Varsinais-Suomen ELY-keskus

I oktober hade Egentliga Finland en liten nedgång i arbetslösheten, men efterfrågan på arbetskraft minskade

Dela

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av oktober 19 500 arbetslösa arbetssökande. I oktober brukar antalet arbetslösa vanligen minska jämfört med september och denna gång minskade det med 300 personer. Jämfört med året innan har antalet arbetslösa minskat med 1 200 personer (6 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (10 %). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 400 (22 %) personer jämfört med året innan.

I slutet av oktober var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 8,5 %, vilket är 0,5 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften något mindre än i hela landet (8,8%).

I oktober var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Åbo ekonomiska region (­8 %). I Nystadsregionen ökade arbetslösheten klart (+24 %).

Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Åbo ekonomiska region (8,8%) och Åbo stad (11,4 %). Den lägsta arbetslöshetsgraden fanns i Åbolands skärgård (5,9 %) och av kommunerna i Sagu (3,0 %).

Den sista oktober fanns det 6 800 lediga arbetsplatser vid områdets arbets­ och näringsbyrå, dvs. färre (­6 %) än för ett år sedan. Under de tre senaste månaderna ledigförklarades 25 000 nya arbetsplatser, dvs. 4 % färre än året innan. Totalt fanns 14 200 lediga platser i oktober, varav 7 900 var nya platser som lediganslagits i oktober. I oktober ledigförklarades därmed 10% färre nya lediga jobb än året innan.

Under normala år brukar antalet arbetslösa arbetssökande och permitterade ligga på rätt samma nivå i november som i oktober.

Mera information:

www.temtyollisyyskatsaus.fi

-  Kaikkien ely-keskusten ja koko maan viimeisin työllisyyskatsaus löytyy tästä samasta paikasta.

-  Palvelusta voi kopioida katsauksen kuviot ja niiden lähteenä olevat taulukot mm. excel-muodossa.

Työllisyyskatsaukset, Varsinais-Suomi

- Työllisyyskatsaukset pdf-muodossa

Nyckelord

Kontakter

Om

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Varsinais-Suomen ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen ELY-keskus

Seutu+-seriebiljetten med 10 resor prövas i regiontrafiken utanför Föli-området9.1.2023 10:05:30 EET | Tiedote

På linjerna i de kommuner som omger Föli-området prövas en seriebiljett med 10 resor. I och med pandemin har arbetsresorna ändrat form något och allt fler utför distansarbete en del av veckan. En traditionell periodbiljett kan upplevas vara för dyr om man inte längre regelbundet reser varje dag. Seriebiljetten uppmuntrar också till sporadiska arbetsresor med kollektivtrafik.

Seutu+ 10 matkan sarjalippu kokeiltavaksi Föli-alueen ulkopuolisessa seutuliikenteessä9.1.2023 10:05:21 EET | Tiedote

Föli-alueen ympäryskuntien linjoilla otetaan kokeiluun 10 matkan sarjalippu. Työmatkustus on pandemian myötä muuttanut jonkin verran muotoaan ja yhä useampi tekee osan viikosta etätyötä. Perinteinen kausilippu saatetaan kokea liian kalliiksi, jos matkoja ei enää tehdä säännönmukaisesti joka päivä. Sarjalippu kannustaa tekemään myös satunnaiset työmatkat joukkoliikenteellä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum