Iloitse tieteestä, nauti taiteesta!

Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -yleisötapahtumat alkavat tammikuun viimeisellä viikolla. Kutsumme sinut mukaan tieteen ja taiteen maailmaan.
Avajaisviikon tapahtumissa pureudutaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa tieteen ja taiteen ajankohtaisiin teemoihin. Luontoillassa vastataan yleisön kysymyksiin talviluonnosta, viikon varrella on luvassa asiaa myös mm. kirjallisuudesta, kansalaistieteestä ja kestävyydestä. Lasten tiedelauantai tarjoaa ohjelmaa koko perheelle. Yliopiston kirjasto Lähteessä voi sukeltaa Ernst Mether-Borgströmin abstraktiin taiteeseen.
Tervetuloa mukaan verkkotapahtumiin ja kampukselle! Tapahtumat ovat kaikille avoimia.
Mikä Tiedettä kaikille?
Tiedettä kaikille -toiminta kerää yhteen Jyväskylän yliopiston suurille yleisöille avoimet tapahtumat ja palvelut sekä tarjoaa uudenlaisia toimintamuotoja eri-ikäisille kohderyhmille. Toiminnan myötä avataan myös yliopiston kirjasto Lähteen uudet yleisötapahtumatilat: tapahtuma- ja näyttelytila Tietoniekka ja tiedekasvatustila Taitoniekka.
Toivomme, että toiminta innostaa kaikenikäisiä tiedon ja jatkuvan oppimisen pariin sekä aktivoi omaa tiedonhankintaa. Haluamme madaltaa kynnystä yliopistoon, lisätä vuoropuhelua ja toivottaa myös matkailijat tervetulleiksi kampuksellemme. Toimintaa toteutetaan yhdessä Jyväskylän kesäyliopiston ja LUMA-keskus Suomen kanssa, yhteistyökumppaneina Keski-Suomen liitto, Jyväskylän yliopistosäätiö, Mediatalo Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylä-seura.
Lisätietoja:
Kati Karvonen, suunnittelija, tiedettakaikille@jyu.fi, puh. +358 50 5301 748
Soila Joutsalainen, tapahtumakoordinaattori, soila.k.joutsalainen@jyu.fi, puh +358 50 4146 368
https://www.jyu.fi/fi/tiedetta-kaikille/
Avajaisviikon ohjelma
Maanantai
Kirjallisuusilta: Maallista pyhyyttä etsimässä (Verkkolähetys)
Ilta kirjallisuudesta ja kirjallisuuden tutkimuksesta kiinnostuneille. Puhujana professori emeritus Tarmo Kunnas.
klo 18.15 -19.45
Lue lisää: Kirjallisuusilta: Maallista pyhyyttä etsimässä — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Tiistai
Kansalaistieteen tietoiskut: Sieniatlas ja Lintuatlas (Verkkolähetys)
Tietoiskuissa pääsee kuulemaan harrasteseurojen kanssa yhteistyössä tehtävästä kansalaistieteestä.
Klo 17 – 18
Lue lisää: Kansalaistieteen tietoiskut: Sieniatlas ja Lintuatlas — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Luontoilta: Marjalinnuilla on ollut juhlat tänä talvena! (Verkkolähetys)
Luontoillassa ratkotaan jälleen yleisön luontohavaintoja ja -kysymyksiä tällä kertaa talviluontoon liittyen. Lähetä kysymyksesi ennakkoon!
Klo 18 – 19.30
Lue lisää: Luontoilta: Onko luonto aivan hiljaa keskitalvella? — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Keskiviikko
JYU.Wisdom esittäytyy (Verkkolähetys, Zoom)
JYU.Wisdom esittelee klo 12.00 alkaen toimintaansa kaikille kiinnostuneille.
Lue lisää: Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom esittäytyy — Jyväskylän yliopisto
JYU.Wisdom Lunch Colloquium: Changing human-forest and human-peatland relations (Online, Zoom)
In this colloquium Esa Ruuskanen will look at the changing human-forest and human-peatland relations in the Finnish contexts from the eighteenth century onwards.
At 12.15 - 13.15 o'clock.
Read more: Changing human-forest and human-peatland relations. Speaker: Esa Ruuskanen
Ikääntyvien yliopiston luento: Eurooppa suurvaltojen puristuksessa (Juhlasali, päärakennus / verkkolähetys)
Ikääntyvien yliopiston luento kaikille uudesta tiedosta ja tutkimuksesta kiinnostuneille
Klo 14 – 16
Lue lisää: Ikääntyvien yliopiston luento: Eurooppa suurvaltojen puristuksessa — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Päijänne Biosfääriksi työpaja: Kestävyyskasvatus (Verkkolähetys, Zoom)
Kaikille avoimet Päijänne Biosfääriksi työpajat ovat osa valmistelutyötä, jossa Päijänteelle haetaan Unescon biosfäärialueen statusta. Ilmoittautuminen työpajaan 19.1.2022 mennessä.
Klo 14-17
Lue lisää: Päijänne Biosfääriksi työpaja: Kestävyyskasvatus — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Torstai
Kansalaistieteen tietoiskut: Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot 1500–1900 (Verkkolähetys)
Tietoiskuissa pääsee kuulemaan harrasteseurojen kanssa yhteistyössä tehtävästä kansalaistieteestä.
Klo 14 – 15
Lue lisää: Kansalaistieteen tietoiskut: Ylä-Savon asutuksen historia — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Jyväskylä-ilta (Verkkolähetys)
Jyväskylä-illat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa keskustellaan jyväskyläläisyyteen ja kotiseutuun liittyvistä asioista. Ensimmäisessä Jyväskylä-illassa keskustellaan Seminaarinmäestä osana Jyväskylä-identiteettiä.
Klo 18 – 19.30
Lue lisää: Jyväskylä-ilta: Minun Seminaarinmäkeni — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Lähitiede-ilta Kankaalla (Lähitalo Piippurannan Klubi, Paperitehtaankatu 1)
Tule kuulemaan yliopiston tutkijoiden haastatteluja Lähitaloille! Ensimmäisessä Lähitiedeillassa aiheena aktiivinen ikääntyminen.
Klo 18
Lue lisää: Lähitiedeilta Kankaalla: Aktiivinen ikääntyminen — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Lauantai
Lasten tiedelauantai koko perheelle (Lähde ja Villa Rana)
Vuoden ensimmäinen lasten tiedelauantai kutsuu perheet tieteen ja taiteen maailmaan.
klo 11 - 15
Lue lisää: Lasten tiedelauantai koko perheelle — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Näyttely 14.1.2022 — 29.5.2022, Lähde-kirjasto
AJATUSVIIVOJA - Ernst Mether-Borgströmin abstrakteja teoksia — Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme