HSY

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen näkyy yhä enemmän kaupunkien jokapäiväisessä toiminnassa

Jaa

Pääkaupunkiseudulle on tehty vuonna 2012 yhteinen strategia siitä, miten kaupungit ja kuntayhtymät sopeutuvat ilmastonmuutokseen. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden julkaiseman seurantaraportin mukaan strategian toimenpiteet ovat toteutuneet suurimmaksi osaksi hyvin. Vuonna 2016 toteutettiin yhteensä 100 toimenpidettä eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Kaupunkien ja kuntayhtymien yhteinen pääkaupunkiseudun ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategia julkaistiin keväällä 2012. Siihen on koottu toimenpidelinjauksia vuosille 2012–2020, joilla seutu varautuu ilmastonmuutoksen ja nykyilmaston vaihtelun vaikutuksiin. Kukin taho toteuttaa strategiaa omassa toiminnassaan. HSY koordinoi strategian seurantaa ja kokoaa siitä vuosittain raportin.

- Toimenpidelinjaukset ovat toteutuneet pääosin hyvin ja ilmastonmuutokseen sopeutumisesta on tullut entistä enemmän osa jokapäiväistä toimintaa. Sopeutumisen tavoitteita ja keinoja on myös sisällytetty kaupunkien strategiseen suunnitteluun, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Kaupungit ja kuntayhtymät määrittelevät itse toimet, jotka toteuttavat strategiaa. Toimet ovat erilaisia. Osa on jatkuvia prosesseja ja osa puolestaan yksittäisiä teknisiä ratkaisuja tai projekteja.

- Vuonna 2016 raportoitiin yhteensä 100 sopeutumista edistävää ja strategiaa toteuttavaa toimenpidettä, HSY:n ilmastoasiantuntija Susanna Kankaanpää kuvailee.

Pääkaupunkiseutu sopeutuu ilmastonmuutokseen, mutta kaikilla aloilla sopeutumisen tarpeeseen ei ole vielä havahduttu. Viime vuonna seudulla kartoitettiin sopeutumisen puutteita ja valittiin uusia painopistealueita. Jatkossa HSY seuraa myös näiden edistymistä. Tänä vuonna pääkaupunkiseudulle kehitetään myös indikaattoreita, joiden tarkoituksena on luoda kokonaiskuvaa seudun sopeutumisen tasosta. 

Lisätietoa:

Esimerkkejä tehdyistä toimenpiteistä, jotka edistävät ilmastonmuutokseen sopeutumista muiden tavoitteiden ohella:
- Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on kartoittanut lähitulevaisuuden riskikokonaisuuksia. Yhdeksi kokonaisuudeksi todettiin sään ääri-ilmiöiden vaikutukset: pitkittyneet hellejaksot, sadevesi- ja merivesitulvat sekä myrskyt. Nämä pitää ottaa huomioon rakennusten suunnittelussa ja peruskorjauksissa ja huolehtia esimerkiksi viilennystarpeesta. Helleajan ohjeistukset henkilökunnalle ja asiakkaille on tehty myös Espoossa.
- Helsingissä on käytössä uudet viherkattolinjaukset ja viherkattoja on edellytetty useissa asemakaavoissa.
- Kaupunkivihreän lisäämiseksi, parantamiseksi ja säilyttämiseksi on kehitetty työkaluja suunnittelun avuksi. Tällaisia ovat esimerkiksi viherkerroinmenetelmä sekä eko- ja vihertehokkuuslaskurit.
- Hulevesien hallinta on otettu osaksi suunnittelua ja kaavoitusta. On toteutettu useita hulevesihallinnan pilottialueita.
- HSY on tuottanut seudullisen maanpeiteaineiston ja julkaissut sen avoimena datana osoitteessa kartta.hsy.fi. Aineisto kuvaa mm. vettä läpäisemättömän pinnan osuuden pääkaupunkiseudulla. Aineistoa voidaan hyödyntää esim. suunniteltaessa hulevesien hallintaa.
- Espoossa on arvioitu päällystettyjen pintojen osuuden muutoksia tulevaisuudessa ja Vantaalla tutkittu pienvesistöjen kuntoa selvittämällä vettä läpäisemättömän pinnan määrää.

 Vuoteen 2020 asti määritellyt toimenpidelinjaukset liittyvät seuraaviin aiheisiin:
- maankäyttö
- liikenne ja tekniset verkostot
- rakentaminen ja lähiympäristön ilmastonkestävyys
- vesi- ja jätehuolto
- pelastustoimi ja turvallisuus
- sosiaali- ja terveystoimi
- yhteistyö tiedon tuottamisessa ja levittämisessä.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen kokous 16.3.201816.3.2018 11:05Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen päätökset 16.3.2018 Hallitus päätti kokouksessaan muun muassa hyväksyä omalta osaltaan HSY:n tilinpäätöksen vuodelta 2017. Hallitus päätti myös hyväksyä henkilöstökertomuksen sekä HSY:n uuden strategian luonnosvaiheen toiminta-ajatuksen, arvot ja vision vuoteen 2025. Hallitus päätti Ilmalan vesitornin katon kunnostuksesta ja valitsi yhteensä 17 eri urakka-alueelle seuraavat jätteiden kuljetusurakoitsijat: - sekajäte: Renonorden Oy, Kuljetusliike Piharatamo Oy, Grönfors Training Oy, Remeo Oy ja Lassila & Tikanoja Oyj - biojäte: Lassila & Tikanoja Oyj, Remeo Oy, Kuljetusliike Piharatamo Oy ja Tapiolan Lämpö Oy - kartonki: Remeo Oy ja Kuljetusliike Piharatamo Oy. Lisäksi keräysvälineiden pesut viidelle eri urakka-alueelle tilataan Espoon Maansiirtopalvelu Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun uuden ilmanlaatukartan sekä katsauksen ilmanlaadusta talvella 2017–2018. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella talven ilmanlaad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme