I Kurikka gjordes ett försök att sanera förorenad mark med en ny typ av värmebehandling – skadliga ämnen avlägsnades nästan till 100 procent (Birkaland, Södra Österbotten)

I fjol utfördes försök med värmebehandling i Kurikka på en gammal anläggning för pälsberedning, där marken och grundvattnet var förorenat med klorerade lösningsmedel. På området har pälsberedning utförts sedan 1830-talet och lösningsmedel har använts för att rengöra skinnet. Ungefär 50 meter från anläggningen ligger Kylävuori grundvattenområde. De närmaste vattentäkterna, som ligger på cirka 150 meters avstånd, har stängts och inget vatten tas ur dem för hushållsbruk.
”En gång i tiden var man inte medveten om att de klorerade lösningsmedlen utgör ett hot mot miljön och hälsan. Sanering av lösningsmedel djupt i marken var nödvändigt för att hindra de skadliga ämnena från att spridas. Arbetet var utmanande och krävde innovativa metoder”, beskriver Kurikka stads tekniska direktör Jari Akkanen.
Projektet genomfördes i det riksomfattande programmet Maaperä kuntoon, som koordineras av NTM-centralen i Birkaland, i samarbete med Kurikka stad. Det inhemska miljöteknologiföretaget Doranova ansvarade för huvudentreprenaden och företaget skaffade markuppvärmningstekniken av det danska bolaget Krüger A/S. NTM-centralen i Södra Österbotten övervakade saneringen av det förorenade området.
Järnväg bredvid och skadliga ämnen nedanför grundvattenytan
Marken och grundvattnet i området har undersökts flera gånger sedan början av 2000-talet. År 2005 sanerades marken i området med massabyte och år 2018 inleddes biologisk sanering av grundvattnet i området. I samband med detta observerades mycket höga koncentrationer av lösningsmedel nedanför grundvattenytan och metoden som då valdes för saneringen var inte tillräcklig.
”På cirka 4–10 meters djup i det täta lerskiktet observerades mycket höga koncentrationer av tetrakloreten, trikloreten och dikloreten på ett cirka 200 m2 stort område”, berättar experten på förorenade markområden Maarit Joukainen från NTM-centralen i Birkaland.
Området ligger tätt intill fabriksbyggnaden och bredvid går järnvägen i Södra Österbotten som är i bruk för frakt. På basis av objektets förhållanden, skadliga ämnen och koncentrationer valdes värmebehandling som den hållbaraste saneringsmetoden. Metoden kallas också för termisk desorption. I finländska förhållanden är det frågan om en ny metod, men den har tidigare använts framgångsrikt på andra håll i världen.
Metoden innebär att flyktiga organiska föreningar tas bort ur marken med hjälp av värme och kraftigt undertryck. Marken värms upp till cirka 100 grader med hjälp av värmebrunnar och den heta ångan som innehåller skadliga ämnen sugs upp med hjälp av undertryck och samlas in i saneringsenheten. Den renade luften släpps ut i luften och det reande vattnet avleds exempelvis ut i ett vattendrag, i detta fall Nenättömänluoma.
”Doranova ansvarade för tillvaratagning och behandling av de skadliga ämnena och Krüger levererade anordningarna för uppvärmning av marken och ansvarade för specialkompetensen. Trots pandemin kunde projektet genomföras enligt planerna. Detta var möjligt på grund av förplanering av hög kvalitet och intensivt samarbete med och informationsutbyte mellan de olika parterna under hela projektet”, konstaterar branschdirektör Perttu Mattila från Doranova.
Förväntningarna var höga, men resultaten är snudd på perfekta
Till slut behandlades över en halv miljon kubikmeter ånga, som innehöll skadliga ämnen, och även 166 kubikmeter vatten. Målet var att avlägsna 98 procent av de skadliga ämnena, men efter saneringen togs prover som visade att otroliga 99,7 procent av de skadliga ämnena hade avlägsnats. Kalkylmässigt avlägsnades sammanlagt cirka 490 kg lösningsmedel.
”Metoden är snabb och effektiv när förhållandena är lämpliga. I området blir inga begränsningar eller konstruktioner kvar som skulle kunna störa den framtida användningen. Förutom anläggningstransporterna orsakar projektet ingen trafik, vilket också är miljövänligt. Dessutom var elektriciteten, som användes för att värma upp marken i detta projekt, till 100 procent förnybar”, berättar Joukainen.
Projektets olika parter hade samma åsikt om att den nya metoden passar för tekniskt utmanande objekt, där det förorenade området ligger djupt ner i marken i en bebyggd miljö.
”Den termiska metoden passar för ett objekt, där det skulle ha varit svårt att gräva och den biologiska saneringen inte skulle ha fungerat på grund av de höga koncentrationerna. Övervakningen har fungerat via distansmöten. På hösten hölls dock ett livemöte då det hölls presskonferens på objektet”, berättar övervakaren av objektet, överinspektör Katja Viitaniemi från NTM-centralen i Södra Österbotten.
Läs mer
Mer information
Maarit Joukainen, NTM-centralen i Birkaland, maarit.joukainen@ntm-centralen.fi, 0295 036 374
Perttu Mattila, Doranova Oy, perttu.mattila@doranova.fi, 0400 771 981
Katja Viitaniemi, NTM-centralen i Södra Österbotten, katja.viitaniemi@ntm-centralen.fi
Bilder

Om
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta, Rauma (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2025 15:33:51 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n Raumalle suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta.
Ansökan om ersättning för sälskador öppen till utgången av augusti1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ett tidsbundet ansökningsförfarande för ersättning för sälskador inom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Ansökningstiden pågår till den 31 augusti 2025. Ersättningar kan sökas för skador som sälar orsakat under 2024. Ansökningarna behandlas av NTM-centralen i Lappland och NTM-centralen i Egentliga Finland.
Määräaikainen hyljekorvaushaku on auki elokuun loppuun1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston hyljekorvausten hakumenettelyn. Haku päättyy 31.8.2025. Korvauksia voi hakea hylkeiden aiheuttamista vahingoista vuodelta 2024. Hakemukset käsittelee Lapin ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum