Sailab – MedTech Finland ry

Hyvinvointialueiden tuottavuutta voidaan parantaa terveysteknologiaa hyödyntämällä

Jaa
Hyvinvointialueiden kokonaisrahoitus on vuoden 2023 talousarvioesityksessä 22,3 miljardia euroa. Tämäkin summa vaikuttaa olevan liian pieni. Alueiden ilmoittama yhteenlaskettu lisärahoitustarve palveluiden järjestämiseksi on jopa 1,5 miljardia euroa. VM:n kestävyysselvityksen (2020) mukaan puolen prosenttiyksikön vuosittainen kasvu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuudessa leikkaisi Suomen kestävyysvajeesta lähes puolet. Sama tuottavuuskasvu pitäisi sote-menojen bruttokansantuotteen suhteen suurin piirtein entisellään jatkossakin. Tuottavuuskasvu on mahdollista saada aikaan terveysteknologian tehokkaammalla hyödyntämisellä.

”Terveysteknologian hyödyntäminen auttaisi hyvinvointialueita tuottamaan terveyttä resurssiviisaammin ja tehokkaammin. Tämä vaatii uudenlaista ajattelua ja kehittämistyötä”, kommentoi puheenjohtaja Pauliina Bovellán Sailab – MedTech Finland ry:sta.

Hyvinvointialueiden kokonaisrahoitus on vuoden 2023 talousarvioesityksessä 22,3 miljardia euroa. Tämäkin summa vaikuttaa olevan liian pieni. Alueiden ilmoittama yhteenlaskettu lisärahoitustarve palveluiden järjestämiseksi on jopa 1,5 miljardia euroa. VM:n kestävyysselvityksen (2020) mukaan puolen prosenttiyksikön vuosittainen kasvu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuudessa leikkaisi Suomen kestävyysvajeesta lähes puolet. Sama tuottavuuskasvu pitäisi sote-menojen bruttokansantuotteen suhteen suurin piirtein entisellään jatkossakin. Tuottavuuskasvu on mahdollista saada aikaan terveysteknologian tehokkaammalla hyödyntämisellä.

Sailab – MedTech Finland ry:n näkemyksen mukaan julkinen hankinta on kriittisen tärkeässä roolissa terveysteknologian käyttöönotossa.

Terveysteknologian hankinta vaatii erityisosaamista

”Terveysteknologia pitäisi hyvinvointialueilla nähdä strategisena voimavarana: sen avulla voidaan purkaa sosiaali- ja terveydenhuollon työn kuormittavuutta, lisätä työ- ja toimintakykyä sekä luoda esimerkiksi täysin digitaalisia hoitopolkuja. Innovaatioiden olisi kuitenkin päästävä nykyistä nopeammin markkinoille ja julkisia hankintoja pitäisi ohjata vaikuttavuudella. Toimiala kehittyy ennen näkemättömällä vauhdilla”, kuvailee Bovellán. 

Terveysteknologialla tarkoitetaan lääkinnällisiä laitteita ja ihmisen ulkopuoliseen diagnostiikkaan tarkoitettuja lääkinnällisiä laitteita. Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja kotihoidossa on tälläkin hetkellä käytössä yli 500 000 tuotenimikettä. Potilasturvallisuuden vuoksi ala on tiukasti säädelty sekä kansallisesti että kansainvälisesti. 

Pääosa ratkaisuista saadaan käyttöön julkisen hankinnan kautta. Terveysteknologian kilpailutukset ja hankinta vaativat erityisosaamista ja asiantuntemusta sekä vuoropuhelua yritysten ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. 

Paremmat hankinnat edellyttävät oikeanlaista hankintastrategiaa

Suomen hallituksen tavoite on, että 10 prosenttia julkisista hankinnoista olisi innovatiivisia. Toistaiseksi tavoitteeseen ei vielä ole päästy.  Suurimmat esteet innovatiivisten hankintojen toteuttamiselle ovat tarkkojen teknisten tuote-, tehtävä- ja urakkakuvausten mukaiset toteutukset, joissa valintakriteeriksi asetetaan halvin hinta. (Valovirta ym. 2017.) 

Hankinta-Suomen selvityksen mukaan vain 42 prosentilla suomalaisista hankintayksiköistä oli vuonna 2021 hankintastrategia, kun taas terveysteknologian toimialaselvityksen mukaan 80 % terveysteknologian hankinnoista ohjaa hinta. Yrityksistä suurin osa myös arvioi innovaatioiden markkinoille pääsyn vaikeaksi.

”Luvut ovat karuja. Nyt on korkea aika miettiä, kuinka painopiste siirretään kustannusvaikuttavaan terveyden tuottamiseen terveysteknologian ja julkisten hankintojen strategisen uudistamisen avulla”, Bovellán pohtii.

Sailab – MedTech Finland ry esittää hyvinvointialueille seuraavia ratkaisuja:

  • Kirjatkaa palvelustrategiaanne terveysteknologian laaja-alainen hyödyntäminen 
  • Lisätkää vaikuttavuuden arviointia ja tavoitteellisuutta sosiaali- ja terveyspalveluissa ja hankintakriteereissä
  • Kehittäkää yritysyhteistyötä hyvinvointialueellanne
  • Luokaa terveysteknologian hankintastrategia
  • Varmistakaa, että julkiset hankinnat pidetään hajautettuna ja kilpailutukset riittävän pieninä kokonaisuuksina. 
  • Ottakaa käyttöön ostomenettely, jossa lääkäreiden ja hoito- ja hoivatyön ammattilaisten ääni kuuluu
  • Tehkää päätös innovatiivisten hankintamenettelyiden lisäämisestä
  • Muistakaa, että terveysteknologia on vahva osa suomalaista hoitoa ja hoivaa. Terveydenhuolto ei toimi sekuntiakaan ilman terveysteknologiaa. Sen tehokkaalla hyödyntämisellä ihmiset alueellanne voivat paremmin ja ammattilaiset jaksavat tehdä työtään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sailab – MedTech Finland ry
Sailab – MedTech Finland ry
Kampinkuja 2
00100 Helsinki

Sailab – MedTech Finland ry on terveysteknologiayritysten toimialajärjestö. Sen jäsenyritykset valmistavat tai jakelevat 80–90 % kaikista Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista ja in vitro -diagnostiikasta. Nämä terveysteknologian ratkaisut auttavat meitä ja läheisiämme joka sekunti terveydenhuollossa tai kotona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sailab – MedTech Finland ry

Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajaksi Matti Pöyry28.10.2022 12:27:58 EEST | Tiedote

Oikomishoidon erikoishammaslääkäri, HLT Matti Pöyry aloittaa Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajana 1.1.2023. Sailab – MedTech Finland ry:n hallitus nimesi Matin tehtävään vuoden 2022 neljännessä kokouksessaan. Pöyryllä on vuosikymmenten kokemus järjestötehtävistä, sillä hän toimi pitkään Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajana. Syksyn aikana Pöyry muodostaa uuden valvontakunnan. Uusi valvontakunta aloittaa 1.1.2023. Valvontakuntaan valittavilta henkilöiltä edellytetään kokemusta eettisestä toiminnasta ja esimerkiksi järjestö- tai viranomaistyöstä.

Suomi arvioidaan maailman kiinnostavimmaksi terveysteknologian T&K-maaksi, mutta investointeja ei tehdä riittävästi14.6.2022 15:00:00 EEST | Tiedote

Terveysteknologiayritysten mukaan Suomi on maailman kiinnostavin maa tutkimus- ja kehittämisinvestoinneille eli T&K-investoinneille. Vetovoimatekijöitä ovat muun muassa korkea koulutus ja osaaminen, pitkälle edennyt digitalisaatio ja maailmanlaajuisesti merkittävä data. Kuitenkin suorien tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien osuus on potentiaaliin verrattuna toistaiseksi erittäin pieni. Terveysteknologian toimialajärjestö Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyritykset valmistavat ja jakelevat 80–90% kaikesta Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista. Yritykset työllistävät tällä hetkellä Suomessa noin 5 500 henkilöä. Valtaosa yrityksistä kuuluu konserneihin. Vain 38 % toimialaselvitykseen vastanneista oli Suomessa terveysteknologian T&K-budjetti ja investointeja tehtiin noin 8 miljoonaa euroa. Toimialaselvitys on julkaistu kokonaisuudessaan tänään, 14.6.2022 järjestetyssä Sailab – MedTech Finland ry:n kevätseminaarissa.

Ratkaisuja huoltosuhdekriisiin: hyvinvointialueita kannustetaan strategisiin terveysteknologian hankintoihin3.6.2022 09:19:19 EEST | Tiedote

Suomen huoltosuhde heikentyy väestön ikääntyessä. Samalla haasteenamme on syvenevä hoitajapula. Terveysteknologia voi toimia kriisissä ratkaisijan roolissa. Terveysteknologian ja digitalisaation kokonaisvaltainen hyödyntäminen vapauttaa hoitajien ja lääkäreiden aikaa ihmisten kohtaamiselle ja kuuntelemiselle. Se myös laskee raskaan työn kuormittavuutta. Lisäksi diagnostiikkaa, hoidollisuutta sekä seurantaa kehittämällä saadaan entistä nopeammin tarjottua ihmisille oikeaa hoitoa oikeaan aikaan. Terveysteknologia mahdollistaa yhä useamman ikääntyneen turvallisen ja omaehtoisen elämän kotona tai palveluasunnoissa. Esimerkkejä on lukemattomia. Yhteistä niille kaikille on se, että terveysteknologian avulla siirretään terveydenhuollon painopistettä taloudellisesti ja inhimillisesti raskaasta hoidosta ja hoivasta ennaltaehkäisevään suuntaan.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye