HUS

I Nordens största coronaviruslaboratorium kan upptill 1000 prover per timme analyseras

Jaa

Analyseringen av coronavirusprover vid Coronacentrumet på HUS är i full gång och svaren blir snabbt klara. Coronacentrum på HUS utgörs av det virologiska laboratoriet inom HUSLAB i Mejlans samt av automatiseringslinjen i Stenhagen som hyrs av SYNLAB Suomi Ab.

Produktionsprocessen vid Coronacentrum i Stenhagen är planerad för 1000 prover per timme och antalet produktionsredskap är dimensionerat därefter. Tillsvidare har det inte funnits behov av analysering av en så stor mängd prover men möjligheten finns.

Processen i Stenhaga är långt automatiserad och utgörs av parallella apparater vilket gör processen smidig och funktionssäker. När proverna kommer till laboratoriet tas de ur sina engångsförpackningar och ställs i provhållare. Provhållarna placeras i korkborttagningsautomaten som utöver avlägsnandet av korkarna dessutom aktiverar proverna i laboratoriedatasystemet samt registrerar proverna i mellanprogramvaran. Detta gör det möjligt att spåra hela processen. Pipetteringsrobotar, automaterna för isolering av nukleinsyra, PCR-apparaterna samt tolkningsprogrammet för mellanprogramvaran garanterar en snabb process.

”Såvitt vi vet är vi det största coronaviruslaboratoriet i Norden och inom Europa bland de fem största”, berättar Aarne Aktan, verkställande direktör för SYNLAB Suomi Ab.

Verksamheten på den automatiserade linjen igångsattes på rekordtid. HUS styrelse fattade upphandlingsbeslutet 21 september 2020. Linjens första prover analyserades 6.10.2020. Här emellan genomfördes små byggarbeten, installation av apparater och programsystem samt rekrytering av mer personal.

Igångsättningen av den automatiserade linjen i Stenhaga genomfördes i samarbete med experter på SYNLAB och HUS. ”Jag har varit involverad i många olika typer av projekt, men det här har varit i särklass med avseende på snabbheten”, säger direktören för diagnostik Lasse Lehtonen på HUS.

Provtagningen och analyseringen formar en smidig kedja

Under hösten har coronavirusprovtagningen inom HUS område överförts i sin helhet på Diagnostikcentrums ansvar och samtidigt har nätverket för provtagning utvecklats. Ordnandet av transporter mellan provtagningsenheterna och laboratoriet i Stenhagen har varit en viktig del av helhetsprocessen och förkortandet av ledtiderna. HUS publicerar aktuell information på sin webbplats om ledtiderna för coronavirusprovtagning.

”Provmängderna har ökat under de senaste dagarna, men den totala leveranstiden har varit enligt våra mål, det vill säga under ett dygn. Det visar att vi har fått processerna för provtagning och analys att fungera bra som en helhet”, sägerLehtonen.

Analyseringen av coronavirusprover på HUSLAB:s virologiska laboratorium i Mejlans fortsätter. På Mejlans laboratorium koncentrerar man sig i huvudsak på analysering av prover från sjukhuspatienter.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme