Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski yli viisi prosenttia – alueelliset erot pienenivät

Jaa

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä noin 5,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin pudotus oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli noin -28 prosenttia. Alueelliset erot pienenivät hieman, vaikka Pohjois-Suomessa henkilöstövuokrauksen sekä matkatoimistojen ja -järjestäjien työntekijämäärä laski edelleen voimakkaasti. Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, missä kotimaanmatkailu toi kuitenkin hieman helpotusta tilanteeseen.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä väheni maaliskuussa -5,5 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun helmikuussa laskua tuli -5,9 prosenttia.

– Työntekijämäärän muutos pysyi maaliskuussa lähes helmikuun tasolla. Vaikka maaliskuussa käytiin keskusteluja tiukoista rajoituksista ja covid-19 tartunnat olivat nousussa, ei tällä ollut maaliskuun työntekijämääriin merkittävää negatiivista vaikutusta. Toimialoista majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä putosi eniten eli -28 prosenttia, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

– Henkilöstövuokrauksessa työntekijämäärä oli -19 prosenttia pienempi verrattua vuoden takaiseen ajankohtaan, kun se oli vielä helmikuussa -22 prosentin laskussa. On huomattava, että viime vuoden maaliskuussa henkilöstövuokrauksen työntekijämäärä oli lähtenyt jo laskuun, joten sikäli tilanne ei alan työntekijämäärissä ole kehittynyt yhtä myönteisesti kuin luvut antavat ymmärtää.

Maaliskuun luvuissa oli havaittavissa myös muutamia positiivisia signaaleja.

– Tietotekniikassa ja viestinnässä työntekijämäärä oli lähes viime vuoden tasolla, ja teollisuuden tilanne oli vain hieman yli yhden prosenttiyksikön päässä vuoden takaisesta tilanteesta. Myös kaupan alan työntekijämäärä oli laskenut ainoastaan vähän vuoden takaisesta, Jouni Vatanen kommentoi.

Alueelliset erot pienenivät

Maaliskuun suhdanneindeksissä alueiden väliset erot kaventuivat. Etelä-Suomessa suhdanneindeksi laski maaliskuussa -5,1 prosenttia (helmikuussa -5 %), kun Pohjois-Suomessa se laski -7,4 prosenttia ( -8,2 %). Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, jossa työntekijämäärä laski -12 prosenttia vuoden takaisesta.

Etelä-Suomi (-5,1 %): Pahimpia kärsijöitä ovat olleet majoitus- ja ravitsemusala sekä kuljetus. Maaliskuussa majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärän lievä lasku jatkui ja oli nyt -29 prosenttia. Kuljetusalalla työntekijöitä oli 14 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöitä oli maaliskuussa saman verran kuin vuosi sitten, kun vielä joulukuussa työntekijöitä oli kolme prosenttia enemmän.

Länsi-Suomi (-6,2 %): Myös Länsi-Suomessa majoitus- ja ravitsemusaloilla (-29 %) sekä kuljetusalalla (-9 %) työntekijöitä oli merkittävästi vuoden takaista vähemmän. Tietotekniikka-ala kasvoi selvästi koko vuoden 2020, ja myös tämän vuoden maaliskuussa työntekijöitä oli noin neljä prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Itä-Suomi (-4,4 %): Itä-Suomen tilanne muuttui maaliskuussa parempaan suuntaan, vaikka kaikkien seurattujen toimialojen työntekijämäärän muutosluku oli yhä negatiivinen. Erityisesti erottuivat majoitus- ja ravitsemus (-16 %) ja kuljetus (-8 %). Myös kaupan alan tilanne oli synkkä ja työntekijämäärä laski siellä kuusi prosenttia. Myönteistä oli, että teollisuudessa työntekijämäärä laski vuoden takaisesta vain vähän (-0,1 %). Myös rakentamisen työntekijämäärä oli ainoastaan kaksi prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Pohjois-Suomi (-7,4 %): Pohjois-Suomessa tilanne parantui eniten kärsineiden majoitus- ja ravitsemusalan sekä matkajärjestäjien ja henkilöstövuokrausalan osalta. Myönteisen kehityksen taustalla oli kotimaanmatkailu. Kotimaanmatkailu ei kuitenkaan riitä korvaamaan ulkomaisten turistien katoa, joten henkilöstömäärät näillä toimialoilla olivat yhä merkittävästi matalammat kuin vuosi sitten. Maaliskuussa työntekijämäärät olivat matkajärjestäjien toiminnassa laskeneet -62 prosenttia, henkilöstövuokrauksessa -27 prosenttia sekä majoitus- ja ravitsemusalalla -34 prosenttia. Myönteistä on, että kaivostoiminnassa (+5 %) työntekijämäärä päätyi plussalle ja rakentamisessa pudotusta vuoden takaiseen oli vain hieman (-2 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin:

Lisätietoja:

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi

Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 50 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski yli kaksi prosenttia – valoa kuitenkin jo näkyvissä17.5.2021 12:18:19 EEST | Tiedote

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä noin -2,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin pudotus oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli lähes -18 prosenttia. Suhdanneindeksissä näkyy kuitenkin jo positiivisia havaintoja, koska plussan puolelle vertailussa pääsivät kaupan ala sekä tietotekniikka ja viestintä. Alueellisessa vertailussa Itä-Suomen työntekijöiden määrä lisääntyi yli prosentin.

Ilmarinen’s Interim Report 1 January to 31 March 2021: Return on investments was 4.8 per cent, solvency and net customer acquisition strengthened30.4.2021 11:07:03 EEST | Press release

The return on Ilmarinen’s investment portfolio was +4.8% (-7.5%) or EUR 2.5 billion thanks to the positive performance of the equity markets. The market value of investments grew to EUR 55.4 (53.3) billion. The long-term average return on investments was 6.0 per cent. This corresponds to an annual real return of 4.5 per cent.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme