Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimialaHelsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

I Helsingfors nya plan för småbarnspedagogik betonas lek och delaktighet

Jaa

Det helsingforsiska är närvarande i planen för småbarns¬pedagogik i Helsingfors och i hur den genomförs. Barnen får både höras och synas i stadsbilden, och hela staden utgör en lärmiljö för barnen. I den nya planen betonas särskilt lek och delaktighet.

Med tanke på barnets välmående har man ytterligare understrukit vikten av goda kamratfärdig­heter, förebyggande av mobbning och en smidig introduktion i en ny grupp. Barns och vårdnadshavares tankar kring dessa teman har samlats in. I enlighet med Helsingfors strategi har planen kompletterats i fråga om bland annat språkundervisning. Den föregående planen för småbarns­pe­­da­­go­­gik togs i bruk år 2017.

”I planen för småbarnspedagogik har man särskilt velat sätta lek, kamratfärdigheter och delaktighet i centrum för verksamheten. De anställda värnar om pedagogiskt ledd lek, de deltar, observerar och reagerar på samtliga barns initiativ. Man skapar en lärmiljö som omfattar hela staden och som uppmuntrar barnen att röra på sig varje dag”, berättar Satu Järvenkallas, direktör för den finska småbarnspedagogiken, om de centrala temana i den nya planen.

Småbarnspedagogiken är en del av Helsingfors fostrans- och utbildningssystem, och utgör en viktig etapp på barnets uppväxt- och lärstig. En småbarnspedagogik som har hög kvalitet främjar likabehandling och förebygger marginalisering. Tillsammans med barnen bygger vi en stad som är öppen och som präglas av samhörighet, som är lyhörd för barnen och som delaktiggör dem.

Planen för småbarnspedagogik har uppdaterats för att vara i linje med den nya lagstiftningen och Grunderna för planen för småbarnspedagogik, som Utbildningsstyrelsen har fastställt. Planen för småbarnpedagogik i Helsingfors är ett styrdokument som ska följas av aktö­rer inom småbarns­pedagogiken i Helsingfors och som täcker småbarnspedagogikens alla verk­samhetsformer. Den är också bindande för privata serviceproducenter. Planen är ett verktyg för personalen inom småbarnspedagogiken och den styr det pedagogiska innehållet i verksam­heten.

Den svenska och finska planen för småbarnspedagogik publiceras 25.11.2019 på webben på adressen www.hel.fi/varhaiskasvatus/sv. Dessutom kommer alla verksamhetsställen inom småbarnspedagogiken att få tryckta exemplar.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Järvenkallas, direktör för den finska småbarnspedagogiken, tfn 09 310 43368, Satu.Jarvenkallas@hel.fi
Jenni Tirronen, chef för den svenska småbarnspedagogiken, tfn 09 310 73014, Jenni.Tirronen@hel.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 22.9.202018.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 22. syyskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankinta ajalle 1.1.2021 - 31.12.2023 sekä tilahankkeita. Lautakunnalle esitetään päätettäväksi ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankintaa kolmelta eri yritykseltä. Hankintahinta ilman arvonlisäveroa on noin 4,8 miljoonaa euroa. Hankinnassa on käytetty kestävän kehityksen mukaisia kriteereitä vähimmäisvaatimuksissa. Palveluntuottajien edellytetään tuottavan sekä ruoka-, siivous- että käyttäjäpalvelut kestävien periaatteiden mukaisesti. Siivouspalvelujen tarjoajalla tulee olla ympäristöä säästävät siivousmenetelmät. Vähimmäisvaatimusten lisäksi ruokapalveluissa laadun yhtenä arviointikriteerinä on käytetty Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteuttamista. Tilahankkeista lautakunnalle e

Kundnöjdheten i Helsingfors stads grundskolor är på en god nivå – skolornas styrkor är bland annat lärarna och stödet för lärandet18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsingfors kartlade i början av år 2020 hur nöjda klienterna inom den grundläggande utbildningen är. Enligt svaren är eleverna och vårdnadshavarna nöjda med skolan och undervisningen. En tredjedel av eleverna och en fjärdedel av vårdnadshavarna gav skolorna högsta betyg i helhetsbedömningen. Grundskolornas styrkor är stödet för lärandet, tryggheten, samarbetet mellan hem och skola samt lärarna och lärarrollen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme