Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen monipalveluvaliokunta kokosi mietinnön ikäihmisten palveluiden järjestämisestä  

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistunut mietintö ikäihmisten palveluiden järjestämisestä. Mietinnön on koonnut monipalveluvaliokunta, joka on selvittänyt laajasti ikäihmisten palveluiden nykytilaa Pirkanmaalla.

Väestöennusteiden mukaan yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa Pirkanmaalla vuoteen 2040 mennessä noin 31 000 henkilöllä. Se on 57,2 prosenttia nykyistä enemmän ja tarkoittaa runsasta palvelutarpeen kasvua. Valiokunnan mielestä tämän valtuustokauden aikana tarvitaan hyvinvointialueella kattava suunnitelma siitä, kuinka ikäihmisten väestömäärän kasvuun vastataan riittävästi ja monipuolisesti. Monipalveluvaliokunta esittää mietinnössä useita toimenpiteitä, joilla tarpeen kasvuun voidaan varautua.

Mietinnössä muun muassa esitetään, että tämän valtuustokauden aikana tehdään suunnitelmia seniorikortteleiden, välimuotoisen asumisen, tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen kehittämiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että myös yhteistyötä kuntien kanssa pitää tehdä esimerkiksi kaavoituksessa ja tonttivarautumisessa.

Lähitoritoiminta on osoittautunut menestyksekkääksi. Valiokunta esittää sitä laajennettavaksi koko Pirkanmaalle.  Valiokunta haluaa uudistaa kotihoitoa ja ehdottaa kokeiluna Hollannin mallin mukaista Buurtsorgin toimintamallia, jossa itseohjautuva tiimi vastaa väestövastuullisesti tietyn alueen kotihoidosta. Hollannissa mallilla on ollut merkittäviä myönteisiä kustannusvaikutuksia. Tavoitteena kaikissa uudistuksissa olisi taata hoivan laatu, varmistaa ikäihmisille tutut työntekijät ja lisätä henkilökunnan työhyvinvointia.

Jo nyt ikäihmisten käyttämien palveluiden kustannus on noin 500 miljoonaa euroa. Lukuun ei sisälly ikäihmisten palvelulinjan palveluiden piirissä olevien ikäihmisten käyttämät muut palvelut esimerkiksi perusterveydenhuollossa, ensihoidossa, päivystyksessä ja erikoissairaanhoidossa. Näiden määrää ja kustannuksia ei tunnisteta tällä hetkellä. Tärkeätä on tiedolla sekä hyvällä johtamisella vaikuttaa siihen, että lisäkustannuksia ei synny alkuperäisen palveluiden puutteiden vuoksi.

Pirkanmaan hyvinvointialue on valinnut ainoana hyvinvointialueena valiokuntamallin. Sen keskeinen ydin on, että luottamushenkilöt osallistuvat itse laajakantoisten, strategisten asioiden valmisteluun. Valiokuntamallissa lisätään luottamushenkilöiden osallistumista etukäteisvalmistelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Valiokunnan puheenjohtaja
Markku Virkamäki
markku.virkamaki@gmail.com
Puh. 040 5655370

Varapuheenjohtaja Mauri Jussila
mauri.jussila@gmail.com
Puh. 040 0986933

Varapuheenjohtaja Kukka Kunnari
kukka.kunnari@gmail.com
Puh. 040 8368978

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Ikäihmisten eteisvärinän seulontakokeilusta hyviä kokemuksia: seulonta toteutui luotettavasti ilman asiakaskäynnin pidentämistä24.1.2023 10:28:09 EET | Tiedote

PirKATI-hankkeeseen sisältyvässä puolen vuoden pilottiprojektissa haettiin toimintamallia, jossa kotisairaanhoidon asiakkailta seulottiin sydämen rytmihäiriöitä osana päivittäistoimintaa. Sujuvan toimintamallin ohessa tavoitteena oli selvittää uuden teknologian käytettävyys ja luotettavuus sekä kuvata pilotin aikana tulokset ja arvioida kustannusvaikuttavuutta.

Pirkanmaan nuorisovaltuustoon nimettiin 33 nuorta - työvuorosuunnittelun valmistelua jatketaan yhteistyössä henkilöstön kanssa23.1.2023 12:59:16 EET | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus nimesi maanantaina nuorisovaltuuston kuluvalle vuodelle. Aluehallitus päätti myös esittää vastauksenaan valtuustoaloitteeseen, että ohjelmistoavusteisen työvuorosuunnittelun valmistelua jatketaan yhteistyössä henkilöstön kanssa. Aluehallitus edellyttää, että henkilöstö voi osallistua työvuorosuunnittelun prosessien uudistamiseen.

Aluehallitus nimeää nuorisovaltuuston ja käsittelee hankintasuunnitelmaa 23.1.19.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu maanantaina 23.1. klo 8.30. Aluehallitus nimeää hyvinvointialueen ja maakuntaliiton yhteisen maakunnallisen nuorisovaltuuston. Aluehallituksessa käsitellään myös vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksiä, esimerkiksi nuorisovaltuuston, vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston kokouspalkkioita ja matkakorvauksia. Asialistalla on niin ikään hankintasuunnitelma ja kuluvan vuoden käyttösuunnitelmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme