Ihalainen: Neljä tekoa, joilla hallitus voi parantaa budjettiriihessä työllisyyttä

SDP on tarjonnut rakentavia, käyttökelpoisia ja realistisia toimia juuri vaikeammin työllistettävien työmarkkinoille pääsemiseksi. Olemme ymmärtäneet hyvin, että yhteiskunta voi tukea – kilpailua vääristämättä – pk-yrityksiä työllistämisessä ja kansainvälistymisessä. Näistä kerroimme mm. viime toukokuussa Paremman työllisyyden kymppilistan muodossa.
SDP on kantanut erityistä huolta pidemmän aikavälin talouskasvun rakennuspuista ja siitä, että koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin suunnattavaa rahoitusta pitää leikkausten sijaan nostaa. Korkeatasoinen osaaminen ja toimivat liikenneyhteydet ovat elinkeinoelämän kilpailukyvyn kannalta tärkeitä.
Jotta SDP:ta ei syytetä aloitteiden ja esitysten puutteesta, vaikeammin työllistettävien tueksi esitetyn 10-listan lisäksi tarjoamme neljä ideaa budjettiriiheen:
1. Passiivituesta aktiivitoimiin
Työttömyyden kustannukset ovat kaikkineen n. 6 miljardia. SDP on esittänyt, että tuen painopistettä siirretään passiivituesta aktiivitoimiin. Työllistämisseteli – eli Rinteen nimeä kantava malli madaltaa työllistämiskynnystä ja voi auttaa myös vaikeammin työllistettävien työmarkkinoille pääsyä.
2. Hankintalailla työllistämään
Uusi hankintalaki mahdollistaa hankintasopimuksia tehtäessä myös sosiaalisten kriteerien asettamisen mm. siten, että hankintasopimusehtoihin, esimerkiksi rakennus- ja korjaussopimuksiin, liitetään edellytyksiä ottaa töihin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä, vammaisia tai maahanmuuttajia. Hallituksen tulisikin suositella, että julkisen sektorin yli 30 miljardin hankintaratkaisuissa hankintasopimuksiin otettaisiin hankintalain tarjoamat mahdollisuudet liittää esim. rakennus- ja korjaussopimuksiin edellytyksiä ottaa töihin vaikeammin työllistyviä henkilöitä.
3. Kasvupalvelulakiesitys korjattava
Hallituksen kaavailemassa kasvupalvelulaissa on iso valuvika, joka rajaa kuntien toteuttamaa tehokasta työllistämispolitiikkaa erityisesti vaikeammin työllistettävien osalta. Mikäli sote-palvelut siirtyvät kunnilta maakunnille, kuntien tehtäväksi jäävät elinvoimaisuuden, elinkeinopolitiikan, kaavoituksen sekä koulutus ja liikunta- ja nuorisotyön hoitaminen. Olisi johdonmukaista, että elinkeino-, työllisyys- ja koulutuspolitiikka voisivat tukea toisiaan kuntatasolla. Siksi koko kasvupalvelulain uudistamiselle tulisi ottaa aikalisä ja valmistella se niin, että kuntien mahdollisuuksia työllisyyden hoitamisessa vahvistetaan, ei heikennetä. Maltti olisi nyt tämänkin lainsäädännön valmistelussa tarpeen.
4. Kolmannen sektorin palkkatukikatto pois
SDP on pitkään vaatinut yhteistyössä kolmannen sektorin toimijouden kanssa, että kolmannelle sektorille asetettu 3 000 henkilön palkkatukikatto pitää poistaa. Kolmannella sektorilla tehdään arvokasta työtä juuri vaikeammin työllistettävien työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi. Nyt työministeri Lindström on tullut samoille linjoille. Tuemme hänen esitystään ratkoa tämä epäkohta budjettiriihessä.
Lauri Ihalainen vieraili tänään Kokkolassa ja Pietarsaaressa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri Ihalainen
Puh:040 561 9721Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Joona Räsänen: Kokoomus myöntää, että hallituksen veroalesta jää opettajalle käteen vain 5€ kuukaudessa3.5.2025 12:30:22 EEST | Tiedote
Kokoomuksen Ville Valkonen myönsi lähettämässään tiedotteessa, että hallituksen puoliväliriihessä päättämistä veronkevennyksistä jää esimerkiksi 4 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle liittoon kuuluvalle opettajalle vain viisi euroa kuussa enemmän käteen. Samaan aikaan ministerin tuloluokassa veronalennus on kuukausittain lähes 100-kertainen.
Kansanedustaja Paula Werning: Pelastusalan koulutus kriisissä – päällikkökoulutuksen jatkuvuus uhattuna2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Paula Werning (sd.) ilmaisee vakavan huolensa Pelastusopiston yt-neuvotteluista ja säästöpaineista, joista Savon Sanomat uutisoi 29.4. Pelastusopisto on jo joutunut vähentämään keskeisiä koulutuksia, kuten vesisukellus- ja alipäällystökoulutuksen. Nyt leikkaukset kohdistuvat opettajakuntaan, mikä uhkaa entisestään opetuksen laatua ja käytännönläheisyyttä.
SDP:n Helena Marttilan vappupuhe1.5.2025 14:11:40 EEST | Tiedote
Arvoisa vappujuhlaväki, Mitä synkemmät ajat, sitä enemmän tarvitsemme elämäämme riemua.Mitä enemmän on kurjuutta, sitä enemmän tarvitsemme taistelutahtoa. Minulle vappu on kevään, riemun ja yhteisen taiston juhla - työväen ja valon päivä. Talvi on jälleen takana, elämä edessä, riemu kodeissa ja kaduilla. Lisääntyvä valo saa aikaan elämää ja luo uskoa, että valo on aina pimeyttä vahvempi ja toivo pelkoa suurempi. Suomalaiset äänestivät huhtikuun kunta- ja aluevaaleissa muutoksen puolesta. Orpon hallituksen eriarvoistava politiikka sai äänestäjiltä selvän tuomion ja SDP historiallisen suuren tuplavoiton. Meillä ei ollut suurinta vaalikassaa, mutta jotakin kultaakin arvokkaampaa: joukkovoima. Kansanliikkeenä voimamme on ihmisissä, meissä aateveljissä ja -siskoissa ja kaikissa heissä, jotka laittoivat itsensä likoon ja käyttivät aikaansa vaalityöhön. Demarinaisten puheenjohtajana iloitsen, että SDP:n vaalivoiton myötä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ääni tulee kuulumaan entistä vahvempana
Tytti Tuppuraisen vappupuhe1.5.2025 13:40:00 EEST | Tiedote
Tuppurainen puhui Imatralla ja Lappeenrannassa 1.5.
SDP:n Lauri Lyly: Hyväosaisten Orpo-Purran hallitus leikkaa köyhiltä ja jakaa rikkaille1.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
null
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme