Vaasan kaupunki - Vasa stad

I Österbotten nås överenskommelse i brott- och tvistemål

Dela

I Österbotten är polisen bra på att hänvisa till medling i brott- och tvistemål. I Österbotten är man villigare att medla i brott- och tvistemål än i genomsnitt annanstans i Finland. Andelen medlingar har i Österbotten och Mellersta Österbotten ökat med 12 % från år 2017. I hela landet är ökningen 2 %.

Foto: Mikael Matikainen
Foto: Mikael Matikainen

– I de fall som resulterar i medlingssamtal kommer parterna till överenskommelse oftare i Österbotten än i genomsnitt annanstans i Finland. I Österbotten och Mellersta Österbotten har 92 % av medlingarna resulterat i överenskommelse. I hela landet har överenskommelse nåtts i 75 % av de samtal som har förts, berättar Nora Muotio som är ansvarsperson vid Österbottens medlingsbyrå.

I Österbotten har endast 8 % av medlingarna avbrytits. I hela landet är motsvarande tal 12 %. Före medlingen diskuterar man alltid först med parterna och bedömer förutsättningarna för medling. De som vill ha medling kommer i princip också för att få en överenskommelse i ärendet.

60 förmedlare i Österbotten

I Österbotten finns 60 utbildade frivilliga medlare som bra kan hjälpa parterna att komma överens i brott- och tvistemål.

– Vi medlar också i Österbotten till ett lägre pris än annanstans i Finland. I Österbotten är kostnaderna 367 euro per medling och i hela landet i genomsnitt 430 euro, fortsätter Muotio.

Medling är alltid frivillig och avgiftsfri för båda parterna.

Även riksomfattande sett har medlingen ökat något

– Medlingen har ökat därför att polisen aktivare än tidigare hänvisar brott till medling, berättar Henrik Elonheimo, utvecklingschef för medlingsverksamheten vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) i sitt meddelande.

Nästan hälften av alla brott- och tvistemål som ledde till medling år 2018 var våldsbrott. Andelen våldsbrott i närrelationer av dem som hänvisas till medling var 17 %.

Läs mera om medlingen av brott- och tvistemål i statistikrapporten (THL): https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv/statistik/statistik-efter-amne/social-service-for-vuxna/medling-i-brott-och-tvistemal

https://thl.fi/tilastoliite/tilastoraportit/2019/liitetaulukot/Tr24_19_liitetaulukko_2017_2018_r.pdf

Nyckelord

Kontakter

Nora Muotio, ansvarig vid Österbottens medlingsbyrå, tfn 040 750 5349, nora.muotio@vasa.fi

Bilder

Foto: Mikael Matikainen
Foto: Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Mysteerion äärellä - multimediasta maalaukseen14.10.2019 15:52:35 EESTTiedote

Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa syyskauden aloittava Marita Liulian Mysterium-näyttely esittelee laaja-alaisen taiteilijan viimeisimpiä teoksia. Erityisesti maalaukset ovat saaneet entistä enemmän tilaa taiteilijan työskentelyssä, vaikka hän on tullut tunnetuksi nimenomaan monialaisesta eri taiteenlajeja yhdistävästä ja poikkitaiteellisesta tuotannostaan. Näyttely on esillä 19.10.2019-2.2.2020.

Vid ett mysterium – från multimedia till målning14.10.2019 15:50:45 EESTTiedote

Marita Liulias utställning Mysterium inleder höstsäsongen på Kuntsi museum för modern konst i Vasa. Utställningen presenterar den mångsidiga konstnärens senaste verk. Speciellt målningarna har fått mer utrymme än tidigare i konstnärens arbete, även om hon har blivit känd i synnerhet för sin tvärkonstnärliga och multiprofessionella produktion som kombinerar olika konstarter. Utställningen visas 19.10.2019–2.2.2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum