Hyvinvointialueilla mahdollisuus tehdä historiaa demokratian uudistajina

Demokratia on maailmanlaajuisesti kovilla. Yhä useampi valtio on luisumassa kohti autoritaarista järjestelmää, mutta haasteita riittää myös länsimaisen demokratian kehdoissa. Yksi syy tähän on se, ettei edustuksellinen demokratia ole pysynyt yhteiskunnan ja maailman muutoksessa mukana.
Suomeen syntyy sote-uudistuksen seurauksena kokonaan uusi demokratian taso: hyvinvointialueet. Samalla tarjoutuu historiallinen mahdollisuus demokratian päivittämiseen. Yhteensä 21 hyvinvointialueen rakenteet tuleekin suunnitella siten, että ne ovat mahdollisimman avoimia ja vastaanottavaisia uusille osallistumisen tavoille.
”Toivottavasti meiltä suomalaisilta löytyy rohkeutta uudenlaisen demokratian rakentamiseen, eikä tätä ainutkertaista tilaisuutta jätetä hyödyntämättä. Ihmisten laajempi osallistuminen heitä kiinnostavien yhteiskunnallisten päätösten valmisteluun on alueille ja koko yhteiskunnalle valtava voimavara”, painottaa Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.
Tähän tarpeeseen on jo herätty. Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, oikeusministeriö ja Sitra ovat perustaneet hyvinvointialueiden tueksi verkostomaisesti toimivan Demokratia-teemaryhmän. Sitran vetovastuulla oleva ryhmä keskittyy kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistamiseen. Ryhmä suunnittelee ja kehittää yhdessä alueille sopivia kansalaisosallistumisen malleja.
Alle kolmasosa suomalaisista uskoo omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa
Uusia vaikuttamisen ja osallistumisen tapoja tarvitaan, sillä suomalaiset jakautuvat yhä selvemmin aktiivisiin ja osallistuviin sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja puolueista vieraantuneisiin. Kiinnostus perinteisiä osallistumisen tapoja, kuten äänestämistä ja puoluetoimintaa kohtaan, on ollut laskussa jo pitkään.
Yksi selittävä tekijä voi olla suomalaisen demokratian erityislaatuinen piirre, jota OECD kutsuu osallistumisen paradoksiksi. Vaikka luottamus instituutioita kohtaan on Suomessa vahva, ihmiset arvioivat omat vaikutusmahdollisuutensa heikoiksi.
”Osallistumisen hiipuva trendi on tunnistettu Suomessa jo pitkään, mutta toimenpiteet sen kääntämiseksi ovat jääneet uupumaan. Viimeistään vuoden 2020 kuntavaalien ennätyksellisen matala, 55 prosentin äänestysaktiivisuus teki näkyväksi sen, että demokratian kriisi koskettaa myös Suomea”, toteaa Veera Heinonen, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja.
”Suomalainen demokratia on vielä siinä määrin voimissaan, ettei laajamittaiseen uudistamiseen tahdo löytyä riittäviä kannusteita. Ongelmiin olisi kuitenkin syytä puuttua ennen kuin ne uhkaavat koko järjestelmän hyväksyttävyyttä”, Heinonen muistuttaa.
Tulevaisuuden yhteiskunta on läpinäkyvä, ennustettava ja kansalaisia osallistava
Yhteiskunnan ja sen instituutioiden rakenteita kannattaa kehittää pitkäjänteisesti siten, että prosessit ovat ennustettavia, aiempaa läpinäkyvämpiä ja kansalaiset voivat osallistua niihin uusin tavoin.
Sitran demokratia- ja osallisuustyön lähtökohtana on, että ihmisten laajempi osallistuminen heitä kiinnostavien yhteiskunnallisten päätösten valmisteluun tukee niin päätöksenteon tietopohjan laajentamista, luottamuksen rakentamista kuin voimattomuuden tunteen ehkäisyä vahvistaen samalla edustuksellista järjestelmää.
Viime kesänä päättyneen Kansanvallan peruskorjaus -projektin (2018–2021) tavoitteena oli uudistaa päätöksenteon rakenteita ja kansalaisosallistumisen muotoja. Projekti selvitti ja korjasikin demokratian instituutionaalisia ongelmia, toteutti erilaisia käytännön demokratiakokeiluja ja innosti yhteistyökumppaneita uudistumaan. Tutustu Kansanvallan peruskorjaus -projektin työhön ja tuloksiin.
Minne menet demokratia? -tilaisuuden ohjelma ja tallenne (15.12.2021).
Lisätietoja:
Veera Heinonen, johtaja, Demokratia ja osallisuus, Sitra
veera.heinonen@sitra.fi, puh. 0294 618 505
Taru Keltanen, viestinnän asiantuntija, Sitra
taru.keltanen@sitra.fi, puh. 040 674 3246
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Sitra on tulevaisuustalo, joka auttaa Suomea uudistumaan. Ennakoimme tulevaa. Etsimme yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisuja huomisen haasteisiin. Edistämme Suomen hyvinvointia ja vauhditamme talouden kestävää kasvua. Parempi tulevaisuus vaatii tekoja jo tänään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Finländarnas fotavtryck på naturen har beräknats för första gången – Viktigt steg framåt i kampen mot förlusten av den biologiska mångfalden10.6.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
En metod som utvecklats av finska forskare kan nu användas för att beräkna konsumenternas fotavtryck på naturen. En beräkning, som är den första i sitt slag när det gäller omfattning, visar att nästan hälften av finländarnas fotavtryck på naturen orsakas av maten de äter. Påverkan sker till stor del utanför Finland genom internationella produktionskedjor.
Suomalaisten luontojalanjälki laskettiin ensimmäistä kertaa – Tärkeä edistysaskel auttaa luontokadon torjunnassa10.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaistutkijoiden kehittämällä menetelmällä voidaan nyt laskea tavallisen kuluttajan luontojalanjälki. Ensimmäistä kertaa näin kattavasti tehty laskenta osoittaa, että suomalaisten luontojalanjäljestä lähes puolet aiheutuu syömisestä. Vaikutukset kohdistuvat pitkälti kotimaan ulkopuolelle kansainvälisten tuotantoketjujen kautta.
Finns' biodiversity footprint calculated for the first time – Important step forward in combating biodiversity loss10.6.2025 01:00:00 EEST | Press release
A method developed by Finnish researchers can now be used to calculate the biodiversity footprint of consumers. For the first time ever, a comprehensive calculation reveals that almost half of Finns’ biodiversity footprint is caused by food consumption. The impact is largely external to Finland, stemming from international supply chains of goods and services.
Resultatet av Sitras förändringsförhandlingar: 25 anställningar avslutas3.6.2025 10:09:18 EEST | Pressmeddelande
Finlands jubileumsfond kommer att minska sina stödfunktioner betydligt. Som ett resultat av vårens förändringsförhandlingar kommer sammanlagt 25 anställningsförhållanden att avslutas. Sitra håller på att övergå till att finansiera innovationer för att förnya Finland.
Sitran muutosneuvottelujen lopputulos: 25 työsuhdetta päättyy3.6.2025 10:09:18 EEST | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto karsii merkittävästi tukitoimintojaan. Kevään muutosneuvottelujen seurauksena päättyy yhteensä 25 työsuhdetta. Sitra siirtää painopistettään innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme