Säteilyturvakeskus (STUK)

IAEA ja STUK tarkastivat Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ydinpolttoainevarastot

Jaa

Kansainvälinen Atomienergiajärjestö IAEA tarkasti viime viikolla yhdessä Säteilyturvakeskuksen kanssa, että Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ydinpolttoaineet ovat siellä missä niiden pitääkin olla ja toiminta on ilmoitusten ja raporttien mukaista.

Kuvateksti: IAEA:n tarkastajat tarkastamassa elektronisesta valvontalaitteesta, ettei reaktorin kantta ole avattu edellisen tarkastuksen jälkeen. Kuva: TVO.

IAEA kertoi maaliskuussa jatkavansa ydinmateriaalitarkastuksia myös koronatilanteen aikana. Tämä merkitsee sitä, että tarkastettavissa maissa ja laitoksissa pitää huolehtia tilanteen vaatimista järjestelyistä.

IAEA tekee ydinmateriaalitarkastuksia kaikissa ydinsulkusopimukseen kuuluvissa maissa, Suomessa noin 20 kertaa vuodessa. STUK osallistuu aina tarkastuksiin ja tekee samalla oman tarkastuksensa.

STUKin tehtävänä on valvoa, että ydinenergian käyttö on kansainvälisten sopimusten mukaista ja Suomessa käytettävät ydinmateriaalit pysyvät rauhanomaisessa käytössä, kuten kansainvälinen ydinsulkusopimus (NPT) velvoittaa. Tarkastuksissa IAEA varmistaa, että asiat ovat kunnossa.

”Tämänkertainen tarkastus oli monin tavoin poikkeuksellinen. Esimerkiksi IAEA:n tarkastajien maahanpääsy järjestettiin yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa”, kertoo STUKin ydinmateriaalivalvonnasta vastaava toimistopäällikkö Marko Hämäläinen. Koska ydinvoimalaitoksilla on voimassa tilanteen vaatimat tiukat rajoitustoimet, myös liikkuminen laitoksella ja muutkin tarkastuksen käytännön järjestelyt piti tällä kertaa hoitaa toisin kuin tavallisesti.

”Ydinmateriaalivalvonta perustuu tarkastuksiin, joilla varmistetaan, että jokainen laitokselle tuotu polttoainenippu on siellä missä pitää”, Hämäläinen kuvaa tarkastustyötä.

Ydinsulkusopimus (NPT) on ollut tänä vuonna voimassa 50 vuotta. (https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1970/19700011)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimistopäällikkö Marko Hämäläinen, puh. (09) 759 88 374
kansainvälisen yhteistyön päällikkö Elina Martikka, puh. (09) 759 88 373
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK antoi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikölle käynnistysluvan16.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) antoi tiistai-iltana 15.12. Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO) luvan käynnistää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen torstaina 10.12. pikasulkuun mennyt ja kylmäseisokkiin ajettu voimalaitoksen kakkosyksikkö. TVO on selvittänyt tapahtuman syyt ja tehnyt tarvittavat tarkastukset ja huoltotyöt. Näin se on varmistanut, että turvallisuudelle tärkeät laitteet ja järjestelmät toimivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme