I framtiden kan vi börja cykelsemestern på Ingå station

Dela

Cykling och cykelturism har varit på uppgång i Finland en längre tid. Även i Ingå görs satsningar på cykelrutter och tjänster som tjänar cykelturister. Nu finns även litet ljus i tunneln för att cykelturisterna kan komma till Ingå med tåg i framtiden.

Ingå erbjuder fina cykelrutter.
Ingå erbjuder fina cykelrutter.

På ett webbinarium om Kustbanans framtid som arrangerades den 20.4, lyftes möjligheten till ett närtåg mellan Helsingfors och Hangö fram. Kring just närtågen, vars trafik mellan Helsingfors och Karis lades ner 2016, kan skönjas en möjlig ljusning i och med att Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Då finns det åtminstone i teorin en möjlighet att lägga in tågturer mellan Hangö och Helsingfors utan tågbyte men med fler stopp längs vägen, t.ex. just i Ingå. De nya närtågen kommer att vara bättre anpassade för personer som pendlar till sina jobb. Men kommer de att vara bättre anpassade för cykelturisten? Det återstår att se. Cykel på tåg är en kombination som gör det möjligt att ta sig fram på ett flexibelt och miljövänligt sätt. I dagens läge får cykel transporteras mot en avgift på VR:s Intercitytåg och gratis på närtågen.

Den observante har kunnat se blå stjärnprydda skyltar vid korsningar och övergångsställen i Ingå. Skyltarna markerar Eurovelo 10-cykelrutten. Eurovelo 10 är en rutt som går runt hela Östersjön. För Ingås del går rutten från Sjundeå till Degerby till stamväg 51 via Ingarskilavägen till centrum och vidare mot Fagervik och Raseborg.

På Ingå kommun har Juha Heikkinen jobbat med projektet.

- Framför allt finns en färdigt planerad rutt för landsvägscyklister som man lätt hittar på nätet. Men Eurovelo-projektet gynnar turismen och cykling överlag. Nu kan kommunen och företagen utveckla nya saker kring detta.

Om tåget i framtiden för med sig cyklister till Ingå station, innebär det att infrastrukturen, det vill säga trafikleder och skyltning, måste vara i skick för dessa cyklister.

- Men det är klart att det skulle vara fint för alla om man kunde börja eller sluta sin cykeltur på Ingå station.

Ett annat projekt kring cykelturism är South Coast Bikepacking Trail-projektet som förverkligas i samarbete med 13 kommuner och städer. Värdar för projektet är Raseborgs stad, Borgå stad och Pyöräilykuntien verkosto.

I South Coast Bikepacking Trail planerar man ett nätverk av omkring 1 000 kilometer bikepackingrutter mellan Nyland och Kymmenedalen. Rutterna går i huvudsak på sandvägar och skogsstigar. Men tanken är att rutterna ska vara tillgänliga med kollektivtrafik.

Bikepacking är i praktiken backpacking på cykel och inbegriper att man övernattar, kanske i tält efter strandhugg i Kopparnäs, på B&B i Degerby eller på något av de inkvarteringsställena i skärgården.

För turismföretag som vill vara en del av cykelboomen kan man genom att anpassa sin verksamhet, så att den även innehåller vissa specialtjänster för cyklister, erhålla om en Welcome cyclist-utmärkelse. Det är ett märke som beviljas till företag och tjänsteproducenter som uppfyller kriterierna för cykelvänlig verksamhet och som gör att cyklisterna vet att de får bra betjäning. Det kan gälla t.ex. faciliteter eller menyalternativ anpassade för cyklister.

Bilder

Ingå erbjuder fina cykelrutter.
Ingå erbjuder fina cykelrutter.
Ladda ned bild

Om

Rantarata-hankeFölj Rantarata-hanke

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rantarata-hanke

Raaseporissa tähdätään vähäpäästöiseen tulevaisuuteen ja suunnitellaan kestävämpää liikkumista14.5.2021 12:45:53 EEST | Uutinen

Liikenne nojaa vielä vahvasti fossiilisiin polttoaineisiin ja koko Suomen kasvihuonepäästöistä liikenteen osuus on noin viidennes. Raaseporin kaupunki on vuodesta 2013 asti ollut HINKU-kunta, eli osa ilmastonmuutoksen edelläkävijöiden verkostoa, jotka ovat sitoutuneet kunnianhimoisiin päästövähennyksiin ja tavoitteisiin. Raasepori haluaa mahdollistaa ja motivoida liikkumaan alueella muillakin tavoin kuin henkilöautolla parantamalla mm. matkaketjujen sujuvuutta sekä lisäämällä kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuutta, sujuvuutta ja turvallisuutta.

Tvåspråkigt verksamhetscenter öppnas i Svartå i Raseborg13.4.2021 14:31:05 EEST | Tiedote

Raseborg ligger vid Kustbanan och är den största kommunen i Nyland i fråga om landareal. Landskapet präglas av flera personliga byar, av vilka Svartå ligger längst i öst. I Svartå, som är mest känt för det vackra Svartå slott – i tiden en pionjär i många avseenden – byggs Raseborgs första samlokaliserade skolcentrum. Det första skol- och servicecentret i sitt slag i Raseborg kommer att vara färdigt i maj 2022. Idag har Svartå cirka 1 070 invånare.

Raaseporin ensimmäinen kaksikielinen koulu- ja palvelukeskus nousee Mustiolle9.4.2021 11:38:31 EEST | Tiedote

Rantaradan varrella sijaitseva kaksikielinen Raasepori, on maapinta-alaltaan Uusimaan suurin kunta. Laajaan alueeseen mahtuukin monta persoonallista asutusaluetta, joista Mustio itäisin. Historiallisesta Mustion Ruukista ja erityisesti Mustion linnasta tunnettuun kylään, on toukokuussa 2022 valmistumassa uusi koulu- ja palvelukeskus. Palvelukeskus, jonne tulevaisuudessa muuttaa sekä suomen- ja ruotsinkielinen koulu että päiväkoti, on Raaseporissa ensimmäinen laatuaan ja siksi merkittävä. Mustiolla asuu nykypäivänä noin 1070 asukasta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum