Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Improvisoitua musiikkia ja liikkuvaa kuvaa yhdistelevä live-elokuva Breaks at Dawn vie suurkaupunkien yöhön

Jaa

Kokeellinen elokuva Breaks at Dawn liikkuu pimeyden tunneilla Aasian urbaaneissa miljoonakaupungeissa. Live cinema -teoksessa Barlast-yhtyeen musiikki ja mediataiteilija Nina-Maria Oförsagdin visuaalinen materiaali keskustelevat keskenään. Suora ja ilmainen striimi lähetetään Caisan Facebookiin ja Helsinki-kanavalle pe 12.3. klo 19.

Nina-Maria Oförsagd editoi livenä elokuvaa kuvaamansa materiaalin pohjalta. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Nina-Maria Oförsagd editoi livenä elokuvaa kuvaamansa materiaalin pohjalta. Kuva: Nina-Maria Oförsagd

Mitä tapahtuu ympärillämme yöllä, kun suurin osa meistä nukkuu ja aika ei ole oikeasti olemassa? Breaks at Dawn liikkuu pimeyden tunneilla, jolloin mitään ei tapahdu: arjen ulkopuolella, välitilassa ennen miljoonakaupungin heräämistä.

Livenä muotoutuvassa teoksessa visuaalinen materiaali keskustelee äänimaiseman kanssa. Esityksen aikana mediataiteilija Nina-Maria Oförsagd leikkaa VJ-ohjelman avulla tarinan musiikille, jonka kansanmusiikki-jazz-yhtye Barlast luo. VJ-lyhenne tulee sanoista video jockey (vrt. DJ) ja sillä viitataan reaaliaikaiseen kuvantuottamiseen. Työskentelytavalla syntyy hetkessä elävä kokeellinen elokuva, jota edes esiintyjät eivät ole nähneet ennalta.   

Oförsagd käyttää teoksessa urbaaneissa aasialaisissa miljoonakaupungeissa (Tokio, Hong Kong, Taipei sekä kuvitteellinen Lin-Tsi) kuvattua aineistoa. Hän etsii erilaisista uniikeista ympäristöistä sijainteja, joissa hän pystyy sujahtamaan taianomaiseen aikakerrokseen rakentaakseen ja visualisoidakseen fiktiivisiä maailmoja ja tunnelmia. Oförsagd työskentelee myös paikallisten taiteilijoiden kanssa hyödyntäen performanssia ja improvisaatiota. 

Barlast ottaa vaikutteita eurooppalaisesta jazzista, pohjoismaisesta kansanmusiikista ja vapaasta improvisaatiosta sekä tutkii improvisaation ja säveltämisen rajapintaa. Vuonna 2016 Helsingissä perustettu kvartetti on tähän mennessä julkaissut kaksi albumia: Ihantola (2017) ja Svanvik (2019).

Tekijät

Philip Holm - kontrabasso ja syntetisaattori  

Heikki Hänninen - kitarat 

Minna Koskenlahti - lyömäsoittimet ja huilu 

Sanna Salonen - sopraanosaksofoni, bassoklarinetti ja mänkeri 

Nina-Maria Oförsagd – live visuals 

***

Esitys striimataan Caisan Facebookiin ja Helsinki-kanavalle perjantaina 12.3. klo 19. Lisäksi striimaus tulee esille Barlastin YouTube-kanavalle, jossa se on näkyvissä tallenteena kolmen päivän ajan. Esityksen katsominen on maksutonta.

Esitys kuvataan Kulttuurikeskus Caisan salissa, jossa teos oli tarkoitettu esitettävän yleisölle. Koronavirustilanteen takia esitys siirrettiin verkkoon.

Kesto: 75 min

Breaks at Dawn live trailer

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Muusikko Philip Holm
p. 045 1306607
barlastband@gmail.com

Caisan yhteyshenkilö:
Kulttuurituottaja Kitari Mayele
p. 050 4120481
kitari.mayele@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Projektisuunnittelija Terhi Honkio
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Viestintä- ja markkinointipalvelut
040 169 9706
terhi.honkio@hel.fi

Kuvat

Nina-Maria Oförsagd editoi livenä elokuvaa kuvaamansa materiaalin pohjalta. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Nina-Maria Oförsagd editoi livenä elokuvaa kuvaamansa materiaalin pohjalta. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Lataa
Promokuva 1. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Promokuva 1. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Lataa
Promokuva 2. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Promokuva 2. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Lataa
Promokuva 3. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Promokuva 3. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Lataa
Promokuva 4. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Promokuva 4. Kuva: Nina-Maria Oförsagd
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki City Museum has been recording Helsinki residents’ life and phenomena for 110 years now20.4.2021 09:08:33 EEST | Press release

This year marks the 110th anniversary of Helsinki City Museum’s operations. The City Museum records and studies Helsinki and life in Helsinki. Its operations support the City of Helsinki’s vision, in which residents’ cultures make the city thrive. The cultural environment programme launched by the City Museum details how valuable cultural environments are to be taken into consideration, preserved and utilised as a resource amidst the city’s constant changes. To celebrate the Museum’s anniversary and delight Helsinki residents, a bus on Helsinki Region Transport route 500 is taped with the City Museum’s celebratory pastel colours.

Helsingfors stadsmuseum har dokumenterat stadsbornas liv och fenomen redan i 110 år20.4.2021 09:07:02 EEST | Tiedote

I år firar Helsingfors stadsmuseum sin 110-åriga museiverksamhet. Stadsmuseet dokumenterar och studerar Helsingfors och Helsingforsbornas liv. Museets verksamhet stöder Helsingfors stads vision där invånarnas kulturer ska få staden att blomstra. I det kulturmiljöprogram som startades av stadsmuseet linjeras upp hur värdefulla kulturmiljöer beaktas och bevaras samt utnyttjas som en tillgång vid en ständig förändring av staden. Museets jubileumsår till ära och för att glädja stadsborna ser man i Helsingforsregionens trafik en buss på rutt 500 som tejpats i stadsmuseets pastellfärgade festskrud.

Helsingin kaupunginmuseo on tallentanut kaupunkilaisten elämää ja ilmiöitä jo 110 vuotta20.4.2021 09:04:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginmuseo juhlii tänä vuonna 110-vuotista museotoimintaansa. Kaupunginmuseo tallentaa ja tutkii Helsinkiä ja helsinkiläistä elämää. Museon toiminta tukee Helsingin kaupungin visiota, jossa asukkaiden kulttuurit saavat kaupungin kukoistamaan. Kaupunginmuseon käynnistämässä kulttuuriympäristöohjelmassa linjataan, miten arvokkaat kulttuuriympäristöt huomioidaan ja säilytetään sekä hyödynnetään voimavarana kaupungin jatkuvassa muutoksessa. Museon juhlavuoden kunniaksi ja kaupunkilaisten ilahduttamiseksi Helsingin seudun liikenteessä nähdään kaupunginmuseon pastellisävyiseen juhla-asuun teipattu bussi linjalla 500.

Harrastamisen Suomen mallin toiminta käynnistyy tänään 19.4.2021 Helsingissä19.4.2021 11:34:22 EEST | Tiedote

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävän harrastamisen Suomen mallin toiminta käynnistyy Helsingissä tänään 19.4.2021. Ensivaiheessa mukana on 21 koulua. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän jälkeen koulun tiloissa tai sen läheisyydessä. Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke. Helsingin kaupunki sai ministeriöltä miljoonan (1,0) euron avustuksen lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen mallin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme