Ikäihmisten hyvän perhehoitoarjen suositukset julkaistu – Asiantuntijoina ikäihmiset itse
Ikäihmisten omiin kokemuksiin pohjautuvat Hyvän perhehoitoarjen suositukset turvaavat perhehoidon laatua. Lisäksi ne toimivat muun muassa perhehoitajan, perhehoidon järjestämistä ja valvontaa ohjaavien tahojen sekä omaisyhteistyön käytännön työkaluina.

Perhehoitoliiton Kotona perheessä -hanke selvitti, mistä ikäihmisten hyvä ja merkityksellinen perhehoitoarki koostuu. Selvityksen tuloksena luodut Hyvän perhehoitoarjen suositukset on nyt julkaistu.
Tietoa ikäihmisistä ja heidän perhehoitokokemuksistaan kerättiin havainnointien, keskustelujen ja kyselyiden avulla. Yhteiskehittämiseen osallistui 39 perhehoidossa asuvaa ikäihmistä yhdeksästä eri perhekodista. Aineisto käsiteltiin tutkimusmenetelmin, millä varmistettiin tiedon luotettavuus ja ikäihmisten näkökulman säilyminen suosituksissa.
Ikäihmisten näkökulmasta perhehoito on ympäristö, jossa on paljon mahdollisuuksia mielekkääseen ja elämänmakuiseen elämiseen sekä arjen valintoihin ja päätöksiin, kunhan ne vain tunnistetaan ja osataan hyödyntää.
Hankkeen selvityksen mukaan ikäihmisille hyvää oloa tuottavat tavanomainen arki ja sen eläminen yhdessä. Perhehoitajan taito kohdata ja rakentaa yhteisyyttä ikäihmisen kanssa ovat ikäihmisen hyvinvoinnin kannalta avaintekijöitä. Nämä asiat ovat Hyvän perhehoitoarjen suositusten ydinsisältö.
– Toivon, että suosituksia ja niihin liittyvää tarkistuslistaa hyödynnetään laajasti perhehoidon kentällä. Niillä on vahvat perustelut ikäihmisten kokemuksista. Siitä tulee niiden arvo ja vakuuttavuus, Perhehoitoliiton hankepäällikkö Minna Laine sanoo.
Ikäihmisten perhehoidon määrät kasvaneet tuntuvasti
Ikäihmisten toimeksiantosuhteinen perhehoito on hoivaa ja huolenpitoa sekä arjen elämistä joko perhehoitajan tai ikäihmisen omassa kodissa. Perhehoidon järjestämisestä vastaavat kunnat. Vuonna 2020 Suomessa oli perhehoidossa 1 640 ikäihmistä ja hoitovuorokausia kertyi runsaat 140 000.
Ikäihmisten perhehoitajien, perhehoidossa olevien ikäihmisten ja hoitovuorokausien määrät ovat moninkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Näin ollen perhehoidon sisällön kehittäminen rakenteiden ja perhehoitajien toimintaedellytysten rinnalla on ajankohtaista.
– Kotona perheessä -hankkeessa toteutettu yhteiskehittäminen on hyvä esimerkki järjestölähtöisestä kehittämisestä, jolla varmistetaan ikäihmisten perhehoidon laatua. Ikäihmisten osallisuus on teema, johon ei ole aiemmin paneuduttu suuremmin perhehoidon piirissä, Perhehoitoliiton toiminnanjohtaja Merja Lehtiharju kertoo.
Perhehoitoliitto ry:n Kotona perheessä -hankkeessa (STEA 2020–2023) laadittujen ikäihmisten hyvän perhehoitoarjen suositusten kehittämiskumppaneita ovat olleet Ikäinstituutti, Muistiliitto ry, Oulunkaaren kuntayhtymä, Pirkanmaan perhehoidon yksikkö, Turun ammattikorkeakoulu sekä Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö.
Lisätiedot:
- Tutustu tarkemmin Kotona perheessä -hankkeeseen Perhehoitoliiton sivuilla.
- Hankepäällikkö Minna Laine, puh. 044 766 3311, minna.laine@perhehoitoliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja LehtiharjuToiminnanjohtaja
Puh:040 310 1441merja.lehtiharju@perhehoitoliitto.fiMinna LaineHankepäällikkö, Kotona perheessä -hanke
Puh:044 766 3311minna.laine@perhehoitoliitto.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosopimussuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettavat lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 22 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4 300 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Perhehoitoliiton liittokokous: Hyvinvointialueen kannattaa panostaa perhehoitoon23.4.2022 14:47:26 EEST | Tiedote
Perhehoidon järjestämisestä ja tuottamisesta vastaavien tahojen välille tarvitaan selkeä vastuun- ja työnjako hyvinvointialueilla.
Vammaispalvelulakiin ei tule sisällyttää henkilökohtaisen avun voimavararajausta12.4.2022 11:15:52 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton mukaan rajaus olisi syrjivä ja lisäisi epätasa-arvoisuutta. Heikennystä nykytilanteeseen nähden olisi myös esitetty kuljetusomavastuuosuuden periminen.
Perhehoitajien toimeentulo vaarassa – Kilometrikorvauksia on syytä nostaa pikaisesti23.3.2022 11:58:38 EET | Tiedote
Perhehoitolain mukaan perhehoidossa olevan henkilön hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvista kustannuksista on maksettava perhehoitajalle todellisten kustannusten mukainen korvaus.
Perhehoidon päivät kokoaa 300 lastensuojelun ammattilaista tällä viikolla Peurunkaan2.11.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Loppuunmyydyn suurtapahtuman pääpuhujina ovat Katri Saarikivi, Ben Furman ja Jukka Mäkelä. Koronaturvallisuuden takaamiseksi osallistujamäärä on rajattu 300:aan ja päivillä on kasvomaskisuositus.
Sisarussuhteiden vahvistamisen käsikirjasta tukea sijaisperheiden arkeen4.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote
Sisarussuhteiden vahvistaminen ja koko perheen huomioiminen ovat hyvän perhehoidon toteutumisen edellytyksiä. Niiden avulla voidaan myös ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä ja voimaannuttaa perhettä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme