Ikäihmisten liikkumattomuus voidaan ratkaista vain yhteistyöllä

Yhteistyö Harvardin yliopiston ja Bloombergin säätiön kanssa tarjosi poikkeuksellisen mahdollisuuden ymmärtää ikäihmisten liikkumisen esteitä aiempaa syvällisemmin. Kaupungin työntekijät kohtasivat ikäihmisiä kauppakeskuksissa, terveysasemilla, kirjastoissa ja työväenopistoissa ympäri kaupunkia. Tiimin havainnot osoittavat, että ikäihmisten elämäntilanteet, voimavarat, toiveet ja tarpeet ovat korostetun yksilöllisiä.
Yleisesti on ajateltu, että liikkumisen edistäminen kuuluu ennen kaikkea liikuntatoimijoille ja ikäihmisten hyvinvointi sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoille. Erillisten palveluiden sijaan tarvitaan enemmän kaupungin eri palveluiden, järjestöjen ja yritysten tehokasta yhteistyötä.
”Kaupungeilla on parhaat mahdollisuudet konkreettiseen toimintaan arvokkaan, hyvinvoivan ja kokemusrikkaan ikääntymisen turvaamiseksi. Olennaista on, että ikääntyneiden liikkumisen tärkeys ja tarpeet huomioidaan muuallakin kuin sote-palveluissa, etenkin asumisessa, liikunta-, kulttuuri- ja sivistyspalveluissa, kaupunkiympäristön kehittämisessä sekä järjestöyhteistyössä. Kun kehitetään liikkumiseen kannustavaa kaupunkia, niin kohteena eivät voi olla vain hyvin liikkuvat”, painottaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Näkemyksiä suoraan ikäihmisiltä itseltään
Helsinki tarjoaa jo nykyisellään monipuolisesti palveluita ja syitä lähteä liikkeelle. Ikäihmisiltä kysyttäessä havaittiin, että palvelut eivät kuitenkaan aina kohtaa niitä, jotka tarvitsevat kannustusta. Tietoa palveluista koettiin vaikeaksi löytää. Osa ikäihmisistä kaipaa sosiaalista tukea.
”Opimme innovaatio-ohjelmassa, että muutos tapahtuu menemällä ihmisten pariin. Ensi vuodesta alkaen markkinoimme palvelujamme enemmän siellä, missä ihmiset jo muutenkin liikkuvat – esimerkiksi kauppakeskuksissa, terveysasemilla ja kirjastoissa. Opimme myös, että moni haluaisi olla hyödyksi, mutta tarvitsee siihen pientä sysäystä. Teemme helpommaksi lähteä vapaaehtoiseksi liikuttajaksi ja lisäämme yhteistyötä yritysten ja järjestöjen kanssa. Kaikki syyt lähteä liikkeelle ovat oikeita. Voitamme aina, kun ulko-ovi käy riippumatta siitä, lähteekö seniori kauppaan, sauvakävelylle, lätkämatsiin, konserttiin vai kirjastoon”, toteaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.
Iän myötä lihasvoimat vähenevät ja toimintakyvyn rajoitteet sekä muistisairaudet yleistyvät. Samalla ulkona liikkuminen keskimäärin vähenee. Erityisiä toimenpiteitä tarvitaan kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ja pienituloisten ikääntyneiden liikkumismahdollisuuksien tukemiseen. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat asettaneet tavoitteekseen, että 70 prosentilla säännöllisen kotihoidon asiakkaista on käytössään liikkumissopimus, joka kirjataan osaksi hoitotyön suunnitelmaa.
”Kotihoidon liikkumissopimus on konkreettinen ja yksilön tarpeet huomioiva tapa kytkeä liikkuminen osaksi ikäihmisten arkiaskareita ja vahvistaa siten lihasvoimaa, tasapainoa ja toimintakykyä. Tavoitteena on, että jokainen pystyy elämään omannäköistä ja sujuvaa arkea. Lisäksi on tärkeää, että ikäihmisten palvelukeskukset, Seniori-info ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköt ovat mukana liikkumisohjelman toimeenpanossa”, sanoo sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa.
Liikkeelle lähtemisen esteet kytkeytyvät usein arkiympäristön fyysisiin esteisiin, kuten katujen huonoon kuntoon, lumeen tai liukkauteen tai siihen, että taloyhtiön ovi on painava, eikä talossa ole hissiä.
”Ikäystävällisen kaupunkiympäristön suunnittelu vaatii pitkäjänteistä työtä. Kävelyyn kannustava, viihtyisä ja turvallinen ympäristö houkuttelee tutkitusti ihmisiä lisäämään arkiaktiivisuuttaan. Kaupunki valmistelee parhaillaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmia, joiden tavoitteena on luoda edellytyksiä aktiiviselle arjelle”, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Toimenpiteet ikäihmisten liikkumisen edistämiseksi ovat osa Helsingin liikkumisohjelmaa. Sen tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten liikkumista ja vähentää terveydelle haitallista liiallista istumista. Tavoitteisiin tähdätään noin 60 toimenpiteellä. Liikkumisohjelman yhteydessä toimii ikäihmisten ja soveltavan liikunnan työryhmä, joka osaltaan vastaa toimenpiteiden edistymisestä.
Lisätiedot:
Minna Paajanen
Liikkumisohjelman projektipäällikkö
09-31021162
minna.paajanen@hel.fi
Lisätietoja liikkumisohjelmasta
Liikkumisohjelma – Älä rajoita. Mahdollista!
Liikkumisohjelma on Helsingin kaupungin strateginen kärkihanke, jonka tavoitteena on saada kaupunkilaiset liikkumaan enemmän ja istumaan vähemmän. Ohjelmassa on kysymys liikkumisen aiempaa kokonaisvaltaisemmasta ymmärtämisestä, edistämisestä ja koordinoinnista. Ohjelmalla ei haluta patistaa tai painostaa, vaan tuoda positiivisella tavalla esiin kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisten asenteisiin, madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä ja lisätä liikkumisen iloa. Päämääränä on, että liikkuminen Helsingissä on helppo, sujuva ja houkutteleva arjen valinta.
Kuva: Helsingin kaupunki / Katja Tähjä
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu neljästä palvelukokonaisuudesta, kirjasto, kulttuuri, liikunta ja nuoriso sekä yhteisistä palveluista. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.6.202517.6.2025 20:21:17 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 17.6.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi muun muassa uuden Lasten liikennekaupungin ja Hermanninrannan/Kalasataman nuorisotilan tarveselvitykset sekä keppihevosharrastusta koskevan lausunnon. Lisäksi lautakunta hyväksyi esityksen Helsingin kaupunginorkesterin uudesta intendetistä, FM Jari Eskolasta.
Helsingin kaupunki tarjoaa Pride-viikolla runsaasti sateenkaarevaa ohjelmaa17.6.2025 14:19:55 EEST | Tiedote
Helsingin kulttuurikeskuksissa, kirjastoissa, kaupunginmuseossa ja nuorisopalveluissa juhlistetaan yhdenvertaisuutta järjestämällä Pride-viikolla 23.–29.6. monimuotoista ohjelmaa, kuten työpajoja, musiikkiesityksiä ja satutunteja. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin toiminnassa ympärivuotisesti.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 17.6.202512.6.2025 14:36:02 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 17.6.2025 esityslista on julkaistu. Kyseessä on valtuustokauden uuden lautakunnan kokoonpanon ensimmäinen kokous.
Uusi ilmaisfestivaali Koffarin Kinofest tuo elokuvia ja rytmimusiikkia Sinebrychoffin puistoon elokuussa12.6.2025 12:41:14 EEST | Tiedote
Sinebrychoffin puistossa järjestetään uusi ilmainen kaupunkifestivaali Koffarin Kinofest elokuun puolivälissä. Festivaalilla kuullaan rytmimusiikkia Suomen parhailta jazz-, blues- ja soul-artisteilta ja jokaisen illan päättää elokuva. Elokuvaohjelmistossa nähdään mm. tuore musiikkidokumentti Becoming Led Zeppelin. Tapahtuma on Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-hanke.
Vuorovaikutteinen mediataidenäyttely Oceanaia: Bloom of Synthesis avautuu Oodissa9.6.2025 11:47:21 EEST | Tiedote
Kesäkuussa Helsingin keskustakirjasto Oodin Kuutio-tilassa avautuu vuorovaikutteinen taideteos Oceanaia: Bloom of Synthesis, joka yhdistää kuvataiteen, pelisuunnittelun ja tieteen. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina 18.6.–17.8.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme