Ihmisen kudoksista paljastui viruskokoelma, joka vaikuttaa terveyteemme

Jokaisen ihmisen elinjärjestelmissä asuu uinuvia viruslajeja, jotka voivat olla peräisin jo lapsuudesta. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistiin arvostetussa Nucleic Acids Research -tiedelehdessä maaliskuussa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen tutkimus maailmassa, joka osoittaa, että ihmisten sisäelimet sisältävät oman mikrobiominsa – tässä tapauksessa virusten kokoelman eli viromin.
Aiemmin on osoitettu, että elimistön normaaliin mikrobiomiin kuuluvia viruksia löytyy kehon ulkopinnoilta, kuten iholta tai ruuansulatuskanavasta. Lisäksi tiedetään, että tietyt viruslajit pystyvät säilyttämään perimänsä isäntäsoluissaan.
– Tutkimuksemme osoittaa, että on enemmän sääntö kuin poikkeus, että eri viruslajien DNA:ta löytyy myös laajasti sisäelimistä, kuten munuaisista, maksasta, sydämestä ja aivoista, kertoo tutkimuksen toteutuksesta vastannut tutkijalääkäri Lari Pyöriä Helsingin yliopistosta.
Esimerkiksi suoliston mikrobiomin tiedetään olevan äärimmäisen tärkeä ihmisen terveydelle. Tieto siitä, että terveillä ihmisillä on kaikissa elimissään omanlaisensa viruslajien kokoelma, avaa täysin uusia näkökulmia virusten vaikutuksesta sairauksiin ja terveyteen.
Elimistössä kerrallaan useita viruslajeja
Tutkijat tarkastelivat 31:n hiljattain kuolleen ihmisen kudosnäytteitä. Näytteitä otettiin paksusuolesta, maksasta, keuhkoista, sydämestä, aivoista, munuaisista, ihosta, verestä sekä hiuksista. Näytteet analysoitiin uuden sukupolven geenimonistus- ja sekvensointimenetelmillä. Tutkimus keskittyi ihmisen DNA-viruksiin. Niitä tunnistettiin 17 eri viruslajia, pääasiassa herpes-, parvo-, papillooma-, polyooma- ja anellosukujen viruksia.
– Monet DNA-virukset, jotka tarttuvat meihin lapsena, pysyvät elimistömme soluissa koko eliniän. Virukset muokkaavat ihmisen immuunijärjestelmää ja isäntäsoluaan, jotta keho ei tuhoaisi niitä. Ne ovat kuin vieraita, jotka tulevat viideksi päiväksi ja päättävät jäädä loppuelämäksi, kertoo tutkimusta johtanut vastuullinen tutkija Maria Perdomo.
– Tämän perusteella osasimme arvioida, että näitä viruksia saattaisi löytyä tiedettyä laajemmin, elimistön sellaisistakin osista, joiden on kuviteltu olevan suojassa taudinaiheuttajilta, Pyöriäsanoo.
Tutkijat uskovat, että elimistöön jäävät virukset voivat vaikuttaa kroonisten sairauksien, kuten syövän tai autoimmuunisairauksien, puhkeamiseen tai etenemiseen. Pysyvien virusten vaikutus terveyteen ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Perdomon mukaan monet tavanomaisista viruslajeista ovat kehittyneet yhdessä ihmislajin kanssa jopa miljoonien vuosien ajan.
– Todennäköisesti viruksilla on paljon hyödyllisiäkin vaikutuksia, kuten immuunipuolustuksen koulutus ja säätely. Havaintomme kannustavat tutkimaan ihmiselimistön, DNA-virusten ja muiden mikrobien välistä vuorovaikutusta. Tällä voi olla merkittävä vaikutus terveyteemme, Perdomo sanoo.
Tutkimuksen toteutukseen osallistuivat myös kliinisen virologian emeritusprofessori Klaus Hedmanin ja oikeuslääketieteen professori Antti Sajantilan ryhmät.
Julkaisu: Lari Pyöriä, Diogo Pratas, Mari Toppinen, Klaus Hedman, Antti Sajantila, Maria F Perdomo, Unmasking the tissue-resident eukaryotic DNA virome in humans, Nucleic Acids Research, 2023;, gkad199, https://doi.org/10.1093/nar/gkad199
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria Perdomo (englanniksi)
Vastuullinen tutkija, virologian kliininen opettaja, Helsingin yliopisto & HUS
maria.perdomo@helsinki.fi
+358504482846
Lari Pyöriä
Tutkijalääkäri, Helsingin yliopisto
lari.pyoria@helsinki.fi
+358504482846
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme