Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Ikääntyneiden helsinkiläisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemiseen ennätyssuuri summa – haku käynnistyy 10.1.2022

Jaa

Avustus iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseksi saa jatkoa vuonna 2022. Jaettavissa oleva määräraha nousi huikeaan 2 miljoonaan euroon. Avustuksen hakuaika on 10.1. –11.2.2022.

Avustusmääräraha jaettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2021. Sen jakamisesta vastaavat Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ja sosiaali- ja terveystoimiala. Avustussumma koostuu Helsingin kaupungin kuolinpesiltä saamasta valtionperinnöstä. 

Vuonna 2022 sosiaali- ja terveystoimiala kohdentaa järjestöille yhteensä 700 000 euroa avustuksia ikääntyneiden liikkumisen edistämiseksi. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala puolestaan kohdentaa yhteensä 1,3 miljoonaa euroa avustuksia taide- ja kulttuuritoimijoille ikääntyneiden kulttuuritoiminnan edistämiseksi.  

Kohderyhmänä yli 114 000 helsinkiläistä 65 vuotta täyttänyttä 
Vuonna 2021 jaettu määräraha on mahdollistanut monipuolisten hankkeiden toteuttamisen ja tuonut mielekästä sisältöä monen ikääntyneen helsinkiläisen arkeen. Pienentynyt elämänpiiri ja koronan rajoittama arki on koskettanut monia, sillä vuoden 2020 lopussa 65 vuotta täyttäneitä asui Helsingissä yli 114 000.  

– Olemme valtavan iloisia siitä, että tämä valtionperintörahalla rahoitettava avustusmääräraha kasvaa todella merkittävästi. Saamme ikääntyneiden kulttuuripalveluiden kehittämisen pariin toivoakseni entistäkin isomman joukon taiteen ja kulttuuriin toimijoita sekä tietenkin entistä isomman joukon ikääntyneitä helsinkiläisiä nauttimaan palveluista - ja olemaan siten myös mukana heille suunnattujen palveluiden kehittämisessä, kulttuurijohtaja Mari Männistö sanoo.  

Uusi avustusmuoto on mahdollistanut kuluneen vuoden aikana hankkeita, jotka yhdistävät taiteen ja liikkumisen uudenlaiseksi kokonaisuudeksi. Kaupunki myönsi keväällä avustusta 22 kulttuuri- ja taidetoimijalle sekä 21:lle liikkumista ja liikkeelle lähtöä tukevalle
toimijalle. Niinpä valinnanvaraa on ollut teatterista, sirkuksesta ja tanssista aina
kävelyfutikseen, etäjumppaan ja karateen. Kävijäpalautteissa on korostunut yhteisen
tekemisen merkityksellisyys. Tekeminen on koettu hauskaksi, virkistäväksi ja voimaannuttavaksi.

– Korona-aika on korostanut liikkeelle lähtemisen ja liikkumisen edistämisen tärkeyttä. On todella hienoa, että voimme jatkaa avustusmäärärahan kohdentamista ikääntyneiden liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseen myös tulevana vuonna. Jokainen voi valita mieleisensä avustettavista toiminnoista ja lähteä mukaan. Osallistumalla saa hyvää mieltä ja mukavaa tekemistä. Kannustan kaikkia osallistumaan, sanoo sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi sosiaali- ja terveystoimialalta. 
 
Hakijoille kaksi neuvontatilaisuutta etäyhteydellä
Avustusmäärärahojen hakuaika on 10.1.–11.2.2022 klo 16.00. Hakijoille järjestetään kaksi saman sisältöistä neuvontatilaisuutta etäyhteyden välityksellä. Tilaisuuksista ensimmäinen on 12.1.2022 klo 10–11.30 ja toinen 26.1.2022 klo 14–15.30. 

Tarkempaa tietoa avustuksista ja neuvontatilaisuuksiin ilmoittautumisesta löytyy toimialojen verkkosivuilta:

Sosiaali- ja terveystoimen avustukset

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan avustukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veikko Kunnas
kulttuurin edistämisen päällikkö
veikko.kunnas@hel.fi
Puh. 040 3341204

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa keskustellaan ilmastovieraiden kanssa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla26.1.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Ilmastovieraat-kiertue tuo pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin helmi–toukokuun aikana noin parikymmentä kirjailijaa, kirjoittajaa ja aktivistia, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla. Ilmastovieraita tavataan kirjastoissa lähes viikoittain toukokuulle asti. Ilmastokriisistä, luontokadosta ja ekologisesta elämäntavasta julkaistaan yhä enemmän uusia kirjoja. Tieto lisää ymmärrystä ja toimintakykyä, ja kaunokirjallisuuden avulla voidaan kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia ja käsitellä ekokriisiin liittyviä tunteita ja ajatuksia.

På bibliotek i huvudstadsregionen diskuteras klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald genom litteratur med klimatgäster26.1.2022 07:59:00 EET | Tiedote

Under februari–maj bjuder turnén Ilmastovieraat (Klimatgäster) in till Helmet-bibliotek i huvudstadsregionen ett tjugotal författare, skribenter och aktivister till Helmetbiblioteken i huvudstadsregionen, med vilka man med hjälp av litteratur diskuterar klimatförändringen och naturförlusten. Vi får träffa klimatgäster på bibliotek nästan varje vecka fram till maj. Allt fler nya böcker publiceras om klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och en ekologisk livsstil. Kunskap ökar förståelsen och handlingsförmågan, och med hjälp av skönlitteratur kan man föreställa sig möjliga framtider och behandla känslor och tankar kring ekokrisen.

Manu Katché, Pete Parkkonen, Vijay Iyer ja Rebekka Bakken Savoy JAZZFestiin maaliskuussa21.1.2022 16:06:54 EET | Tiedote

Savoy JAZZFestin koko ohjelmisto on valmis: Vijay Iyer, Manu Katché ”Scope” sekä Rebekka Bakken & UMO Helsinki Jazz Orchestra liittyvät Savoy JAZZFest 2022 -tapahtuman esiintyjäkaartiin. Yhteistyössä Finlandia-talon kanssa 2.3. järjestettävä Pete Parkkonen Jazz Orchestra: ”Dream A Little Dream Of Me” -erikoiskonsertti laajentaa festivaalin viisipäiväiseksi musiikkijuhlaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme