Valvira

Hyvinvointialueiden varmistettava kunnilta siirtyvien sopimusten lainmukaisuus

Jaa

Valvontaviranomaiset ovat sosiaalihuollon valvonnassaan havainneet lainvastaisia käytäntöjä ja epäselvyyksiä kunnille kuuluvien julkisten hallintotehtävien hoitamisessa. Osa kunnista ja kuntayhtymistä ostaa julkisen vallan käyttöä sisältäviä sosiaalihuollon palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta vastoin lakia. Toisaalta kuntien omat sosiaalityön resurssit voivat olla riittämättömiä turvaamaan asianmukaisten virkavastuulle kuuluvien hallintotehtävien hoitamisen. Toimiessaan näin kunnat ja kuntayhtymät vaarantavat asiakkaidensa perusoikeudet, oikeusturvan ja oikeuden hyvään hallintoon.

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.

Viranhaltijoiden rooli ja vastuu kunnan sosiaalipalvelujen järjestämisessä ja niiden valvonnassa ovat hämärtyneet, kun kunnat ovat ulkoistaneet sote-palvelujaan. Yksityiset palveluntuottajat ovat esimerkiksi tehneet asiakkaiden palvelutarpeen arviointeja ja asiakkaiden päätösten valmisteluun liittyviä tehtäviä, joihin liittyy julkisen vallan käytön piirteitä. Käytännössä heille on siirtynyt päätösvalta siitä, mitä palveluja asiakkaalle myönnetään.

”Tällaisessa tilanteessa piilee riski, että palvelutarpeen arviointi ei ole objektiivista ja asiakkaan edun mukaista. Tämä on yksi syy, miksi hallintotehtävän antamisesta muulle kuin viranomaiselle säädetään perustuslain tasolla. On selvää, että palveluja järjestettäessä on huolehdittava riittävistä sosiaalityön resursseista ja että sosiaalipalvelujen antamista koskevat päätökset ovat aina viranhaltijan tehtäviä”, toteaa Valviran lakimies Päivi Vuorinen.

Hyvinvointialueiden tehtävä on käydä läpi kunnilta siirtyvät ostopalvelusopimukset

Vuoden 2023 alussa toimintansa aloittavia hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö täsmentää ostopalvelujen hankkimista ja käyttämistä. Kun kuntien ja kuntayhtymien ostopalvelusopimukset siirtyvät hyvinvointialueille, ne ovat lain mukaan velvollisia käymään läpi kaikki siirtyvät sopimukset. Sopimukset ja niiden ehdot on tarvittaessa muutettava säädösten mukaisiksi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voidaan sopimus tai sen ehto todeta mitättömäksi tai sopimus irtisanoa.

”Lainsäädännöllä turvataan sosiaalihuollon palveluja koskevien ostopalvelusopimusten uudelleen arviointi sekä varmistetaan, etteivät kuntien ja kuntayhtymien tekemät ostopalvelujärjestelyt voi jatkua lain vastaisina. Myös uusissa sosiaalipalvelujen hankintasopimuksissa on varmistettava, että ne ovat lain mukaisia”, Vuorinen painottaa.

Valvira ja aluehallintovirastot ovat antaneet kunnille, kuntayhtymille ja hyvinvointialueille ohjeen, joka auttaa arvioimaan, milloin sosiaalihuollon julkisia hallintotehtäviä voidaan antaa muiden kuin viranomaisten hoidettavaksi, ja missä tilanteissa se on kiellettyä. Ohje on luettavissa Valviran verkkosivuilla (pdf).


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Valvira pyytää sairaanhoitopiireiltä selvityksiä erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta28.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pyytää seitsemältä sairaanhoitopiiriltä uusia selvityksiä kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta. Valvira otti näiden seitsemän sairaanhoitopiirin tilanteen selvitettäväkseen vuonna 2021 keväällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n seurantatietojen perusteella. Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden tilanne on huolestuttava.

Potilasturvallisuus romahtamassa – valvontaviranomaisilla ei ole keinoja kriittisten tilanteiden turvaamiseen19.4.2022 14:43:03 EEST | Tiedote

Hoitoalan laajentuvasta lakosta johtuvat vaaratilanteet ovat romahduttamassa potilaiden hoidon turvallisuuden. Tämän hetken tiedon mukaan suojelutyöhön saatavan henkilöstön määrä on niin vähäinen, että se johtaa laajamittaiseen kiireellisen hoidon alasajoon. Tämä tarkoittaa, että potilaiden kuolemat ja vammautumiset ovat väistämättömiä.

Korona-aika ei ole vaikuttanut anniskelulupien määrään8.3.2022 08:30:04 EET | Tiedote

Koronapandemia ei ole näkynyt alkoholin anniskelulupien määrässä. Vuoden 2021 lopussa Manner-Suomessa oli voimassa yhteensä 9 630 anniskelulupaa, mikä on 313 enemmän kuin vuoden 2019 lopussa ennen korona-ajan alkua. Myös alkoholin ulosmyyntilupia on haettu anniskelupaikkoihin korona-aikana aiempaa enemmän, kun taas jatkoaikaravintoloiden määrä on vähentynyt. Elintarvikemyymälöiden yhteydessä olevien vähittäismyyntilupien määrä puolestaan on laskenut tasaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme