Ilmanlaatu on parantunut Helsingin satamissa
Satama-alueiden ilmanlaatuun vaikuttavat pääasiassa autoliikenne ja laivaliikenteen päästöt. HSY:n mittausten mukaan ilmansaasteiden pitoisuudet ovat vuosien myötä selkeästi laskeneet.

Satamien ilmanlaatu on pääosin hyvä
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on seurannut satama-alueilla Katajanokan, Länsisataman, Etelärannan ja Vuosaaren ilmanlaatua useiden vuosien ajan. Mittausaseman paikka vaihtelee eri vuosina. Vuonna 2021 mittausasema sijaitsi Katajanokalla. Ilmasta mitattiin muun muassa hengitettäviä hiukkasia eli katupölyä, pienhiukkasia, rikkidioksidia ja typenoksideja eli pakokaasupäästöjä.
- Sekä laivaliikenteen että satama-alueiden autoliikenteen päästöt ovat selkeästi vähentyneet, ja se näkyy myös ilmanlaadussa. Esimerkiksi rikkidioksidin pitoisuuksissa on näkynyt selkeä lasku laivaliikenteen päästönormien tiukentumisen seurauksena, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Saija Korhonen.
Vuonna 2021 rikkidioksidin vuosipitoisuus oli Katajanokalla 0,8 mikrogrammaa kuutiossa (µg/m3). Vastaava pitoisuus vuonna 2013, ennen viimeisintä päästönormien tiukentamista, oli 3,2 mikrogrammaa kuutiossa. Laivaliikenteen ohella myös energiantuotannon rikkidioksidipäästöt ovat vähentyneet.
Myös typpidioksidin vuosipitoisuudet ovat laskeneet Helsingin satamissa pitkällä aikavälillä. Pitoisuuksien lasku johtuu ainakin osittain autokannan uudistumisesta ja pakokaasupäästöjen puhdistumisesta. Myös koronapandemiasta aiheutunut laivamatkustajien ja autoliikenteen vähentyminen on näkynyt vuosien 2020 ja 2021 mittaustuloksissa.
- Helsingin Satama on viime vuosina ottanut käyttöön maasähkön useammassa satamassa ja käyttöönottoa laajennetaan tulevina vuosina. Maasähkö vähentää laivan satamassaolon aikana aiheutuneita päästöjä merkittävästi, Helsingin Sataman kestävän kehityksen päällikkö Andreas Slotte kertoo.
Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi viime vuonna uudet tiukemmat ohjearvot eri ilmansaasteille. Ne ylittyvät pääkaupunkiseudulla monissa erilaisissa ympäristöissä, myös satamissa typpidioksidin ja pienhiukkasten osalta.
Laivojen tulo- ja lähtöajat vaikuttavat pitoisuuksien vuorokausivaihteluun
Satamien ilmansaasteiden pitoisuudet vaihtelevat laivojen tulo- ja lähtöaikojen mukaan. Esimerkiksi Katajanokalla on selvästi havaittavissa typpidioksidin pitoisuuksien nousu aamulla ja illalla.
- Ilmansaasteiden pitoisuuksista näkee selkeästi, milloin laivat saapuvat ja lähtevät satamista. Pitoisuudet vaihtelevat laivoille tulevan ja poistuvan liikenteen rytmin mukaan. Sama pitoisuusvaihtelu on nähtävissä sekä arkena että viikonloppuisin, Korhonen kertoo.
Tietoa ilmansaasteista:
- Hengitysilmassa olevat typenoksidit (NOx) ovat peräisin liikenteen, erityisesti dieselautojen ja raskaan liikenteen, päästöistä. Typenoksideista eniten terveyshaittoja aiheuttaa typpidioksidi. Se supistaa korkeina pitoisuuksina keuhkoputkia ja lisää hengityselinoireita erityisesti lapsilla ja astmaatikoilla.
- Ulkoilmassa oleva rikkidioksidi (SO2) on pääosin peräisin energiantuotannosta ja laivojen päästöistä. Rikkidioksidipäästöt ovat laskeneet huomattavasti viime vuosikymmenten aikana, joten pitoisuudet ulkoilmassa ovat nykyisin matalia.
- Hengitettävät hiukkaset (PM10) ovat suurimmaksi osaksi liikenteen nostattamaa katupölyä, joka voi aiheuttaa haittaa terveydelle. Katupölyn pitoisuuksien kohoaminen heikentää erityisesti hengityssairaiden hyvinvointia.
- Pienhiukkasia (PM2,5) syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Lisäksi niitä kulkeutuu pääkaupunkiseudulle maan rajojen ulkopuolelta. Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka.
- Herkimpiä ilmansaasteiden terveyshaitoille ovat pienet lapset ja ikääntyvät sekä hengitys- ja sydänsairaat.
Lisätietoja:
- Eri ilmansaasteiden pitoisuustrendejä pääkaupunkiseudulla: www.hsy.fi/pitoisuustrendit
- Eri päästölähteiden päästötrendejä pääkaupunkiseudulla: www.hsy.fi/paastotrendit
- HSY:n ilmanlaatujulkaisut
- Ilmansaasteiden pitoisuudet avoimena datana
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Korhonen SaijaIlmansuojeluasiantuntijaHSY
Puh:050 596 3102saija.korhonen@hsy.fiHelsingin Satama
Median yhteydenotot
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY kumoaa 6 000 kiloa biomultaa Mantan juurelle ja jakaa 1 000 orvokkia kaupunkilaisille13.5.2022 07:04:00 EEST | Tiedote
HSY jakaa biomultaa ja orvokkeja kaupunkilaisille Havis Amandan patsaalla perjantaina 20. toukokuuta kello 11.00–17.00. Mullankumouksen tavoitteena on kannustaa ja auttaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä nykyistä paremmin ja nostaa kotitalouksien kierrätysintoa. Edelleen biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy sekajätteen joukkoon.
Uudet biojäteastiat helpottavat lajittelua pienkiinteistöillä11.5.2022 08:15:00 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY testaa erilaisia biojäteastiavaihtoehtoja, jotta varsinkin 1–4 asunnon pienkiinteistöjen jätteiden lajittelu olisi tulevaisuudessa helpompaa. HSY kokeilee tällä hetkellä yhteistyössä asukkaiden kanssa tuulettuvaa biojäteastiaa sekä jäteautoon tyhjennettävää kompostoria. Molempien kokeiluun osallistuu yhteensä noin 400 pääkaupunkiseudun pienkiinteistötaloutta. Uuden jätelain myötä biojätteen lajittelu tulee jatkossa koskemaan kaikenkokoisia asuinkiinteistöjä, joten erilaiset lajitteluvaihtoehdot parantavat kierrätysastetta ja parhaimmillaan vähentävät asukkaiden kustannuksia.
Kutsu Medialle: Jäteauton vierailu ilahduttaa päiväkotilapsia9.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Tervetuloa kuvaamaan ja haastattelemaan, kun HSY:n jäteauto vierailee helsinkiläisessä päiväkodissa ja ilahduttaa pieniä roska-autofaneja. Vierailu järjestetään torstaina 12.5. klo 9.
HSY valmistelee biojätteen keräyksen laajentamista kaikkiin asuinkiinteistöihin29.4.2022 10:47:37 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaat ovat saamassa uusia vastuita mutta myös palveluja kierrättämisen tueksi. Biojäte on tärkeä raaka-aine niin kotimaisessa energiantuotannossa kuin ravinnepitoisen mullan valmistamisessa. Sen keräys laajenee kaikkiin toimialueen kiinteistöihin, vapaa-ajan kiinteistöt pois lukien.
HSY:n hallituksen päätökset 29.4.202229.4.2022 10:45:24 EEST | Tiedote
HSY:n hallitus hyväksyi HSY:n strategiakokonaisuuden 2030 lausunnolle jäsenkaupunkeihin sekä vesi- ja jätehuollon investointistrategiat. Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysehdotus hyväksyttiin laajalle lausuntokierrokselle. Vesihuollon hankkeet eteläiseen Postipuistoon, Jätkäsaaren länsiosaan ja Kuninkaantammentien alueelle etenevät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme