Ilmansaasteongelmiin pureutunut Venture with Air -hackathon houkutteli kilpailutöitä neljältä eri mantereelta – voittajan ratkaisu optimoi sisätilojen ilmanlaatua ja lämmityskustannuksia

Helsingin yliopisto ja Slush etsivät syys-marraskuussa 2020 ratkaisuja kaupunkien ilmansaasteongelmiin Venture with Air -kilpailun avulla. Kilpailuun saatiin vastauksia neljältä eri mantereelta, yhteensä 12 eri maasta. Kymmenistä vastauksista kahdeksan valittiin finaaliin. Kilpailun kansainvälinen tuomaristo arvosti erityisesti kilpailuratkaisujen laajaa skaalaa sekä niissä piileviä bisnesmahdollisuuksia niin yksityishenkilöiden kuin kaupunkien viranomaisten hyödynnettäviksi.
Voittajajoukkueen valtteja olivat ratkaisun kaupallinen skaalautuvuus, sekä sen potentiaali vaikuttaa merkittävästi kansainväliseen haasteeseen, eli rakennusten ilmanlaatuun ja energiankulutukseen.
Venture with Air -hackathonin ja 20 000 euron palkintopotin voittaja on portugalilainen Airfloow. Toiseksi ja kolmanneksi tulivat CompAir ja Purify kilpailutöillään, jotka tukevat ympäristöystävällistä kaupunkisuunnittelua ja puhdistavat ilmaa ionisoimalla saasteita. Ratkaisut keräsivät niin ikään kehuja tuomaristolta.
– Finaalityöt olivat kaikki erittäin kovatasoisia, mutta nämä kolme joukkuetta erottuivat teknisesti korkealaatuisilla ja skaalautuvilla sovelluksillaan. Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut voittajatyöstä, jonka ratkaisu vastaa maailmalla merkittävään haasteeseen. Tällaisten ratkaisujen kysyntä todennäköisesti vain kasvaa kun pandemiat yleistyvät ja alamme kiinnittää yhä enemmän huomiota rakennusten sisäilman laatuun, Helsingin yliopiston innovaatioyhtiö Helsinki Innovation Servicesin toimitusjohtaja Jari Strandman summaa.
Helsingin yliopiston, teknologiatapahtuma Slushin sekä Helsingin kaupungin, YIT:n ja Ilmatieteen laitoksen järjestämän kilpailun tavoitteena oli etsiä ratkaisuja, joiden avulla kaupunkiympäristöjen elinkelpoisuutta ja ekologista kestävyyttä voitaisiin parantaa. Osallistujat hyödynsivät yliopiston MegaSense-sensoreilla kerättyä ilmanlaatudataa ja suunnittelivat sitä käyttämällä eheän, teknisesti toteuttamiskelpoisen idean, jolla on markkinapotentiaalia.
– Olimme hyvin ilahtuneita kilpailutöiden monipuolisuudesta. Kahta ilmanlaatudatalähdettä käyttämällä töissä kehitettiin palveluita esimerkiksi kuluttajille, kaupunkisuunnittelijoille, mainostajille sekä paikallisille yrityksille. Pidämme palautettuja töitä hyvänä esimerkkinä potentiaalista, joka akateemisen tutkimuksen ja startupien välisessä yhteistyössä piilee, sanoo professori Sasu Tarkoma, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden osastonjohtaja ja MegaSense-ohjelman vetäjä.
Myös Slushin toimitusjohtaja Miika Huttunen on tyytyväinen kilpailutöihin.
– Monet niistä voitaisiin viedä lähes välittömästi käytäntöön. Useammassa projektissa oli myös selkeä reitti kaupallistamiseen, joka oli keskeinen kriteeri arviointia tehdessä. Projektit ja yritykset, joissa on voimakas positiivinen vaikutus terveyteen sekä ilmastoon ja lupaava kaupallistamispotentiaali ovat juuri sellaisia, joita haluamme Slushissa nähdä, Huttunen sanoo.
Kilpailun tuomaristo koostui ilmastoteknologia-alan sijoittajista ja asiantuntijoista: Hampus Jakobsson, Pale Blue Dotin osakas; Inka Mero, Voima Venturesin perustaja ja toimitusjohtaja; Mark Goldberg, Index Venturesin osakas; Marja-Leena Rinkineva, Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja; Edward Haeggström, Helsingin yliopiston professori ja Nanoform Finlandin perustaja ja toimitusjohtaja; Anders Stenbäck, YIT:n palveluiden kehittämisen johtaja; Maija Palmer, Siftedin teknologiatoimittaja; Vicki Peng, Omega Venture Partnersin sijoittaja; sekä Miika Huttunen, Slushin toimitusjohtaja.
Kilpailun finalistityöt ovat nähtävissä osoitteessa venturewithair.com/works.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari Strandman
Toimitusjohtaja, Helsingin yliopisto / Helsinki Innovation Services
+358 40 700 6968
jari.strandman@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme