Suomen Metsästäjäliitto ry

Ilveksen kanta-arviomenetelmää on päivitettävä

Jaa
Metsästäjäliiton mukaan metsästäjien havainnot tukevat arviota ilveskannan kasvusta. Kanta-arvion oletuksena on, että ilvespentueet vaativat vähintään 20 kilometrin etäisyyden toisistaan, kun taas metsästäjien havaintojen perusteella niitä voi olla selvästi tiheämmässä. Metsästäjäliitto esittää, että kanta-arvion menetelmää päivitetään ensi talvena kattavalla lumijälkilaskennalla ja riistakamerahavaintojen hyödyntämistä kehittäen.

Metsästäjäliiton jäseniltään saamien havaintojen mukaan ilveskanta kasvaa, kuten tänään 4.5.2023 julkistettu kanta-arviokin osoittaa. Metsästäjien mielestä ilveksiä voi olla kuitenkin enemmän, kuin mitä kanta-arviossa arvioidaan. Näkemysero johtuu pääosin siitä, että kanta-arvioon sisältyvän lähtöoletuksen mukaan ilvespentueita voi esiintyä 20 kilometrin välein toisistaan, kun havaintojen perusteella niitä voi olla tiheämmässä.

Tyypilliseen pieneen Etelä- ja Keski-Suomen kuntaan mahtuu kanta-arvion menetelmään sisältyvän oletuksen mukaan vain kaksi ilvespentuetta. Metsästäjien havaintojen mukaan pentueita voi yksittäisessä kunnan osassa ja jopa yhden suuremman metsästysseuran alueella olla useampia. Kanta-arviossa kuitenkin havainnot eri pentueista yhdistetään yhdeksi ja samaksi pentueeksi.

Metsästäjäliitto esittää, että ensi talvena riistantutkijat ja -viranomaiset toteuttavat yhdessä metsästäjien kanssa ilveksen kanta-arvion ”kalibroinnin” toteuttamalla useampia lumijälkilaskentoja eri puolilla Suomea. Laskentoja täydennettäisiin alueen riistakamerahavainnoilla pentueiden yksilöimiseksi, esittää Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Luonnonvarakeskuksen 4.5.2023 julkistaman kanta-arvion mukaan koko maan ilveskanta on kasvanut vuoden aikana muutamalla sadalla ilveksellä. Ennen metsästyskautta 2023/2024 Suomessa arvioidaan olevan 2 390–2 575 yli vuoden ikäistä ilvestä, kun niiden määrä oli vuotta aiemmin 2 150–2 405.

Lisätietoja:

- Toiminnanjohtaja Jaakko Silpola, puh. 050 406 4836

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Metsästäjäliitto ry
Suomen Metsästäjäliitto ry
Kinturinkuja 4
11101 Riihimäki

010 841 0050https://metsastajaliitto.fi/

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Viime vuonna tuli kuluneeksi tasan 100 vuotta Metsästäjäliiton perustamisesta. Lue lisää Metsästäjäliiton verkkosivuilta.

JAHTIMEDIA.FI on Suomen Metsästäjäliiton verkkolehti, jossa julkaistaan metsästysaiheisia artikkeleita, haastatteluja sekä videoita. Aihepiirejä ovat muun muassa metsästys, luonto, metsästyskoirat, riistaruoka jametsästysammunta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Ainikki-sorsan pesintä livekamerassa onnistui – untuvikkoja kuoriutui 1126.5.2023 11:14:25 EEST | Tiedote

Sinisorsanaaraan hautomisurakkaa seurattiin Metsästäjäliiton livekamerassa huhtikuusta lähtien. 11 poikasta kuoriutui pesäputkessa torstaipäivän aikana, ja perjantaiaamuna 26.5. ne hyppelehtivät veteen emon kannustaessa äänekkäästi. Pesinnän onnistuminen on aina hyvä uutinen, sillä rakennetussa pesässä eli sorsatuubissa pesintä onnistuu moninkertaisesti maapesintää paremmin. Merkittävänä tekijänä vesilintujen lisääntymiseen vaikuttavat myös elinympäristöjen muutokset. Suomi on Euroopan tärkeimpiä lisääntymisalueita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme