Asuntomessut

Ilmastoystävällinen Piiri voitti puuarkkitehtuurikilpailun Keravalla

Jaa

Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun voitti työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n suunnitelma nimeltään Piiri. Sen sekä rakennustapa että -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Kävelymatkan päähän Keravan rautatieasemasta on rakentumassa vuoden 2024 Asuntomessujen ilmastoviisas Jokilaakson Kivisillan asuinalue. Sen historia ja kulttuurimaisema luovat kehykset yhteisöllisyyttä, vehreyttä ja puurakentamista painottavalle alueelle, jossa sijaitsee myös Keravan kartano ja kiertotalouskeskus Jalotus.

Keravan kaupunki ja kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu järjestivät yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa Puukerrostalo Asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailun. Tavoitteena oli löytää sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä oivaltavaan ja kauniiseen arkkitehtuuriin yhdistävä puukerrostaloidea. Kilpailuun saatiin rahoitusta Ympäristöministeriön puurakentamisen edistämisen ohjelmasta.

Tiiviillä aikataululla toteutettu kilpailu alkoi keväällä 2021 ammattilaisten avoimella osallistumishaulla. 48 hakijatyöryhmästä arvottiin kolme jatkamaan ehdotusten työstöä kesän ajan:
Voodoo + EGA design team, Arkkitehdit Tommila + Kaleidoscope Nordic AS sekä ArkOpen + HELT arkkitehdit.

Kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n ehdotuksen ”Piiri”. Kyseessä on kokonaisvaltainen ilmastoystävällisen korttelin konsepti. Rakenneratkaisuissa on huomioitu sekä kestävä kehitys että elämisen elinkaari.

Korkeatasoista puurakentamista

”Kaikki kilpailijat onnistuivat annetun tehtävän ratkaisemisessa, vaikka ratkaisut olivat keskenään hyvin erilaisia. Arkkitehtuurikilpailut perinteisesti kannustavat tutkimaan erilaisia vaihtoehtoja, joita toteutussuunnittelun käynnistyessä kehitetään yhdessä rakennuttajan kanssa eteenpäin. Myös voittajaehdotukselle annettiin jatkokehitysideoita liittyen muun muassa julkisivuväritykseen, kattomuotoon ja puun käyttöön”, kertoo tuomariston jäsen arkkitehti Pekka Heikkinen, puuarkkitehtuurin professori Aalto-yliopistosta ja Suomen Asuntomessut Osuuskunnan hallituksen jäsen.

”Kilpailu tukee myös Osuuskunta Asuntomessujen tavoitetta kehittää asumista ja tässä kilpailussa erityisesti ympäristöystävällisempään suuntaan. Toivotaan, että valmis kohde tulee olemaan yksi alueen vetonauloista ei vaan messujen ajan vaan myös koko rakennuksen elinkaaren ajan.”

Tuomaristo kiitteli Piirin yksinkertaisia ja veistoksellisia rakennuksia. Lopputuloksena on rakennusryhmä, joka luo mielenkiintoista kaupunkikuvaa. Piiri rajaa hyvin suunnitellun, elävän pihatilan ja tarjoaa harkittuja näkymiä lähialueille. Myös voittajaehdotuksen asuntosuunnittelua pidettiin korkeatasoisena.

”Juuri tällaista ihmisten ja ympäristön hyvinvointia tukevaa korkeatasoista puurakentamista haluamme tänne Keravanjoen kulttuurimaisemaan. Tähän taloon hienojen vesiaiheiden äärelle olisin itsekin valmis muuttamaan”, toteaa Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu ja lisää odottavansa innoissaan koko Jokilaakson Kivisillan asuinalueen valmistumista ja vuoden 2024 Asuntomessuja.

Tuomariston mielestä Piirin puun käyttöön liittyvät ratkaisut olivat huolella mietittyjä. Suunnitelman mukaan kaikki rakenteet ovat puuta. Rakennustapa ja -materiaalit vähentävät huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä, nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa.

Tulevan rakennushankkeen toteuttaa Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu. Hanke rahoitetaan ARA:n pitkäaikaisella korkotukilainalla. Nikkarinkruunun näkökulmasta hankkeen toteuttamista edesauttaa ARA:n kautta saatava käynnistämisavustus, joka tällä hetkellä 15 000 euroa per asunto.

”Arkkitehtuurikilpailun tuloksen ratkettua suunnittelu käynnistyy toden teolla. Aikataulu on haasteellinen mutta toteutettavissa, niin että kaikki on valmista messuille 2024.”, toteaa Nikkarinkruunun toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keravan kaupunki:
Kaupunkisuunnittelujohtaja Pia Sjöroos,
pia.sjoroos@kerava.fi 0403182323
Asuntomessujen projektipäällikkö Sofia Amberla,
sofia.amberla@kerava.fi 0403182940

Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu:
Toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä,
ilkka.lahdenpera@kerava.fi p.0403182858

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Asuntomessut Naantalissa 2022 esittelee monipuolisesti koteja saaristossa4.11.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Ensi kesänä Naantalin Luonnonmaalle rakentuvilla Asuntomessuilla nähdään taidokkaasti kallioiseen saaristomaisemaan istutettuja taloja. Yli 20 hehtaarin suuruiselle alueelle tulee niin oma aurinkovoimala, venesatama, kuin yhteinen jätepistekin. Tulevissa kodeissa hyödynnetään laajasti älytekniikkaa ja innovatiivisia energiaratkaisuja. Asuntomessut Naantalissa järjestetään 15.7.-14.8.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme