Ikääntyneiden hoivan kustannukset nousseet viisinkertaisesti hintoihin nähden – konkurssi uhkaa yhä useampaa hoivayrittäjää
Ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen kustannukset ovat nousseet noin 13 prosenttia viimeisen vuoden aikana, selviää HALIn tuoreesta jäsenkyselystä. Hoivakotien suurin kustannus eli henkilöstömenot ovat nousseet vuodessa keskimäärin 14 prosenttia. Taustalla on erityisesti hoivan henkilöstömitoituksen kiristyminen. Ruoan, lämmön, sähkön ja muiden kustannusten osalta hoivayritykset ja -järjestöt raportoivat keskimäärin 9–11 prosentin kustannusnousua kussakin.
Kuntien hoivakodeille maksama hinta on kuitenkin jämähtänyt paikoilleen. Ympärivuorokautisen hoivan vuorokausihinta on noussut vain noin 2,5 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Tämä on vain viidesosa kustannusten nousuun verrattuna.
Kyselyn mukaan 84 prosenttia yrityksistä ja järjestöistä on joutunut osallistumaan alihinnoiteltuun hankintaan. Valtaosa yksityisistä hoivakodeista pelkää jäämistä ilman asiakkaita, mikäli kuntien yksipuolisesti asettamiin ehtoihin ei suostu.
− Hoivapalveluissa on jouduttu toimimaan jo vuosia tappiolla. Tällä hetkellä yrittäjät myyvät kiinteistöjään palkkojen ja lainojen maksamiseksi. Hoiva-alan pienillä ja keskisuurilla toimijoilla voi olla edessä konkurssiaalto, jos hintoja ei korjata. Yritysten ja järjestöjen hoivakodeissa oli yli 25 000 asiakasta eli 54 prosenttia ikääntyneiden hoivan asiakkaista vuoden 2020 lopussa. Asia koskettaa siis joka toista hoivakodissa asuvaa ikääntynyttä, toteaa HALIn johtaja Arja Laitinen.
70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, ettei hoivasta maksettavaa hintaa perustella mitenkään kuntien ja kuntayhtymien toimesta. 27 prosenttia kertoo, että vanhaan hintaan on tehty prosentuaalinen korotus.
− Hoivan alihinnoittelun juurisyy on siinä, ettei julkinen sektori tunne omien hoivakotiensa kustannuksia. Näin ei osata myöskään hinnoitella yrityksiltä ja järjestöiltä ostettavia palveluja oikein. Ostopalveluilla voi hakea säästöjä, mutta hoivayrittäjien pakottaminen liian mataliin kattohintoihin ja ajaminen konkurssiin ei ole oikea tie, muistuttaa Laitinen.
Yritysten ja järjestöjen taloudellinen tilanne uhkaa pahentua hoivan henkilöstömitoituksen edelleen kiristyessä. Hoivan 0,7-mitoitus lisää hoivakotien henkilöstökustannuksia HALIn kyselyn mukaan keskimäärin noin 20 prosenttia. Tämän lisäksi kiristyvä mitoitus nostaa ylityö-, henkilöstövuokraus- ja hälytysrahakuluja. Hoitajapulan myötä nykyisen henkilöstön palkankorotuspaine ja hoivakotien käyttöasteiden lasku lisää asiakaspaikkakohtaisia kokonaiskustannuksia. HALIn kyselyssä yritykset ja järjestöt arvioivat edellä mainittujen kustannusten nousevan 8–14 prosenttia.
− Kiristyvä henkilöstömitoitus lisää kustannuksia monella tapaa ja sen vaikutus on valtava. Kuntien ja kuntayhtymien tähän mennessä esittämät hintojen korotukset 0,7-mitoitusta varten ovat täysin riittämättömiä. Kuntien on nyt korjattava hinnat oikealle tasolle kymmenien prosenttien tarkistuksella, Laitinen päättää.
HALIn kyselyyn vastasi 90 ikääntyneiden ympärivuorokautista palveluasumista tuottavaa yritystä ja järjestöä, jotka työllistävät yhteensä 33 653 työntekijää ympäri Suomen. Edellä esitetyt vastausten prosenttiosuudet on painotettu vastaajaorganisaatioiden henkilöstömäärän mukaan oikeanlaisen kuvan saamiseksi. Kysely tehtiin aikavälillä 17.–25.3.2022.
Lisätiedot:
Joel Kuuva
talous- ja veroasiantuntija
050 414 6444
Arja Laitinen
johtaja, hoiva ja osaaminen
040 868 0980
arja.laitinen@hyvinvointiala.fi
Hyvinvointiala HALI
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
Viikon hoitotakuu voi toteutua yrityksiä ja järjestöjä hyödyntämällä13.5.2022 08:39:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueilla pitäisi alkaa heti strategisesti miettiä, miten hoitotakuu käytännössä toteutetaan, sanoo HALIn johtaja Hanna-Maija Kause.
Ministeriön asetus hankaloittaisi sote-palveluita ja potilaiden hoitopolkuja28.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Potilaiden hoitoa ja sote-ammattilaisten työn sujuvuutta ei saa vaikeuttaa, kun palvelut ovat jo valmiiksi isojen mullistusten keskellä, sanoo HALIn asiantuntija Jarno Talvitie.
Väite työterveyshuollon tehottomuudesta ei pidä paikkaansa19.4.2022 11:59:12 EEST | Tiedote
HALIn terveyspalvelujohtaja huomauttaa, että ongelma ei ole tehoton työterveyshuolto, vaan tehoton ja aliresursoitu julkinen perusterveydenhuolto.
Hoitajapula pakottaa siirtämään asiakkaita hoivakodista toiseen tulevana kesänä11.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Paheneva hoitajapula näkyy rajulla tavalla hoivakodeissa. Yli 90 prosenttia ikääntyneiden asumispalveluja tuottavista yrityksistä ja järjestöistä kertoo Hyvinvointiala HALI ry:n kyselyssä, että ylitöiden käyttöä ja työvoiman vuokrausta on jouduttu lisäämään.
HALIn viesti kehysriiheen: 10 keinoa, joilla hoitajapulaan saadaan helpotusta heti31.3.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Työntekijäjärjestöt näkevät roiman palkankorotuksen lähes ainoana ratkaisuna työvoimapulaan. Yksityisiä sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala HALI ry ei jaa tätä näkemystä. Keinoja hoitajapulan helpottamiseksi on runsaasti, ja ne eivät edes vaadi uutta lainsäädäntöä. Ratkaisuilla on kiire, koska vuoden päästä voimaan tuleva hoitajamitoituksen nosto pahentaa tilannetta entisestään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme