Maanmittauslaitos

Ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistojen ennätyssaalis kerättiin yhteistyönä

Jaa
Maanmittauslaitoksen tuottama laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistosaalis on tänä vuonna poikkeuksellisen runsas. Aineistot auttavat Kallio-ohjelman kumppaneita esimerkiksi seuraamaan kansallispuistojen reittien kulumista tai ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ilman ilmakuvia töitä ei voisi tehdä, Metsähallituksesta kerrotaan.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Metsähallitus on yksi Kallio-ohjelman kumppaneista. Kallio-kumppanit rahoittavat ja suunnittelevat laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa yhdessä. Kaikille kumppaneille ilmakuvat ja laserkeilausaineistot ovat tärkeitä luotettavan toiminnan varmistamiseksi. Aineistoja on vuodesta 2020 alkaen kerätty kansallisten ohjelmien mukaisesti.

Maanmittauslaitoksen tuottamien ilmakuva- ja laserkeilausaineistojen perusteella kerätään esimerkiksi tietoja eri luontotyypeistä. Aineistoja hyödynnetään Metsähallituksen Luontopalvelujen lukuisissa eri tehtävissä.

"Maanmittauslaitoksen tuottamia ilmakuvia käytetään meillä päivittäin. Ilman niitä ei töitämme yksinkertaisesti voisi tehdä", kertoo erikoissuunnittelija Elisa Pääkkö Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kuva-aineistoja käytetään monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin.

"Laserkeilausaineistojen perusteella voidaan esimerkiksi määritellä ojat, jotka halutaan laittaa umpeen. Ennallistamisella ja luonnonhoidolla pyritään palauttamaan alue kohti luonnontilaa tai ylläpitämään sen monimuotoisuutta", Pääkkö sanoo.

Historialliset ilmakuvat puolestaan auttavat saamaan yleiskuvan alueella aiemmin sijainneesta kasvillisuudesta.

"Historiallisista ilmakuvista olemme myös havainneet ilmastonmuutoksen merkkejä, esimerkiksi miten havumetsäraja on noussut tuntureilla."

Erityisterveiset Pohjois-Suomeen

Kevät ja kesä 2021 olivat sääolosuhteiltaan erittäin suotuisat. Aineistoja saatiin kerättyä ennätykselliset määrät: laserkeilausaineistoja noin 60 000 neliökilometrin ja ilmakuvia yli 120 000 neliökilometrin alueelta. Tämä on selvästi tavanomaista enemmän.

Kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta lähettää iloiset erityisterveiset Korvatunturille, ilmassa kulkevan reen reitin suunnittelijoille:

"Saimme ilmakuvattua vuonna 2021 Pohjois-Lapista digitaalisella ilmakuvauskamerallamme ne viimeiset kaksi aluetta, jotka on kuvattu viimeksi, kun kuvaukseen käytettiin vielä filmejä. Nyt koko Suomesta on saatavilla digikameralla kuvattua aineistoa."

Tietojen päivittämiselle on kova tarve

Pohjoisimman Suomen alueella kerätyistä aineistoista iloitsee myös Metsähallituksen erikoissuunnittelija Anna Tammilehto, joka Luontopalvelujen osalta vastaa Ylä-Lapin luonnon kaukokartoitushankkeesta.

"Suojelualueilta luontotyyppejä on inventoitu 1990-luvulta alkaen ja tietojen päivittämiselle on kova tarve. Tutkimme ilmakuva-, laserkeilaus- sekä satelliittikuva-aineistojen hyödyntämisen mahdollisuuksia esimerkiksi siinä, miten tunturikoivikkojen uusiutumista voitaisiin arvioida niiden avulla", kertoo Tammilehto.

Maapalloa ravisteleva koronapandemia on saanut suomalaiset suuntaamaan metsiin. Tällaisiinkin ilmiöihin ja niiden vaikutuksiin voidaan varautua tulevaisuudessa paremmin, kun hyödynnetään ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistoja.

"Koronan aikana kansallispuistojen käyttöaste on kasvanut kovasti. Yhtenä tulevana tavoitteenamme on selvittää, miten reittien kulumisen seurantaa ja toisaalta uusien reittien suunnittelua voitaisiin tehdä hyödyntäen laserkeilausaineistoja", Tammilehto jatkaa.

Joululahja koko kansalle

Kaikki tämän vuoden aikana kerätyt ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistot ovat jo saatavilla eri Maanmittauslaitoksen palveluissa.

"Kallio-yhteistyössä on voimaa. Ilman sitä emme voisi kerätä ja tarjota yhteiskunnan käyttöön näin laajoja aineistoja", muistuttaa Heli Laaksonen.

Käyttöön otettu aineisto on hyödyksi koko yhteiskunnalle.

"Kyllä voidaan sanoa, että nämä pääasiassa avoimesti jaossa olevat aineistot ovat joululahja meille kaikille suomalaisille. Niiden avulla pidetään yhteiskunnasta ja ympäristöstä hyvää huolta", Laaksonen summaa.

KALLIO-ohjelma ja yhteistyöelin

KALLIO-ohjelmalla tarkoitetaan laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmakokonaisuutta. Kansallinen ilmakuvausohjelma tuottaa kuvia Suomesta kolmen vuoden sykleissä ja laserkeilauksia saadaan kuuden vuoden välein. Pohjoisessa Lapissa sykli on pidempi. Kansallisia ohjelmia hallinnoi KALLIO-yhteistyöelin, jossa ovat edustettuina Maanmittauslaitoksen lisäksi Ruokavirasto, SYKE, Metsäkeskus ja Metsähallitus. Yhteistyökumppanit jakavat kustannukset ja suunnittelevat työtä yhdessä niin, että vältetään esimerkiksi päällekkäistä työtä.

Lisätietoa laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmista Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye