Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hyvinvointialueiden aloittaminen vaikuttaa alueellisen varautumisen yhteistyörakenteisiin

Jaa

Lounais-Suomen valmiustoimikunta aloitti vuoden 2023 työnsä luomalla tilannekuvakatsauksen alueen turvallisuus-, huoltovarmuus- ja kriisinkestävyystilanteeseen. Kuntien pienentyneet resurssit valmius- ja varautumisasioissa linkittyivät pohdintaan turvallisuusfoorumien perustamisen tarpeesta.

Valmiustoimikunnassa käytiin keskustelua tarpeesta perustaa Lounais-Suomeen maakunnalliset turvallisuusfoorumit. Kevään aikana sovittiin kartoitettavaksi mahdollisten turvallisuusfoorumien toimintakentällä jo olemassa olevat rakenteet. Kartoituksen pohjalta aluehallintovirasto laatii valmiustoimikunnalle ehdotuksen toiminnan järjestämisestä.

Turvallisuusfoorumien tavoitteena on edistää arjen turvallisuussuunnittelua sekä poikkeusolojen varautumista ja valmiussuunnittelua alueellisesti ja paikallisesti. Tällä hetkellä kunnissa askarruttavat muun muassa hyvinvointialueiden ja kuntien välisen yhteistyön rakentuminen.

Pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioista siirtyi vuodenvaihteessa runsaasti työntekijöitä kunnista hyvinvointialueille, joten kuntien resurssit ja osaaminen varautumisasioissa ovat olennaisesti pienentyneet. Suomen Punainen Risti moniammatillisena avustusjärjestönä pyrkiikin tänä vuonna huomioimaan erityisesti kuntien tukitarpeita omaan toimintaansa liittyvissä asioissa.

Korona laskusuunnassa, valmiustietoisuus nousussa

Terveydenhuollon kentällä koronatilanne on molemmissa alueen maakunnissa rauhallinen ja koronan aiheuttama sairaalahoidon tarve on vähentynyt. Henkilöstöpula kuitenkin vaikeuttaa edelleen muiden terveydenhuollon toimintojen tehokasta ja sujuvaa järjestämistä.

SPR on jatkanut turvallisuuskoulutustensa järjestämistä, sillä kansalaisten kiinnostus varautumisasioita kohtaan on jatkunut aktiivisena. Vuonna 2022 Satakunnan SPR järjesti useita kymmeniä kriisinsietokyvyn vahvistamisen ja omaehtoisen varautumisen koulutuksia, joihin osallistui yli tuhat kansalaista.

Alueellisen valmiustoimikunnan kokoonpano muuttuu alkuvuodesta, koska hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen aiheutti organisaatiomuutoksia. Uudistettu toimikunta asetetaan, kun jäsenorganisaatiot ovat nimenneet joukostaan uudet edustajat.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ylläpitää alueellaan erilaisia yhteistyöverkostoja, kuten alueellista valmiustoimikuntaa. Alueellisessa valmiustoimikunnassa ovat mukana Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat. Puheenjohtajana toimii aluehallintoviraston ylijohtaja. Valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää turvallisuustilannekuvaa, toimia varautumisen yhteensovittamisen ja siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme