PKY Travel Oy

Ilmiö kiinteistöbisneksessä: Onko tässä malli seurakuntien rahapulaan?

Jaa

Sotkamossa on kehitetty uusi bisnesinnovaatio, jossa seurakunnan arvokas leirikeskus on laitettu tuottamaan ulkopuolisen yrittäjän toimesta. Liiketoimintamallissa hyötyvät niin yrittäjä kuin seurakuntakin sekä tietenkin majoittujat.

Sotkamossa tuottamaton idylli muuttui rahasammoksi. Kuvassa: Luontohotelli Sapson Helmi.
Sotkamossa tuottamaton idylli muuttui rahasammoksi. Kuvassa: Luontohotelli Sapson Helmi.

Monessa suomalaisessa evankelis-luterilaisessaseurakunnassa talous on kuralla. Rahaa palaa seurakunnan toiminnan pyörittämiseen. Taloudellisesti pulskina kausina kertynyttä omaisuutta seurakunnat joutuvat nyt rahapulassa realisoimaan. 

Takana ovat ajat, jolloin seurakuntiin kuului yli 90 prosenttia väestöstä. Kirkkoon kuuluvien määrä vähenee vuosi vuodelta. 

Ilmiö ei ole vain suomalainen. Esimerkiksi Ruotsissa seurakunnat ovat joutuneet realisoimaan omaisuuttaan jo hyvän aikaa. Siellä kulttuurihistoriallisia kirkkoja on muutettu bingohalleiksi ja moskeijoiksi. Ruotsissa seurakuntien taloudelliseen ahdinkoon ei edes yritysten auttava käsi ulotu, sillä siellä eivät yritykset maksa kirkollisveroa kuten Suomessa. 

Seurakunnilla on maaomaisuutta ja vanhoja arvokkaita kiinteistöjä pitäjien parhailla paikoilla. Varojen puutteessa leirikeskukset ovat rapistumaan päin. Usein ne myydään huonokuntoisina. Kauppa ei käy, sillä niitä ei halua kukaan. Mutta, näin surkeasti asioiden ei tarvitse olla. On muitakin toimintamalleja.

Kiinteistö tuottamaan

Sotkamossa ollaan innovatiivisia. Sotkamon seurakunnan omistaman Rytilahden majan käyttö ja hallinta on siirretty 11.6.2019 lähtien PKY Travel Oy:lle. Tämä tarkoittaa, että seurakunta ulkoistaa kohteen kaikki toiminnot kuten majoituksen, kiinteistönhuollon, catering-palvelut ja siivoukset PKY Travelin hoidettaviksi. 

Kiinteistön käyttöaste oli hyvin alhainen aikaisemmin. Leirikeskus rasitti seurakunnan taloutta, koska siitä tuli vain kuluja.
– Meillä on edelleen mahdollisuus oman toiminnan toteuttamiseen uudistuksen jälkeen.
Seurakunnan ei tarvitse lisätä resurssejaan kohteen mahdolliseen myymiseen ja tuottavuuden parantamiseen, iloitsee kirkkoherra Juhani Saastamoinen.

Uudessa bisnesmallissa PKY Travel ja Sotkamon seurakunta yhdessä investoivat kohteeseen, jotta entinen leirikeskus muuntautuu vetovoimaiseksi majoituskohteeksi. Yhteisinvestoinnilla nykyaikaistetaan tiloja visuaalisesti sekä taloteknisesti.

Mitä PKY Travel hyötyy?
Se saa pienellä panostuksella majoituskohteen jälleenvuokrattavakseen. PKY Travel tilittää Sotkamon seurakunnalle vain myydyistä majoitusvuorokausista. Kiinteitä kuluja kiinteistöstä ei ole.

Mitä Sotkamon seurakunta hyötyy?
Se omistaa edelleen kiinteistön ja voi käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa silloin kun haluaa, vaikkapa rippileirikäytössä. Seurakunta saa kiinteistöstä vuokratuloja ja saa tahon ylläpitämään ja kohentamaan kiinteistön kuntoa. Kiinteistöomaisuuden arvo ei laske, vaan nousee. 

Majasta Helmeksi

Entinen Rytilahden Maja saa muutoksen myötä uuden nimen Luontohotelli Sapson Helmi. 

PKY Travel välittää majoitusta suurella volyymillä niin Sotkamossa kuin muuallakin Suomessa sekä yhteistyökumppaneiden kautta maailmanlaajuisesti. Majoituskohteita PKY Travelilla on tällä hetkellä yli 400 000. 

– Sapson Helmi on helmi PKY Travelin majoitusvalikoimissa upean luontonsa ansiosta. Siellä tullaan järjestämään hotelli-, kokous- ja tapahtumatoimintaa. Ensimmäiset vieraansa Luontohotelli Sapson Helmi vastaanottaa 18.7.2019, sanoo PKY Travelin toimitusjohtaja Petri Makkonen.

Saa monistaa

Business on parhaimmillaan silloin kun sen voi monistaa.
– Tämän mallin saa vapaasti vohkia. Sotkamon seurakunnan mallissa voittavat kaikki osapuolet niin seurakunta, PKY Travel kuin matkailijakin, joka pääsee nauttimaan kustannustehokkaasta hotellitason majoituksesta upeaan luontoympäristöön, mainostaa Makkonen.

– Emme ole mustasukkaisia, jos joku innostuu hyödyntämään tämän Sotkamossa kehitetyn bisnesmallin. Kerron sen kahdessa tunnissa, vieläpä ilmaiseksi, hän lisää.
PKY Travelissa ajatellaan, että tulevat uudet yrittäjät ovat yhteistyökumppaneita. Ja silloin hyötyvät kaikki. 

– Näin tehdään yhteisöllisesti bisnestä. Ei toisen yrittäjän menestys ole meiltä pois, päinvastoin, tietää Makkonen.

Lisätietoja:

PKY Travel tj. Petri Makkonen 0400 550944
Sotkamon seurakunnan kirkkoherra Juhani Saastamoinen 044 710 1933

www.pkytravel.fi

Avainsanat

Kuvat

Sotkamossa tuottamaton idylli muuttui rahasammoksi. Kuvassa: Luontohotelli Sapson Helmi.
Sotkamossa tuottamaton idylli muuttui rahasammoksi. Kuvassa: Luontohotelli Sapson Helmi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

PKY Travel Oy
PKY Travel Oy
Alkulantie 24
88600 Sotkamo

09 42727333http://www.pkytravel.fi

PKY Travel on luonut aivan uudenlaisen matkailutuotteen, joka on suunnattu niin yrityksille kuin yksityisillekin. Valikoima koostuu yrityksen omista kohteista sekä kumppanikohteista, joita verkoston jäsenet pääsevät hyödyntämään. 

Yrityksen palveluksessa on laaja joukko matkailualan ammattilaisia. Se tuottaa matkailun lisäksi laajan kattauksen yrityksien tarvitsemia lisäpalveluita kuten koulutus- ja konsultointi- ja tapahtumapalveluita.

PKY Travel on 2017 vuonna rekisteröity tavaramerkki, joka on saanut vuonna 2018 suomalaisen Avainlippu-tunnuksen käyttöoikeuden.

Yritys myy jäsenyyttä, joka takaa käyttöoikeuden suomalaisiin upeisiin kartanoihin, villoihin, mökkeihin ja hotelleihin sekä laadukkaisiin huoneistoihin. Valikoimissa on myös maailman luokan kohteita edullisella jäsenhinnalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta PKY Travel Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme