Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Ilmainen AI-verkkokurssi kouluttanut jo tuhansia tekoälyn perusteisiin – suomenkielinen versio ja jatkokurssi tulossa

Jaa

Helsingin yliopiston ja Reaktorin kaikille avoin Elements of AI -verkkokurssi julkistettiin toukokuussa, ja tällä hetkellä kurssia käy noin 90 000 tekoälyn perusteista kiinnostunutta osallistujaa ympäri maailman. Kurssin on hyväksytysti läpäissyt jo noin 7500 ihmistä, ja ensimmäisiä kurssilta valmistuneita juhlitaan Helsingin yliopistossa 6. syyskuuta. Kurssin suomenkielinen versio julkaistaan syksyn aikana ja jatkokurssi keväällä 2019.

Elements of AI -verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.
Elements of AI -verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.

Embargo 6.9. klo 8.00

Helsingin yliopisto ja teknologiayritys Reaktor kutsuvat ensimmäiset Elements of AI -verkkokurssilta valmistunutta juhlistamaan saavutustaan ja tapaamaan toisiaan Helsinkiin torstaina 6. syyskuuta (Helsingin yliopiston Juhlasali, Aleksanterinkatu 5, klo 10.00–11.00). Yksi tilaisuuden juhlapuhujista on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ja paikalle odotetaan noin 700:aa kurssin läpäissyttä osallistujaa.

Reaktorin ja Helsingin yliopiston suunnittelema ja rakentama Elements of AI -verkkokurssi tarjoaa kaikille mahdollisuuden opiskella tekoälyn perusteet ilmaiseksi. Kurssi pureutuu tekoälyn perusteisiin käytännöllisten esimerkkien kautta ja tarjoaa opiskelijoille, työelämässä oleville ja tekoälystä muuten kiinnostuneille helpon ja kannustavan väylän tekoälyn pariin. Kahden opintopisteen arvoisen verkkokurssin suorittaminen ei vaadi aiempia tekoäly- tai ohjelmointitaitoja, ja se soveltuu kaikille. Koulutusohjelman suorittaminen on mahdollista osoitteessa www.elementsofai.com. Tällä hetkellä verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.

– Kurssin saama innostunut vastaanotto sekä yritysmaailman että yksittäisten kansalaisten puolesta on ollut äärimmäisen ilahduttavaa. Syinä suursuosioon on varmasti ollut tekoälyyn kohdistuva mielenkiinto ja toisaalta se, että olemme rakentaneet kurssin yhdessä Reaktorin kanssa. Yhteistyön kautta olemme voineet lähestyä monenlaisia yleisöjä tavalla, joka ei sulje ketään ulkopuolelle, iloitsee kurssin johtava opettaja Teemu Roos Helsingin yliopistosta.

– Vastaanotto kannustaa laajentamaan opetustarjontaa sekä syventämään yhteistyötä yritysten kanssa. Suomalaisen tieteen ja koulutuksen korkea taso edesauttaa vastaavien kansainvälisten läpilyöntien syntymistä. Potentiaalia koulutusviennin kasvattamiseen on hurjasti, Roos sanoo.

– Elements of AI -verkkokurssia kehitetään palautteen perusteella jatkuvasti. Kurssista on tulossa suomenkielinen versio tulevan syksyn aikana, ja jatkokurssi keväällä 2019. Jatkokurssi sopii tekoälyn taustalla olevasta teknologiasta kiinnostuneille, joilla on perustiedot ohjelmoinnista, Roos jatkaa.

– Olemme tiettävästi ensimmäisenä maana saaneet yhden prosentin kansasta tutustumaan tekoälyn alkeisiin ja olemme tästä saavutuksesta hyvin ylpeitä. Suomalaiset ovat selkeästi havahtuneet ymmärtämään tekoälyn tärkeyden ja sen tuomat valtavat muutokset tulevaisuudessa, mistä kertoo kurssin osallistujamäärä. Tekoäly vaikuttaa tulevaisuudessa kaikkien elämään. Tämän vuoksi tiedon demokratisointi on tärkeää koko yhteiskunnalle, ja sitä selkeästi myös halutaan, sanoo Reaktorin tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja Hanna Hagström, ja jatkaa:

– Haluamme antaa kaikille yhteiskunnan jäsenille tasavertaisen mahdollisuuden tarkastella nykymaailmaa ja sen kehitystä tekoälyn kautta, jolloin pystymme ymmärtämään myös paremmin muutoksia, jotka ohjaavat tulevaisuuden kehitystä. Suomi haluaa olla tekoälyn kärkimaita, ja haluamme Reaktorilla omalta osaltamme olla mukana viestimässä tekoälyn tuomia mahdollisuuksia osana yhteiskuntaa ja yritysmaailmaa. Siksi olemme todella iloisia siitä, miten riemukkaasti kurssi on otettu vastaan ympäri maailman ja eritoten täällä Suomessa.

Kurssi liittyy myös Helsingin yliopiston ja Reaktorin sosiaalisen median #tekoälyhaaste-kampanjaan. Tekoälyhaaste pyrkii saamaan prosentin Suomen väestöstä – noin 54 000 ihmistä – opiskelemaan tekoälyn perusteita vuoden 2018 aikana. Yksi tekoälyhaasteen tavoite on myös aktivoida suomalaista yrityselämää kouluttamaan henkilöstöään tekoälyaikaan. Yritykset ja organisaatiot voivat vielä vastata tekoälyhaasteeseen lupaamalla kouluttaa henkilöstöään tekoälyn perusteisiin. Haasteeseen on nyt jo tarttunut noin 220 organisaatiota, kuten Fazer, Mehiläinen, Finnair, Elisa, OP, Nordea ja Kesko.

Elements of AI -kurssi pikafaktoina:

  • Kaikille avoin ja ilmainen osallistuminen Elements of AI -verkkosivun kautta.
  • Kurssi on osa Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteisen Tietotekniikan tutkimuskeskuksen (Finnish Center for AI, FCAI) opetusohjelmaa.
  • Kurssi koostuu kuudesta osiosta ja sen voi suorittaa omaan tahtiinsa.
  • Kokonaissuoritusaika on noin 30–60 tuntia.
  • Kurssia ollut kehittämässä noin 250 beta-testaajan verkosto yhdessä Reaktorin ja Helsingin yliopiston kanssa.
  • Tekoälyhaasteen tavoitteena on opettaa tekoälyn perusteita vuoden 2018 aikana noin 54 000 ihmiselle.
  • Kurssista on tulossa suomenkielinen versio syksyllä 2018 ja englanninkielinen jatkokurssi keväällä 2019. Myös muunkielisten versioiden toteuttamisesta käydään keskusteluja paikallisten yhteistyökumppanien kanssa.

Helsingin yliopisto on Suomen vanhin ja suurin tiedekorkeakoulu, yhteensä 40 000 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö. Tieteen voimalla yliopisto on rakentanut yhteiskuntaa, sivistystä ja hyvinvointia jo vuodesta 1640. #helsinkiuni

Reaktor on hybridiyritys, joka yhdistää liiketoimintakonsultoinnin ja luovan alan palvelut väkevään teknologiseen huippuosaamiseen. Tekemisemme pohjautuu liiketoiminnan, ihmisen, kulttuurin ja digitaalisuuden ymmärtämiselle. @reaktornow, #elementsofai, #tekoalyhaaste

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Roos
Apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
044 523 1238, teemu.roos@cs.helsinki.fi

Hanna Hagström
Tekoälyliiketoiminnasta vastaava johtaja, Reaktor
040 595 0049, hanna.hagstrom@reaktor.com

Laura Kyntölä
PR & communications specialist, Wolfcom Oy
045 8966 399, laura.kyntola@wolfcom.fi

Kuvat

Elements of AI -verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.
Elements of AI -verkkokurssia käy noin 90 000 ihmistä yli 80 maasta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme