KOVA ry

Ilmastonmuutos huomioitava valtion tukemassa asuntotuotannossa

Jaa
Valtion tukemalla asuntotuotantojärjestelmällä on ollut Suomessa merkittävä rooli. Se on mahdollistanut yli 70 vuoden ajan paitsi kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisen, myös ehkäissyt segregaatiota ja asunnottomuutta. Valtion tukemaa ARA-järjestelmää tulee kuitenkin kehittää, sillä se ei tällä hetkellä huomioi riittävästi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Tilanne on absurdi, sillä samaan aikaan rakennuttamisesta ja rakennusten käytöstä aiheutuvia päästöjä tulisi vähentää huomattavasti, koska nämä muodostavat noin 40 prosenttia hiilipäästöistä.

Kohtuuhintaisia asuntoja rakennuttavat toimijat rakentavat asunnot pysyväisluonteiseen omistukseen ja ne toimivat omakustannusperiaatteella. Siksi toimijoita ja myös asukkaita kiinnostavat ennen kaikkea rakennushankkeiden elinkaarikustannukset. Uusiutuvan energian käyttö sekä esimerkiksi vähähiiliset lämmitysratkaisut ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä kansallisten päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi: asuinrakennusten käyttösidonnaiset päästöt vastaavat tällä hetkellä noin puolta rakennuksen koko elinkaaren aikaisista päästöistä. Pienemmät elinkaaripäästöt laskevat myös elinkaarikustannuksia.

Asumisen osuus on suomalaisten hiilijalanjäljestä tyypillisesti noin neljännes. Valtion tukeman asuntotuotantojärjestelmän ehtojen tulisi nykyistä joustavammin mahdollistaa hiilijalanjäljen pienentäminen myös kohtuuhintaisessa asuntotuotannossa rakennuksen koko elinkaari huomioiden. Koska rakennuskanta uudistuu hitaasti ja valtion tukemaa asuntotuotantoa on tehty runsaasti aiempinakin vuosikymmeninä, tarvittaisiin nykyistä joustavampia tukimuotoja mahdollistamaan toimenpiteet olemassa olevan rakennuskannan hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tätä tukea tarvitaan myös kasvukeskusten ulkopuolisilla alueilla.

- Valtion tukemassa asuntotuotannossa tulisikin siirtyä tarkastelemaan hankkeiden rakennuskustannuksien ja laskennallisten alkuvuokrien sijaan koko elinkaaren aikaisia ylläpito- ja asumiskustannuksia, KOVAn toimitusjohtaja Jouni Parkkonen linjaa. ARA:ssa tehtävä hankkeiden kustannusohjaus ei saa estää vähähiilisten ratkaisujen, kuten maalämmön tai aurinkoenergian käyttöä, Parkkonen jatkaa. ARA-hankkeiden kalliimmat hankintahinnat on perusteltua hyväksyä, mikäli siitä koituu asukkaille säästöjä rakennusten elinkaaren aikana. Tämä on myös yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, sillä näin uudet rakennukset ovat mahdollisimman vähäpäästöisiä ja tukevat Suomen päästövähennystavoitteita, Parkkonen päättää.

ARA-kohteissa tehtävä vuokrien tasaus johtaa siihen, että yksittäisen rakennushankkeen laskennallisella lähtövuokralla ei ole merkitystä kyseiselle kohteelle määritettävän todellisen omakustannusvuokran kanssa. Tästäkin syystä muutaman yksittäisen luvun tarkastelulla ARA:n hankeohjauksessa ei ole merkitystä käytännössä. ARA:n käsittelyprosesseissa olisi siis yksinkertaistamisen varaa, ja hankeohjauksessa tulisi keskittyä kaikkein olennaisimpien asioiden tarkasteluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 118 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 310 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 100 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2022 yhteensä yli 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

KOVA julkaisi tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan2.2.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. KOVAn keskeisimpänä eduskuntavaalitavoitteena tulevalle hallituskaudelle on kohtuuhintaisen asuntotuotannon tavoitetason nostaminen 30 prosentilla nykyisestä 10 000 asunnosta 13 000 asuntoon vuodessa. Jotta tämä tavoite saavutetaan, on kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus nostettava MAL-sopimusalueilla 40 prosenttiin. Lisäksi ARA-asuntotuotantoa tulee toteuttaa myös maakuntakeskuksiin ja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Ympäristövastuullisuusteot näkyvät vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden jokapäiväisessä toiminnassa8.12.2022 06:59:00 EET | Tiedote

Ympäristövastuullisuustekojen merkitys on noussut tärkeään rooliin myös vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden toiminnassa. KOVAn jäsenilleen toteuttaman vastuullisuus- ja ympäristöasioiden kyselyn mukaan KOVAn jäsenistä 63 % tekee suunnitelmallista ja erikseen raportoitavaa vastuullisuustyötä, kuten ympäristöön sekä sosiaaliseen tai taloudelliseen vastuuseen liittyviä toimenpiteitä. Vastaajista 21 % kertoi myös noudattavansa jotain vastuullisuuden raportointistandardia. KOVA teetti jäsenistölleen vastaavan kyselyn vuonna 2020, jolloin tämä luku oli 15 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme