Ilmainen AI-verkkokurssi kouluttanut jo tuhansia tekoälyn perusteisiin – suomenkielinen versio ja jatkokurssi tulossa

Embargo 6.9. klo 8.00
Helsingin yliopisto ja teknologiayritys Reaktor kutsuvat ensimmäiset Elements of AI -verkkokurssilta valmistunutta juhlistamaan saavutustaan ja tapaamaan toisiaan Helsinkiin torstaina 6. syyskuuta (Helsingin yliopiston Juhlasali, Aleksanterinkatu 5, klo 10.00–11.00). Yksi tilaisuuden juhlapuhujista on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ja paikalle odotetaan noin 700:aa kurssin läpäissyttä osallistujaa.
Reaktorin ja Helsingin yliopiston suunnittelema ja rakentama Elements of AI -verkkokurssi tarjoaa kaikille mahdollisuuden opiskella tekoälyn perusteet ilmaiseksi. Kurssi pureutuu tekoälyn perusteisiin käytännöllisten esimerkkien kautta ja tarjoaa opiskelijoille, työelämässä oleville ja tekoälystä muuten kiinnostuneille helpon ja kannustavan väylän tekoälyn pariin. Kahden opintopisteen arvoisen verkkokurssin suorittaminen ei vaadi aiempia tekoäly- tai ohjelmointitaitoja, ja se soveltuu kaikille. Koulutusohjelman suorittaminen on mahdollista osoitteessa www.elementsofai.com. Tällä hetkellä verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.
– Kurssin saama innostunut vastaanotto sekä yritysmaailman että yksittäisten kansalaisten puolesta on ollut äärimmäisen ilahduttavaa. Syinä suursuosioon on varmasti ollut tekoälyyn kohdistuva mielenkiinto ja toisaalta se, että olemme rakentaneet kurssin yhdessä Reaktorin kanssa. Yhteistyön kautta olemme voineet lähestyä monenlaisia yleisöjä tavalla, joka ei sulje ketään ulkopuolelle, iloitsee kurssin johtava opettaja Teemu Roos Helsingin yliopistosta.
– Vastaanotto kannustaa laajentamaan opetustarjontaa sekä syventämään yhteistyötä yritysten kanssa. Suomalaisen tieteen ja koulutuksen korkea taso edesauttaa vastaavien kansainvälisten läpilyöntien syntymistä. Potentiaalia koulutusviennin kasvattamiseen on hurjasti, Roos sanoo.
– Elements of AI -verkkokurssia kehitetään palautteen perusteella jatkuvasti. Kurssista on tulossa suomenkielinen versio tulevan syksyn aikana, ja jatkokurssi keväällä 2019. Jatkokurssi sopii tekoälyn taustalla olevasta teknologiasta kiinnostuneille, joilla on perustiedot ohjelmoinnista, Roos jatkaa.
– Olemme tiettävästi ensimmäisenä maana saaneet yhden prosentin kansasta tutustumaan tekoälyn alkeisiin ja olemme tästä saavutuksesta hyvin ylpeitä. Suomalaiset ovat selkeästi havahtuneet ymmärtämään tekoälyn tärkeyden ja sen tuomat valtavat muutokset tulevaisuudessa, mistä kertoo kurssin osallistujamäärä. Tekoäly vaikuttaa tulevaisuudessa kaikkien elämään. Tämän vuoksi tiedon demokratisointi on tärkeää koko yhteiskunnalle, ja sitä selkeästi myös halutaan, sanoo Reaktorin tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja Hanna Hagström, ja jatkaa:
– Haluamme antaa kaikille yhteiskunnan jäsenille tasavertaisen mahdollisuuden tarkastella nykymaailmaa ja sen kehitystä tekoälyn kautta, jolloin pystymme ymmärtämään myös paremmin muutoksia, jotka ohjaavat tulevaisuuden kehitystä. Suomi haluaa olla tekoälyn kärkimaita, ja haluamme Reaktorilla omalta osaltamme olla mukana viestimässä tekoälyn tuomia mahdollisuuksia osana yhteiskuntaa ja yritysmaailmaa. Siksi olemme todella iloisia siitä, miten riemukkaasti kurssi on otettu vastaan ympäri maailman ja eritoten täällä Suomessa.
Kurssi liittyy myös Helsingin yliopiston ja Reaktorin sosiaalisen median #tekoälyhaaste-kampanjaan. Tekoälyhaaste pyrkii saamaan prosentin Suomen väestöstä – noin 54 000 ihmistä – opiskelemaan tekoälyn perusteita vuoden 2018 aikana. Yksi tekoälyhaasteen tavoite on myös aktivoida suomalaista yrityselämää kouluttamaan henkilöstöään tekoälyaikaan. Yritykset ja organisaatiot voivat vielä vastata tekoälyhaasteeseen lupaamalla kouluttaa henkilöstöään tekoälyn perusteisiin. Haasteeseen on nyt jo tarttunut noin 220 organisaatiota, kuten Fazer, Mehiläinen, Finnair, Elisa, OP, Nordea ja Kesko.
Elements of AI -kurssi pikafaktoina:
- Kaikille avoin ja ilmainen osallistuminen Elements of AI -verkkosivun kautta.
- Kurssi on osa Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteisen Tietotekniikan tutkimuskeskuksen (Finnish Center for AI, FCAI) opetusohjelmaa.
- Kurssi koostuu kuudesta osiosta ja sen voi suorittaa omaan tahtiinsa.
- Kokonaissuoritusaika on noin 30–60 tuntia.
- Kurssia ollut kehittämässä noin 250 beta-testaajan verkosto yhdessä Reaktorin ja Helsingin yliopiston kanssa.
- Tekoälyhaasteen tavoitteena on opettaa tekoälyn perusteita vuoden 2018 aikana noin 54 000 ihmiselle.
- Kurssista on tulossa suomenkielinen versio syksyllä 2018 ja englanninkielinen jatkokurssi keväällä 2019. Myös muunkielisten versioiden toteuttamisesta käydään keskusteluja paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.
Helsingin yliopisto on Suomen vanhin ja suurin tiedekorkeakoulu, yhteensä 40 000 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö. Tieteen voimalla yliopisto on rakentanut yhteiskuntaa, sivistystä ja hyvinvointia jo vuodesta 1640. #helsinkiuni
Reaktor on hybridiyritys, joka yhdistää liiketoimintakonsultoinnin ja luovan alan palvelut väkevään teknologiseen huippuosaamiseen. Tekemisemme pohjautuu liiketoiminnan, ihmisen, kulttuurin ja digitaalisuuden ymmärtämiselle. @reaktornow, #elementsofai, #tekoalyhaaste
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu Roos
Apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
044 523 1238, teemu.roos@cs.helsinki.fi
Hanna Hagström
Tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja, Reaktor
040 595 0049, hanna.hagstrom@reaktor.com
Laura Kyntölä
PR & communications specialist, Wolfcom Oy
045 8966 399, laura.kyntola@wolfcom.fi
Tiina Palomäkiviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 416 0419tiina.l.palomaki@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme