Savonlinnan kaupunki

Ihmisen luita 1700-luvulta löytyi rakennustyömaalta Savonlinnassa

Jaa
Savonlinnassa kunnallistekniikan rakennustyömaalta on löytynyt useita ihmisjäänteitä, jotka ovat todennäköisesti 1700-luvun alkupuolelta. Kaivannosta löytyneiden kasteristien perusteella vainajat ovat todennäköisesti venäläisiä. Sijainti Olavinlinnan läheisyydessä viittaa löydöksen liittyvän Ruotsin ja Venäjän välisiin sotiin.
Kallo. Kuva: Martti Koponen
Kallo. Kuva: Martti Koponen

Savonlinnan Kyrönniemelle rakennetaan kunnallistekniikkaa. Rakennustöiden yhteydessä maaperästä on löytynyt kahdeksan vainajan jäännökset, jotka olivat haudattuna noin puolen metrin syvyyteen.

- Olavinlinnaa piiritettiin 1700-luvun Ruotsin ja Venäjän välisten sotien aikana useaan kertaan, mikä viittaa siihen, että vainajat on saatettu haudata 1700-luvulla. Alueen lisätutkimuksissa paikalta löydetyt kasteristit vahvistivat käsitystä, että vainajat ovat todennäköisesti venäläisiä, kertoo löydöstä tutkiva maakunta-arkeologi Martti Koponen.

Koponen kertoo, että Kyrönniemelle haudatut vainajat lienevät linnan jonkin piirityksen aikaisia. Kyrönniemen kallioilta on ollut hyvä ampuma-ala linnaan ja piirittäjien leiri lienee ollut jossakin hieman taaempana. Olisikin loogista olettaa, että Kyrönniemen puolella kuolleet olisi haudattu jonnekin nyt löytyneiden hautojen tienoille.

Vainajat saattaisivat olla Suuren Pohjan sodan (1700-1721) ajoilta, kun venäläiset piirittivät linnaa kesä-heinäkuussa 1714. Linnaa puolusti majuri Johan Buschin komennossa noin 350 miestä, kun taas piirittäjiä oli lähes 1700. Tiedetään, että kesäkuussa 1714 piirityksen alkuvaiheissa 80 miestä ratsumestari Hans Fenemanin komennossa hyökkäsi Kyrönniemelle venäläisten kimppuun, tosin ilman suurempaa menestystä. Tuossa taistelussa kaatui kolme hyökkääjää, mutta venäläisten tappioista ei ole tietoa. Venäläisten tykkituli ja taudit aiheuttivat linnan puolustajille 190 miehen tappiot kaatuneina, haavoittuneina ja sairastuneina. Omiksi tappioikseen venäläiset ilmoittivat vain 19 kaatunutta ja seitsemän tauteihin kuollutta.

Rakennusurakoitsija teki löydöksen maanrakennustöiden yhteydessä torstaina 6.8.2018. Löydöstä tutkivat yhteistyössä Museovirasto ja Savonlinnan maakuntamuseo. Vainajien pääkallot ja luut toimitetaan lähiaikoina Museovirastoon tarkempia tutkimuksia varten.

Historiakatsaus

Savonlinnan alueen historia on sotilaallisesti ja maantieteellisesti merkittävä. Alueella sijaitsi rajalinja Pähkinäsaaren rauhasta, vuodesta 1323 lähtien. Raja halkoi Ruotsin ja Novgorodin väliä, ja myöhemmin siitä tuli Ruotsin ja Moskovan suuriruhtinaskunnan välinen raja-alue. Kalmarin unioni, eli Tanskan, Norjan ja Ruotsin muodostama unioni rakensi alueelle linnan vahvistaakseen Ruotsin valtaa alueella. Ruotsin kuninkaan käskystä tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott perusti Olavinlinnan vuonna 1475.

Ruotsilla ja Venäjällä oli erimielisyyttä siitä, kumman puolella linna sijaitsi ja sen omistajuudesta käytiin useita taisteluita. Linna joutui sotatantereeksi jo rakennusvaiheessa monia kertoja, ja 1500- ja 1600-luvuilla alueella sodittiin useasti. Kesällä 1714 linnan valta vaihtui ensimmäisen kerran, kun se siirtyi ankarassa piirityksessä venäläisten hallintaan. Linnan omistajuudesta oli edelleen erimielisyyttä, ja vuonna 1721 solmitussa Uudenkaupungin rauhassa linna palautui takaisin ruotsalaisille. Taistelut kuitenkin jatkuivat ja vuonna 1743 solmitun Turun rauhan yhteydessä linna jäi venäläisten haltuun.

Tänä päivänä Olavinlinna on Savonlinnan tärkein matkailukohde, ja se tunnetaan kansainvälisesti Savonlinnan Oopperajuhlien päänäyttämönä. Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen toiminnassa oleva linna.

Kuvat: Martti Koponen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

maakunta-arkeologi Martti Koponen, Savonlinnan maakuntamuseo, puh. 044 417 4462 (löydökset)
vesihuoltopäällikkö Esa Hinkkanen, Savonlinnan Vesi, puh. 044 417 4800 (rakennustyöt)

Kuvat

Kallo. Kuva: Martti Koponen
Kallo. Kuva: Martti Koponen
Lataa
Kylkiluita. Kuva: Martti Koponen
Kylkiluita. Kuva: Martti Koponen
Lataa
Kasteristi. Kuva: Martti Koponen
Kasteristi. Kuva: Martti Koponen
Lataa
Löytöpaikka. Kuva: Martti Koponen
Löytöpaikka. Kuva: Martti Koponen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Savonlinnan kaupunki lomauttaa 413 henkilöä koronakriisin takia24.4.2020 09:58:57 EEST | Tiedote

Savonlinnan kaupungin yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Kaupunginhallitus totesi yhteistoimintaneuvottelutuloksen kokouksessaan 22.4. ja hyväksyi neuvottelussa olleen työnantajan esityksen. Yhteistoimintaneuvottelujen toimenpiteenä lomautetaan 413 henkilöä. Lomautusaika vaihtelee seitsemästä päivästä 11 viikkoon. Lomautukset toteutetaan 20.8.2020 mennessä. Lomautussuunnitelmaan voi tulla muutoksia valmiuslain palvelutuotannon muutoksista johtuen.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye