Ilmarinen

Ilmarisen osavuosiraportti 1.1.–30.9.2020: Sijoitustuotot nousivat plussalle, toiminnan kustannustehokkuus parani edelleen

Jaa

Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli 1,1 (8,2) prosenttia eli 0,6 (3,7) miljardia euroa. Kolmannen vuosineljänneksen sijoitussalkun tuotto oli 3,2 prosenttia sijoitusmarkkinoilla jatkuneen positiivisen kehityksen myötä. Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 50,3 miljardia euroa (50,5 miljardia euroa 31.12.2019).

Tammi-syyskuun kokonaistulos oli -107 miljoonaa euroa (1 324 miljoonaa euroa 1.1.–30.9.2019). Kolmannen vuosineljänneksen tulos oli 992 milj. euroa.

Vakuutusmaksutulo laski 4,0 (4,3) miljardiin euroon lomautusten kasvun ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen 2,6 prosentin alennuksen seurauksena. Nettoasiakashankinta oli maksutulolla mitattuna 149 (174) miljoonaa euroa. Eläkkeitä maksettiin 4,6 (4,5) miljardia euroa yhteensä 457 937 eläkkeensaajalle.

Hoitokulut laskivat 16 miljoonaa euroa ja hoitokustannustulos oli 38 (42) miljoonaa euroa. Hoitokulusuhde parani 69 (71) prosenttiin kustannustehokkuuden vahvan kehityksen ansiosta.

Sijoitusten pitkän aikavälin keskimääräinen nimellistuotto oli 5,7 prosenttia. Tämä vastaa 4,2 prosentin reaalivuosituottoa.

Vakavaraisuuspääoma oli 10 605 (10 792) miljoonaa euroa ja vakavaraisuusaste oli 126,1 (126,6) prosenttia.

Näkymät: Kasvavan työttömyyden ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen alennuksen seurauksena maksutulo laskee merkittävästi viime vuodesta. Maksutulon aleneminen sekä vuodelle 2020 toteutettu hoitokustannustariffin alennus heikentää Ilmarisen hoitokustannustuottoja ja tätä kautta hoitokustannustulosta sekä hoitokulusuhdetta viime vuodesta. Kustannustehokkuuden paranemisen myötä hoitokustannustuloksen odotetaan olevan toisella vuosipuoliskolla samaa tasoa tai parempi kuin ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Toimitusjohtaja Jouko Pölönen:

”Ilmarisen sijoitussalkun tuotto nousi tammi-syyskuussa 1,1 prosenttiin eli 0,6 miljardia euroa plussalle ja vakavaraisuus vahvistui 126,1 prosenttiin sijoitusmarkkinoiden toipuessa koronapandemian aiheuttamasta alkuvuoden rajusta kurssilaskusta. Kolmannen vuosineljänneksen tuotto oli 3,2 prosenttia eli n. 1,6 miljardia euroa. Kesän aikana koronaviruksen leviämistä onnistuttiin rajoittamaan ja talouksia päästiin avaamaan. Keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimenpiteet ovat jatkuneet tukien laajasti talouksia ja sijoitusmarkkinoita. Talousennusteita on päästy pahimmista skenaarioista korjaamaan hieman ylöspäin, mutta maailmantalouden odotetaan IMF:n uusimmissa ennusteissa taantuvan -4,4 prosenttia. Syksyn aikana koronaviruksen uudelleenleviäminen on kiihtynyt aiheuttaen rajoitustoimenpiteiden käyttöönottoa ja kasvavaa epävarmuutta talousnäkymiin.

Osakesijoitusten tammi-syyskuun tuotto oli 1,4 prosenttia ja kiinteistösijoitusten 1,1 prosenttia. Parhaiten tuottivat muut sijoitukset 14,9 prosenttia. Korkosijoitusten tuotto oli -2,1 prosenttia. Sijoitusten pitkän aikavälin keskimääräinen nimellistuotto oli 5,7 prosenttia, mikä vastaa 4,2 prosentin reaalivuosituottoa. Vastuullinen sijoittaminen ja ilmastotyömme sai kansainvälistä tunnustusta, kun Ilmarinen nimettiin PRI Leaders’ Groupiin osoituksena esimerkillisestä ilmastotoimiin liittyvästä raportoinnista.

Vakuutusmaksutulo tammi-syyskuussa aleni työllisyyden laskun ja työnantajan työeläkemaksuihin tehdyn tilapäisen 2,6 prosentin alennuksen myötä 4,0 miljardiin euroon, mikä oli 363 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten. Työntekijämäärä Ilmarisen asiakasyrityksissä oli syyskuussa lähes 5 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Lasku on ollut erityisen voimakasta majoitus- ja ravitsemusalalla sekä henkilöstövuokrauksessa. Tiedot käyvät ilmi Ilmarisen kuukausittain julkaisemasta suhdanneindeksistä.

Ilmarisen nettoasiakashankinta oli tammi-syyskuussa 149 miljoonaa euroa. Asiakaspysyvyys on erittäin hyvällä tasolla 96,3 prosentissa ja uusia asiakkaita siirtyi Ilmariseen maksutulolla mitattuna 102 miljoonaa euroa. Asiakaskokemus on kehittynyt positiivisesti poikkeusoloista huolimatta.

Eläkkeitä maksoimme 4,6 miljardia euroa noin 460 000 eläkeläiselle. Eläkekäsittelyajat ovat edelleen nopeutuneet ja yhä suurempi osa eläkehakemuksista tulee sähköisesti verkkopalvelun kautta. Lokakuun alussa osallistuimme valtakunnallisen vanhusten viikon viettoon ja palkitsimme yhdessä Vanhustyön keskusliiton kanssa Vuoden vanhusteon. Tunnustuksen sai tällä kertaa Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry hankkeestaan, jossa kehitettiin alueen palveluja muisti- ja ikäystävällisemmiksi kouluttamalla paikallisia yrittäjiä muistisairaiden ja ikääntyneiden tarpeiden pohjalta.

Kustannustehokkuutemme on parantunut suunnitellusti ja operatiiviseen toimintaan käytetyt hoitokulut alenivat 16 miljoonaa euroa vertailukauteen nähden. Hoitokustannustuloa pienentää viime vuoteen verrattuna maksutulon aleneminen palkkasummien laskun vuoksi sekä tariffiin tehty 6,9 prosentin lasku. Hoitokustannustulos tammi-syyskuulta oli 38 miljoonaa euroa ja hoitokulusuhde 69 prosenttia.

Ilmarisen operatiivinen toiminta on sujunut hyvin koronakriisistä huolimatta. Henkilöstö on tehnyt laajasti etätöitä, ja olemme tukeneet henkilöstöä poikkeusoloissa monin eri tavoin. Henkilöstön työvire säilyi erinomaisella tasolla, henkilöstökokemus parani ja henkilöstön suositteluaste eNPS nousi ennätystasolle +51:een (asteikolla -100 - +100).

Haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta olemme onnistuneet kehittämään Ilmarisen toimintaa kaikilla strategisilla mittareillamme mitattuna. Ilmarinen nousi alkuvuonna vakavaraisimmaksi eläkeyhtiöksi ja hoitokustannustuloksemme on alan paras. Kasvu jatkui, ja asiakaskokemus sekä henkilöstökokemus kehittyivät positiiviseen suuntaan. Lämmin kiitos asiakkaillemme luottamuksesta ja henkilöstölle erinomaisesta työstä poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Vastuullinen eläketurvan hoitaminen tarkoittaa meille sitä, että haluamme jatkuvasti parantaa toimintaamme ja tehokkuuttamme. Tämä on koko eläkejärjestelmän ja myös yhteiskunnan etu. Koronakriisin aiheuttama työllisyysasteen heikkeneminen, epävarmat talousnäkymät ja nollakorkoympäristö tuovat paineita eläkkeiden rahoitukseen – tulevaisuudessa entistä enemmän, kun väestö vanhenee. Nyt tarvitaan vastuullista toimintaa ja tiivistä yhteistyötä koko yhteiskunnan tasolla, jotta saamme pandemian hallintaan ilman laajamittaisia sulkutoimia, jotka pahentaisivat talouden kriisiä ja työttömyyttä. Myös pidemmällä aikavälillä tarvitsemme toimenpiteitä työllisyyden ja kilpailukykymme vahvistamiseksi. Vain siten voimme turvata hyvinvoinnin ja eläkkeiden rahoituksen myös tuleville sukupolville.”

Liitteet:

Ilmarisen osavuosiraportti 1.1.–30.9.2020 (pdf)

Osavuosiraportin kuvaliite (pdf)

 .

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen tutkimus: Työnsä tulevaisuudesta innostuu alle puolet suomalaisista – työkyky koetaan melko hyväksi25.11.2020 09:48:16 EETTiedote

Työelämän muutos haastaa suomalaisia. Joka kolmas työikäinen suhtautuu luottavaisesti työnsä tulevaisuuteen, mutta toisaalta työn kuormittavuuden, työmäärän ja kiireessä työskentelyn nähdään kasvavan. Uuden oppiminen, uusien ratkaisujen löytäminen ja työn merkityksellisyyden kasvu lisäävät voimavaroja. Tiedot selviävät Ilmarisen tutkimuksesta, johon vastasi tuhat suomalaista.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski viisi prosenttia – toimialoissa isoja alueellisia eroja16.11.2020 10:27:54 EETTiedote

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lokakuussa noin viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä pudotusta tuli noin 18 prosenttia. Toimialojen tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Pohjois-Suomessa tilanne ja näkymä on haastava matkailun vähenemisen vuoksi. Ikäryhmittäin tarkasteltuna korona on kurittanut eniten alle kolmekymppisiä työntekijöitä.

Ilmarinen’s Interim Report 1 January–30 September 2020: Return on investments turned positive, cost-effectiveness of operations continued to improve30.10.2020 09:07:54 EETPress release

The return on Ilmarinen’s investment portfolio was 1.1 (8.2 per cent), i.e. EUR 0.6 (3.7) billion. The third-quarter investment portfolio return was 3.2 per cent, driven by the continued positive development in the investment markets. At the end of September, the market value of investments stood at EUR 50.3 billion (31 Dec 2019: EUR 50.5 billion).

Ilmarinens delårsrapport 1.1–30.9.2020: Placeringsintäkterna vände på plus, verksamhetens kostnadseffektivitet förbättrades ytterligare30.10.2020 09:05:07 EETTiedote

Avkastningen på Ilmarinens placeringsportfölj var 1,1 (8,2) procent, dvs. 0,6 (3,7) miljarder euro. Under det tredje kvartalet avkastade placeringsportföljen 3,2 procent tack vare den fortsatta positiva utvecklingen på placeringsmarknaden. Placeringarnas marknadsvärde uppgick vid utgången av september till 50,3 miljarder euro (50,5 miljarder euro 31.12.2019).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme