Hyvinvointiala HALI ry

Ikääntyneiden palveluita koskevassa laatusuositusesityksessä valuvikoja

Jaa

Parhaillaan uudistettavana olevan Iäkkäiden ihmisten palveluiden laatusuosituksen tarkoituksena on tukea palveluiden järjestämistä, tuottamista, kehittämistä ja arviointia. Laatusuositukset eivät ole tuoneet kenttätyöhön valtakunnallista yhdenmukaisuutta esimerkiksi palvelujen keskeisissä reunaehdoissa tai valvonnan toteuttamisessa.

Itsestään selvää pitäisi olla myös se, että kuntien kilpailutusten reunaehdot ja sopimukset noudattaisivat laatusuositusta. Näin ei tällä hetkellä ole. Työtä on jatkettava ja tavoitetta kirkastettava. Noin neljänneksen kaikista sote-palveluista tuottavat yksityiset palveluntarjoajat ovat mielellään mukana tarvittavassa jatkotyössä.

Valvonnan nykyaikaistaminen tehtävälistan kärkeen

Toukokuussa ilmestyneessä Ikääntyneiden palveluiden uudistamista pohtineen työryhmän raportissa (STM 2020:16) ehdotetaan, että sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuva valtion valvonta koottaisiin yhteen lakiin ja valvonta keskitettäisiin yhteen valtakunnalliseen virastoon. Samalla luovuttaisiin kuntien yleisestä valvontatehtävästä. Hyvinvointiala HALI ry kannattaa tätä ehdotusta.

Valvonnan nykyaikaistaminen on ensisijaista siksikin, ettei kunnissa tunneta alan lainsäädäntöä riittävästi. Tämä käy ilmi myös laatusuosituksesta annetuissa lausunnoissa. Eduskunnan oikeusasiamies lausuu, että puutteita on esimerkiksi rajoitustoimenpiteisiin liittyvän lainsäädännön tulkinnassa, toteaa johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki Hyvinvointiala HALI ry:stä.

Toimintaympäristö on voimakkaassa muutoksessa. Laatusuosituksen jatkotyössä tulee tarkistaa suosituksen ilmaisut suhteessa muihin ajankohtaisiin asiakirjoihin, kuten STM:n potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021, Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen valvontaohjelma 2020-2023, HE 4/2020 perustelutekstit sekä työryhmäraportti STM 2020:16).

 Rajalliset resurssit on suunnattava eniten tarvitseville

Hyvinvointiala HALI ry korostaa palvelujen kokonaisvaltaista kehittämistä ja eri palveluissa tehtävien ratkaisujen yhtäaikaista pohtimista. Tämä on välttämätöntä rajallisten resurssien kohdistamiseksi eniten tarvitseville ja kansalaisten tasavertaisuuden varmistamiseksi.

Suosituksessa pitää linjata myös ns. välimuotoisen asumisen asema, kuntien ja alueiden avoin vertailu ja hoivassa toimivien hoiva-avustajien määrän rajaaminen 25-30 prosenttiin mitoitukseen laskettavasta henkilöstöstä. Konkretiaa tarvitaan myös opiskelijoiden käyttöön ja yöhoitajien määrään. Lainsäädäntömuutosten johdosta yksityisten toimiluvissa oleva ns. tukipalveluindeksi on poistettava viranomaisen toimesta.

Tuoreen raportin* mukaan ikääntyvän väestön huono näkö aiheuttaa vuosittain yhteiskunnallemme lähes 1,8 miljardin euron kustannukset lisääntyneen terveydenhuollon palveluiden käytön ja ennenaikaisen eläköitymisen muodossa. Haasteita ovat myös yksinäisyys ja mielenterveyden ongelmat. Mihin nämä asiat ovat unohtuneet, kysyy Aino Närkki.

Lisätiedot:

Aino Närkki, johtava elinkeinoasiantuntija, p. 0400 436438, aino.narkki@hyvinvointiala.fi

* Heikentyneen Näkökyvyn yhteys terveyspalveluiden käyttöön, terveydenhuollon kustannuksiin ja elämänlaatuun Suomessa, 2019

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Kustannusselvitys paljastaa: kunnat ovat ajaneet hoivatoimijat ahtaalle8.6.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on huolissaan vanhusten yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja hoivapaikkojen riittävyydestä kunnissa. Yksityiset yritykset ja järjestöt vastaavat Suomessa yli puolesta ympärivuorokautisen hoivan asumisyksiköistä. Kunnat kohtelevat yksityisiä toimijoita kuitenkin eri tavalla kuin omia yksiköitään: ne hinnoittelevat ostopalvelut merkittävästi alle oman tuotantonsa hinnan. HALIn hoivajohtaja Arja Laitinen vetoaa, että vanhuspalvelut eivät saa olla kunnille säästökohde.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme