Ilmastoinfo HSYIlmastoinfo HSY

Ilmastoterapia-podcastista toivoa ja rakennuspalikoita utopioille

Jaa

HSY:n Ilmastoinfo on julkaissut ensimmäisen jakson uudesta Ilmastoterapia-podcastsarjasta. Haluamme sarjassa tarjota vertaistukea, vinkkejä ja ratkaisuja ilmastoahdistukseen. Jokaisessa jaksossa on vieraana teemaan perehtynyt asiantuntija. Ilmastoterapia-sarjaa juontaa ympäristöasiantuntija Anna Sjövall ja hänen ilmastoterapeuttinaan toimii Pekka Sauri.

- Ilmastoahdistusta ei ratkaista hokkuspokkustempuilla, mutta kokemukseni mukaan jakaminen, puhuminen, asioiden käsittely yhdessä myöskin jakaa ahdistusta. Siinä piilee toivon ja optimismin siemen, korostaa Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri 

Ilmastonmuutosta koskeva keskustelu painottuu usein päästövähennyskeinoihin, joita on lukemattomia. Ihmisten on vaikea motivoitua muutokseen, koska keskustelusta puuttuu yhteiskunnallinen utopia, unelma siitä miten elämä voisi olla paitsi vähemmän kuormittavaa, myös muuten parempaa.

- Podcastissa asioita voi käsitellä syvällisemmin ja toivommekin, että podcastimme paitsi tarjoaa välineitä ahdistuksen käsittelyyn, niin myös rakennuspalikoita utopioiden muodostamiseen. Koronakriisin keskellä utopiat ovat ajankohtaisempia ja tarpeellisempia kuin pitkään aikaan, painottaa Ilmastoinfon projektipäällikkö Petteri Nisula

Ensimmäinen jakso käsittelee maata pitkin matkustamista ja asiantuntijavieraana on elokuvaohjaaja Timo Wright. Jakson keskeinen kysymys on, voimmeko itse asiassa saada enemmän irti matkustamisesta, kun se tehdään hitaasti ja maata pitkin? Omaa ja koko länsimaisen yhteiskunnan suhdetta matkustamiseen onkin hyvä pohtia juuri nyt, koska koronan jälkeisessä elvytyksessä yhteiskunnilla tuskin on varaa tukea lentoalaa entiselleen.

Ilmastoterapia-jaksot julkaistaan kolmen viikon välein ja seuraava, ruokaa käsittelevä jakso ilmestyy 24.4. Siinä vieraana on toimittaja ja kansalaisaktivisti, Lihan loppu -kirjan kirjoittaja Suvi Auvinen. Myöhempien jaksojen teemat ovat vaatteet ja pikamuoti, lasten hankinta, harrastukset, oma etuoikeutettu asema, mitkä teot vaikuttavat ja mistä uskoa parempaan tulevaisuuteen.  

Ilmastoterapia-podcastit on tuottanut Jaksomedia.    

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petteri Nisula
HSY:n Ilmastoinfon projektipäällikkö
0503208514

Pekka Sauri
Helsingin yliopiston työelämäprofessori
0500 433 464

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia, taloyhtiöitä ja pk-yrityksiä ilmastoystävällisiin valintoihin. Ilmastoinfo on osa HSY:tä. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastoinfo HSY

Proteiinin liikasyönti rehevöittää Itämerta – tavallinen perusruoka sisältää riittävästi proteiinia18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset syövät liikaa proteiinia, mikä rasittaa jätevedenpuhdistusta ja Itämerta. Ylimääräinen proteiini, jota elimistö ei tarvitse, poistuu muun muassa typpenä virtsan mukana jäteveteen. Vaikka jätevedenpuhdistamot poistavat typpeä jätevesistä erittäin tehokkaasti, typpeä joutuu silti Itämereen ja aiheuttaa rehevöitymistä. Tavallisen perusruoan syöminen vähentää turhaa typpikuormaa ja auttaa ympäristöä.

#lähdinkäveleen - mikä saa sut lähtemään kävelemään?29.4.2021 14:08:01 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla noin puolet lyhyistä, yhden-kahden kilometrin matkoista kuljetaan autolla. Valtaosa näistä matkoista voitaisiin tehdä kävellen, siksi HSY:n Ilmastoinfo kannustaa sinua lähtemään kävelemään. Autoilusta siirtyminen kävelyyn ja pyöräilyyn vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä, parantaa ilmanlaatua, vähentää melua sekä lisää ympäristön viihtyisyyttä ja liikenteen turvallisuutta. Miksi sinä lähdet kävelemään? Kerro syysi Instagramissa tunnisteella #lähdinkäveleen.

Unohda marmori – energiatehokas taloyhtiö on nykyajan luksusta21.10.2020 08:03:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöissä energia- ja vesikustannukset vievät yli kolmanneksen kaikista hoitokustannuksista. Erityisesti vanhoissa taloyhtiöissä iso osa tästä on hukkaenergiaa. Helsinkiläinen asunto-osakeyhtiö Tuulimyllyntie 3 on päättänyt päihittää hukkaenergian ja lähtenyt tekemään kattavaa energiaremonttia. Ennen remonttia taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sakari Kuvaja kävi HSY:n Ilmastoinfon Taloyhtiön energiaeksperttikurssin ja vakuuttui energiatehokkuuden merkityksestä.

Taloyhtiöklubeista joukkovoimaa energiatehokkuuden parantamiseen14.10.2020 08:00:00 EEST | Tiedote

Asunto-osakeyhtiöiden energiaremontteja vauhditetaan Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kunnianhimoisessa yhteishankkeessa, jonka päärahoittajana on ympäristöministeriö. Taloyhtiöklubi-hankkeessa kehitetään asunto-osakeyhtiöille kokonaan uusi alueellisen yhteistyön toimintamalli ja sitä pilotoidaan laajasti pääkaupunkiseudulla. Hankkeen tavoitteena on, että toimintamalli vakiintuu ja leviää jatkossa myös muihin kaupunkeihin. Taloyhtiöklubit tukevat kaupunkien ilmastotavoitteiden toteutumista laittamalla liikkeelle energiatehokkuustoimenpiteitä sekä energiaremontteja.

KORJAUS TIEDOTTEESEEN: PUUTTUVA NIMI LISÄTTY Suosittu taloyhtiöiden energiaeksperttikurssi nyt myös verkkokoulutuksena17.2.2020 10:01:44 EET | Tiedote

Energiaekspertti edistää taloyhtiön asumisolosuhteiden paranemista, energiatehokkuutta ja yhteisöllisyyttä. Samalla pienennetään taloyhtiön kustannuksia ja tehdään ilmastotekoja. Energiaeksperttikurssin voi nyt suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta. Energiaeksperttikurssi löytyy HSY:n verkkokurssipalvelu Koutsista (koutsi.hsy.fi), jonne on tulossa jatkossa myös muita kestävään elämään liittyviä kursseja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme