Ihmisiksi elämisen taito on kirjauutuus, joka katsoo maailmaa rauhankasvattajan silmin

Hanna Niittymäen lapsuudenperheessä rauha oli tärkeä juttu. Tomia ja Jerryä piti paheksua ja ydinsotaa pelätä. Opettajana hän alkoi ihmetellä, miten vaikeaa on tulla toimeen viereisessä pulpetissa istuvan kaverin kanssa. Jos kaikki harrastaisivat taijiitä ja katsoisivat televisiosta vain Downton Abbeya, olisimmeko rauhaisampaa sakkia?
Kirjassa etsitään näkökulmia ihmisyyteen, arvoihin, dialogisuuteen, sovitteluun ja syrjintään. Viholliskuvien syntyä mietitään niin kyläyhteisön kuin maailmansotien välisen Saksan kontekstissa. Kirjassa on muutamia harjoituksia ihmisiksi elämisen tueksi.
Niittymäki on rauhankasvatusalan (jos sellaisen voi sanoa olevan olemassa) sekatyöläinen. Hän on viime vuodet kouluttanut ahkerasti etenkin ammattikasvattajia yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotaidoissa ja toimittanut erilaisia opetus- ja muita materiaaleja. Niittymäen muistoissa siintävät kultaisiksi muuttuneet vuodet inkluusio-opettajana helsinkiläisessä alakoulussa.
Kirja julkaistaan 27.10. klo 17 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Kaisaniemenkatu 5, 00100 Helsinki. Timo Kalevi Forss haastattelee kirjailijaa klo 17.30. Tervetuloa!
Hanna Niittymäki: Ihmisiksi elämisen taito – Rauhankasvatusneuvola.
128 sivua. Umpihanki. ISBN: 9789527313084
Solidaarisuuskalenteri 2022 ilmestyy lokakuussa
Vuodesta 1998 ilmestynyt Solidaarisuuskalenteri on aktiivisen, inhimillisen ja huumorintajuisen pallontallaajan vakiovaruste. Latauksetta toimivan käyttöliittymän suosio on yhä suuri!
”Solikka” koostuu Rosa Liksomin loihtimista värikkäistä kansista ja ajatuksia ja toivoa herättävistä sitaateista ja tietoiskuista. Nelivärisestä kalenterista löytyvät helposti tiedot vuoden tärkeistä ja vähemmän tärkeistä päivistä ja tapahtumista.
Vuoden 2022 Solidaarisuuskalenterin teemana on KOTI. Kodikasta aihetta lähestytään eri kulmista ja perusteellisesti, sillä onhan koti niin paljon muutakin kuin seinät ja katto. Kaikilla ihmisillä sitä ei ole, joidenkin henkinen koti on toisaalla – ja millaisia ovatkaan muiden eläinlajien kodit!
Solidaarisuuskalenteri 2022
Työryhmä: Kaisu Tervonen, Anu Harju ja Essi Rajamäki
Kuvitus: Aiju Salminen 224 s.
sidottu, ISBN 9789527313350
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Umpihanki on Rosebud booksin ja Rauhanpuolustajien tietokirjasarja.
Arvostelukappaleet:
Viestintäkoordinaattori Anu Harju
p. 050 358 1441
pulut@rauhanpuolustajat.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Muumit ja Tove Karkkilan nokilaaksossa10.6.2025 12:15:31 EEST | Tiedote
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisestä muumitarinasta Muumi ja suuri tuhotulva. Högforsin ruukkialueella Karkkilassa sijaitseva elokuvateatteri Kino Laika osallistuu Muumien juhlavuoteen lukuisien elokuvanäytösten, Moomin Valley -aiheisen konsertin ja 5.6. avautuneen Tove Jansson -valokuvanäyttelyn muodossa.
Kirjamaailman teemana 24.–25.5. sota ja rauha, erityisvieraita Hiroshimasta12.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Kirjamaailma raivaa tilaa kriittiselle keskustelulle demokratian uhista, asevarustelusta, militarismista sekä kansainvälisistä kriiseistä ja konflikteista – ohjelmassa syväluodataan muun muassa Israelin ja Palestiinan konfliktin juuria ja nykytilaa usean tietokirjailijan voimin. Erityisvieraina Hiroshiman atomipommituhosta eloonjäänyt "hibakusha", viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Nihan Hidankyon järjestön pääsihteeri Kunihiko Sakuma, ja Japanin atomipommin vastaisen Gensuikyo-neuvoston pääsihteeri Yayoi Tsuchida. Kirjamaailma on osa Maailma kylässä -festivaalia 24.–25.5. Helsingin Suvilahdessa (la klo 11–21, su klo 11–19).
Tsunamista 20 vuotta: hengästyttävä kertomus paosta hyökyaallon alta13.12.2024 13:17:34 EET | Tiedote
20 vuotta sitten tapaninpäivänä hyökyaallot iskeytyivät Kaakkos-Aasian rannikoille tuhoisin seurauksin. Tsunamista selviytynyt kirjailija Raimo Pesonen kirjoitti kertomuksen paosta tappavan hyökyaallon alta. "On paljon muistettavaa, jos täältä selviytyy pois. Ja unohdettavaa."
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote
Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme