Ilmastonmuutos haastaa vesistösäännöstelyä Teuronjoen ja Puujoen alueella
Kuluneen kevään vesitilanne oli haastava. Sekä Teuronjoella, sen latvoilla, että Puujoella on kärsitty pitkälle alkukesään tulvakorkeuksiin nousseesta vedenpinnasta. Viljelyksessä olevia peltoja on ollut veden alla pitkälle alkukesään ja myös omaisuusvahinkoja on sattunut. Esimerkiksi Kärkölän Lappilaan muodostuneella tulvajärvellä kevään toukotyöt ovat viivästyneet poikkeuksellisen paljon.
Hämeen ELY-keskuksen koollekutsuma yhteistyöryhmä on ryhtynyt selvittämään, miten poikkeuksellisiin vesivuosiin pystytään jatkossa varautumaan paremmin. Säännöstelykysymyksiin keskittyvän yhteistyöryhmän tarkoituksena on tarkastella säännöstelyn kehittämismahdollisuuksia. Päämääränä on sovittaa yhteen eri käyttäjäryhmien tavoitteita.
Yksi selitys runsaalle vesimäärälle oli poikkeuksellisen luminen talvi. Lammin Pääjärven vedenkorkeutta laskettiin reippaasti helmi-maaliskuussa, jotta järveen saatiin tilaa kevään sulamisvesille. Sulamisvesien keräämisellä Pääjärveen helpotetaan alapuolisten vesistöjen, Teuronjoen ja Puujoen tulvatilannetta. Tällä hetkellä vedenkorkeudet ovat lämpimien ja kuivien säiden ansiosta laskusuuntaiset.
Teuronjoen ja Puujoen alue on säännöstelty vesistöalue
Luvanvaraisella säännöstelyllä pyritään vähentämään tulvien aiheuttamia haittoja sekä parantamaan vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Säännöstelyä toteutetaan käytännössä patojen avulla, jolloin vettä voidaan joko varastoida tai juoksuttaa yläpuolisesta vesistöstä. Ilmastonmuutoksen myötä vuosikymmeniä sitten annetut säännöstelyluvat eivät välttämättä ole enää toimivia 2020-luvun ilmasto-olosuhteissa. Ilmastonmuutoksen myötä muun muassa talvitulvien on arvioitu yleistyvän lumi- ja jääpeitteisen vuodenajan harvinaistuessa. Vuosittaiset vaihtelut ovat jatkossa suuria.
Muuttuviin vesitilanteisiin varautuminen edellyttää parempaa ennakointia. Säännöstelijä voi hyödyntää muun muassa sää- ja vesitilanne-ennusteita ja -varoituksia. Ennusteet laaditaan mallinuksen avulla, joka perustuu sekä ajallisesti että paikallisesti kattavaan vedenkorkeuden ja virtaaman mittausverkostoon. Tiedonvaihto säännöstelijän, ELY-keskuksen vesilain valvojien ja vesistömallijärjestelmän ylläpitäjän ja kehittäjän (Suomen ympäristökeskus) kanssa on keskeistä.
Vaikka säännöstely toimisi hyvin, sen mahdollisuudet vaikuttaa vedenkorkeuksiin ja virtaamiin ovat lopulta rajalliset. Muita keinoja ovat esimerkiksi erilaisten luonnollisten sekä rakennettujen vedenpidätysalueiden hyödyntäminen ja uoman luontaisen mutkittelun palauttaminen. Vettä pidättävien alueiden avulla vettä pystytään varastoimaan, kun veden määrä muussa vesistössä uhkaa nousta haittaaviin tulvakorkeuksiin. Tulvatasanteilla ja laskeutusaltailla on lisäksi myönteisiä vaikutuksia vesistöihin kohdistuvan ravinnekuormituksen pidättäjinä sekä eroosiohaittojen ehkäisyssä. Teuronjoen ja Puujoen alue on osa noin parin sadan kilometrin mittaista Kokemäenjoen vesistöaluetta. Vedenmäärän ja -laatua parantavat toimet yläjuoksulla vaikuttavat pitkälle Porin edustalle ja Selkämerelle asti.
Hämeen ELY-keskuksen koollekutsuma yhteistyöryhmä kokoontui ensi kertaa kesäkuun alkupuolella. Jatkotoimenpiteinä ryhmä päätti verkkopohjaisen kyselyn toteuttamisesta Teuronjoen ja Puujoen valuma-alueella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Elina Laine, johtava vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Reparationsarbetet av Merrasjärvi underfart fortsätter under våren 2023 i Lahtis27.3.2023 10:35:00 EEST | Tiedote
NTM-centralen låter reparera Merrasjärvi underfart i Lahtis under våren 2023. Merrasjärvi underfart går under riksväg 24. Det första skedet av reparationsarbetet genomfördes hösten 2022.
Merrasjärven alikulkukäytävän korjaustyöt jatkuvat kevään 2023 aikana Lahdessa27.3.2023 10:35:00 EEST | Tiedote
ELY-keskus korjauttaa Merrasjärven alikulkukäytävän Lahdessa kevään 2023 aikana. Merrasjärven alikulkukäytävä alittaa valtatien 24. Korjaustöiden ensimmäinen vaihe toteutettiin syksyllä 2022.
Mejeribron i Hollola förnyas under våren och sommaren 202324.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Det förberedande arbetet på platsen inleds redan 27.3.2023 kl. 10.00, men det egentliga arbetet med att förnya bron pågår 2.5–9.8.2023. Så länge arbetet med att förnya bron pågår styrs fordonstrafiken via den intilliggande bron för lätt trafik som har en viktbegränsning på nio ton. Därför dirigeras den tunga trafiken till en omväg.
Hollolassa Meijerin silta uusitaan kevään ja kesän 2023 aikana24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Valmistelevat työt kohteessa aloitetaan jo 27.3.2023 klo 10:00, mutta varsinaiset Meijerin sillan uusimistyöt ajoittuvat 2.5.–9.8.2023. Uusimistyön ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan viereisen kevyen liikenteen sillan kautta, jonka painorajoitus on 9 tonnia. Tämän vuoksi raskas liikenne ohjataan kiertotielle.
Työttömien määrä laski, mutta työttömyysjaksoja alkoi vuodentakaista enemmän21.3.2023 08:06:35 EET | Tiedote
Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli helmikuun lopussa 18 341 työtöntä työnhakijaa, joista 1679 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Vuotta aiemmasta työttömien määrä supistui 1286 henkilöllä (-7 %). Lasku johtui sekä lomautettujen (-219) että muiden työttömien (-1067) määrän vähentymisestä. Tammikuuhun verrattuna työttömien määrä kasvoi hieman johtuen lomautettujen määrän kasvusta. Työttömyysjaksoja alkoi vajaat 2200 kasvaen vuodentakaisesta kahdeksan prosenttia. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme