Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen ensihoitopalvelun palvelutasoehdotus aluehallituksen käsiteltävänä

Jaa
Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistumassa päätös ensihoitopalveluiden palvelutasosta vuosille 2024–2026. Palvelutasopäätöksen ja suunnittelun lähtökohtana on samantasoisten palvelujen tarjoaminen riskeiltään ja palvelutarpeiltaan samanlaisilla alueilla. Maantieteelliset näkökohdat ja terveydenhuollon muu päivystystoiminta huomioiden, väestölle tulee tarjota mahdollisimman tasavertaiset mahdollisuudet saada apua. Palvelutuotantomalliksi esitetään hyvinvointialueen strategian mukaisesti monituottajamallia.

Pirkanmaan hyvinvointialueella v. 2023 ensihoitopalvelun säännöllistä ambulanssitoimintaa tuottaa hyvinvointialue itse omana toimintana, sekä yksityiset palveluntuottajat. Yksityisen sektorin osalta käytössä on kuluvan sopimusjakson viimeinen optiovuosi. Palvelutasopäätös mahdollistaa mm. yksityisen palvelutuotannon kilpailutuksen käynnistämisen. Palvelutasopäätöksessä kuvataan ensihoitopalvelun tuotantotapa, sisältö, ensihoitajien koulutusvaatimukset, palvelutasotavoitteet ja muut ensihoitopalvelun järjestämisen kannalta tarpeelliset asiat vuosille 2024–2026.

– Esitettävällä palvelutasolla tavoitellaan sekä tehtävämäärän kasvun hillitsemistä ja saattamista lasku-uralle siten, että hyvinvointialue kehittää ja ottaa käyttöön erityisesti kiireettömämpien potilaiden avuntarpeeseen tarkoituksenmukaisempia ratkaisuja, toteaa ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.

Ensihoidon palvelutarjonnassa kehitetään palvelua erityisesti harvaan asutuilla alueilla ottamalla käyttöön moniviranomaisyksiköitä, jotka kykenevät ympärivuorokautisesti tuottamaan paitsi ensihoidon, myös muiden sote-palvelujen kotiin vietyjä päivystyksellisiä palveluita sekä pelastustoimen palveluita.

– Synergia tuo toiminnallisia ja taloudellisia etuja, hyödyttää sekä pelastustoimea että ensihoitoa ja ennen kaikkia varmistaa avun tarvitsijan nopean tavoittamisen, kertoo pelastuspalvelut tehtäväalueen pelastusjohtaja Mika Kontio.

Ehdotuksessa tuotantotavaksi esitetään monituottajamallia siten, että hyvinvointialueen oman tuotannon osuus nousee nykyisestä noin 60 prosentista noin 80 prosenttiin. Oman tuotannon osuuden lisäys on edellytys suunniteltujen ensihoidon, sote-palvelujen muiden tehtävien sekä pelastustoimen tehtäviin kykenevien moniviranomaisyksiköiden tehokkaalle käyttöönotolle.

Esitys tukee Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toteuttamista. Samalla huolehditaan, että palvelun saatavuus voidaan turvata tarvittaessa myös odottamattomissa häiriötilanteissa ja yhteiskunnan poikkeusoloissa.

Aluehallitus käsittelee ensihoidon palvelutasopäätöstä 24.4.2023. Katso kokouksen esityslista verkossa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaalaisia palvellaan ensi vuonna uudella digiklinikalla – hankinta käynnistyy7.6.2023 16:18:40 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue on käynnistämässä uuden digitaalisen sote-klinikan hankintaa. Digiklinikalla voidaan jo ensi vuoden aikana arvioida asukkaiden hoidon tarvetta sekä tarjota hoitajan tai lääkärin vastaanottopalveluja. Se tarjoaa nykyaikaisen ja yhdenmukaisen yhteydenottokanavan niihin hyvinvointialueen terveyspalveluihin, joihin nykyään hakeudutaan useimmiten soittamalla.

Yhä useampaa päivystyspotilasta voidaan jatkossa hoitaa kotona – päivystyspalvelujen ja kotisairaalan kehittämisehdotukset aluehallituksessa 12.6.7.6.2023 16:03:29 EEST | Tiedote

Pirkanmaan päivystyspalvelujen toimintatapoja ja kiirevastaanottoja esitetään yhtenäistettäväksi. Yhä useampi potilas hoidettaisiin jatkossa kotisairaalan tuella kotona. Myös sairaalasta kotiutumista ja jatkohoitoon siirtymistä on tarkoitus koordinoida jatkossa tehokkaammin ja hoiva- ja asumispalveluihin tarjota ympärivuorokautinen lääkärikonsultaatio tarpeettomien päivystyskäyntien ehkäisemiseksi. Päivystysselvitystä ja kotisairaalan laajentamista käsitellään aluehallituksessa 12.6. Kesäkuun aikana käsiteltäväksi on valmistumassa myös palvelujen verkoston periaatteet.

Henkilökohtaisen avun käyttäjien kannattaa varautua ensi viikon lakkoon2.6.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

JHL on antanut henkilökohtaisten avustajien lakkovaroituksen ajalle 6.-12.6.2023. Lakko koskee niitä henkilökohtaisen avun käyttäjiä, jotka kuuluvat työnantajina Heta-liittoon ja joiden henkilökohtaisen avustajan tehtävät ovat palkkaryhmässä A. Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa neuvontaa ja ohjausta, jos työtaistelu uhkaa henkilökohtaisen avun käyttäjän henkeä tai terveyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme