liitto on kiinnittänyt useampaan otteeseen huomiota siihen, että yksityisen sektorin osaamista ja asiantuntemusta on tähän asti käytetty uudistuksen valmistelussa hyväksi aivan liian vähän.

Lisätiedot:
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 0400 374 164,
ulla-maija.rajakangas@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

 Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäseniensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää yli 70 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

Eduskunnan käsittelyssä oleva soten palveluntuottajalaki tulee saattaa pikaisesti voimaan21.9.2018 11:13Tiedote

Lastensuojelu on luvan- ja ilmoituksenvaraista toimintaa, jonka valvonta on vakiintunutta. Sijaintikuntien sosiaalitoimi tekee yksityisiin lastensuojelulaitoksiin tarkastuskäynnit vuosittain. Myös sijoittavat kunnat tekevät vuosittain tarkastuskäyntejä. Hyvinvointialan liiton johtavan asiantuntija Aino Närkin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollosta on vaikea löytää toista palvelua, jossa toteutuisi yhtä paljon tarkastuskäyntejä kuin lastensuojelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme