Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Ilotulitteiden käyttö Uudellamaalla 31.12.2022 - 1.1.2023

Jaa
Helsingin, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitokset tiedottavat: Ilotulitteiden käyttäminen on sallittu 31.12.22 kello 18–1.1.23 kello 02.00. Ilotulitteiden ampumispaikka tulee valita huolellisesti. Voimakas tuuli tulee huomioida pidentämällä turvaetäisyyksiä ihmisiin, rakennuksiin ja ajoneuvoihin.

Näillä näkymin uudenvuoden aattoillaksi ja yöksi on luvassa sateita ja paikoin kovaa tuulta. Tuulen nopeus puuskissa voi ylittää 15 metriä sekunnissa keskiviikon 28.12. ennusteen mukaan. Uudenmaan pelastuslaitokset kehottavat ilotulitteiden käyttäjiä kiinnittämään erityistä huomiota paikallisiin sääoloihin ja turvalliseen ilotulittamiseen. Ajantasaiset varoitukset kannattaa tarkistaa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Ilotulitteiden käyttäminen on sallittu 31.12.22 kello 18–1.1.23 kello 02.00. Ilotulitteiden ampumispaikka tulee valita huolellisesti. Voimakas tuuli tulee huomioida pidentämällä turvaetäisyyksiä ihmisiin, rakennuksiin ja ajoneuvoihin. 

Ilotulitusraketit tulee ampua tukevasta alustasta niin, ettei tuuli pääse kaatamaan niitä tai muuttamaan rakettien lähtösuuntaa. Tuuliolosuhteet tulee huomioida myös rakettien suuntaamisessa. Ilotulitepadat kannattaa myös tukea hyvin esimerkiksi kivillä kaatumisen ehkäisemiseksi. 

Tuotathan ilotulitteilla iloa turvallisesti!

Muistilista ilotulitteiden käyttäjille:

 • Ilotulitteita saa pitää hallussa ja käyttää vain 18 vuotta täyttäneet.
 • Tutustu ilotulitteen käyttöohjeisiin etukäteen huolellisesti ja noudata niitä. Käytä vain hyväksyttyjä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä. 
 • Säästä juhlajuomien nauttiminen vasta ilotulitteiden käyttämisen jälkeiseen aikaan, eli ammu raketteja selvin päin.
 • Ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden yönä kello 18-02 välisenä aikana.
 • Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.
 • Käytä tukevaa telinettä rakettien ampumisessa ja tue padat riittävästi lumella tai kivillä. 
 • Ilotulitteiden käyttäjä on velvollinen siistimään syntyneet jätteet sekä korvaamaan mahdollisesti aiheutuneet vahingot.
 • Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan, jos ei toimi. Odota käyttöohjeessa mainitun varoetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia ennen kuin lähestyt ilotulitetta. 
 • Huomioi lemmikit ja kotieläimet: ilotulitteista aiheutuva kova ääni voi aiheuttaa eläimille pelkoa.
 • Muista käyttää suojalaseja, ja suosittelemme suojalaseja myös katsojille! Huomioi ilotulitteiden tuotetiedot ja erityisesti turvaetäisyydet.
 • Jos menet katsomaan ilotulitusnäytöstä, varaa riittävästi aikaa matkan tekoon ja varaudu ruuhkaan. Suosi julkisia kulkuneuvoja. 

Ilotulitteiden käytön kieltoalueet vaihtelevat pelastusalueittain, joten muista tarkistaa rajoitukset oman alueesi osalta. Usein rajoitteita on asetettu esimerkiksi kulttuurihistoriallisten rakennusten läheisyydessä, keskusta-alueilla ja teollisuusalueilla. Ilotulituskieltoalueet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, päivystävä päällikkö, puh. 09 8394 0000 / tilannekeskus
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, päivystävä päällikkö, puh. 09 8162 8699 / tilannekeskus
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, päivystävä päällikkö, puh. 020 1111 400 / tilannekeskus
Helsingin kaupungin pelastuslaitos, päivystävä palotarkastaja puh. 09 310 31203, arkisin kello 9-11 ja 12-14 ja sähköpostitse kello 9-15 osoitteessa palotarkastaja@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Helsingin kaupungin pelastuslaitos
PL 112
00099 Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin pelastuslaitos tuottaa turvallisuutta ja auttaa hädän hetkellä. Palvelumme ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta ja ensihoito sekä väestönsuojelu ja varautuminen. Yhdellätoista pelastusasemallamme ja neljällä meriasemallamme työskentelee noin 800 henkeä, joista noin 600 pelastus- ja ensihoitopalveluissa.Vuonna 2022 pelastuslaitoksella oli 8632 pelastustoimen ja 64000 ensihoidon hälytystehtävää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme